η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Δικαιόπολις

Το έντυπο Δικαιόπολις: "Στους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, ο Δικαιόπολις είναι ο ακραίος πολίτης. Είναι αυτός που αρνείται να είναι μέσος. Επανατοποθετεί δηλαδή τον εαυτό του στην ιστορία. Κάνει μια ανατρεπτική πράξη κι αμέσως ορίζεται ως σημείο των εξελίξεων. 

Κλείνοντας μόνος του ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, αναγκάζει τους Αθηναίους και τους άλλους να δουν τη ζωή τους. Τι στερούνται τόσα χρόνια, επιμένοντας σε λάθος πόλεμο. Πασχίζοντας και καταφέρνοντας το ακατόρθωτο, την ειρήνη, βάζει τον πόλεμο στην άκρη. Στο δικό του ειρηνικό τοπίο επιτρέπεται το εμπόριο σε όσους το επιθυμούν, η αφιέρωση στον έρωτα, στην καλή και ήρεμη ζωή. 

H πράξη του, σε πρώτο επίπεδο, μοιάζει εγωιστική. Αλλά τι είδους εγωισμός είναι όταν τη στιγμή που «τρώει πόρτες» από τους δικούς του και παίζει το κεφάλι του κορόνα - γράμματα για να τους δείξει το δίκιο, παρουσιάζονται οι συνήθεις προδότες, αυτοί που έχουν πουληθεί στον εχθρό για δικό τους όφελος;  

Στην αρχαία Ελλάδα, ο δικαιόπολις άνθρωπος, είναι ο δίκαιος στη διαχείριση των κοινών μέσα σε μια άριστη κοινωνία - Πολιτεία, που για να είναι καλή αυτή η κοινωνία πρέπει να είναι πολιτική κοινωνία, μια κοινωνία όπου υπάρχει κυβέρνηση πολιτών και όχι απλώς και μόνο διαχείριση πραγμάτων από τους λίγους.

Για μας, ο δικαιόπολις φοιτητής είναι αυτός που θα προσπαθήσει να δει ξανά και να ερμηνεύσει κριτικά το Δίκαιο και όλη την κοινωνική πραγματικότητά του. “Δικαιοπόλιδες” φοιτητές είμαστε όλοι μας, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν επιθυμούμε «να ταυτίζουμε το στόχο της σκέψης μας με το σημείο εκείνο που έχουμε κουραστεί να σκεπτόμαστε», έτσι αποφασίσαμε να υπερβούμε τους ατομικούς μας περιορισμούς, που μας εμποδίζουν να γνωρίσουμε όλους εκείνους τους “δικαιοπόλιδες” που ψάχνουν να αισθανθούν, να γνωρίσουν και να εκφράσουν…"

Για να βρείτε την ομάδα στο facebook πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: