λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Σύλλογος Φοιτητών Νομικής

-Ο σύλλογος φοιτητών νομικής είναι το σωματείο οι αποφάσεις του οποίου αντιπροσωπεύουν τους φοιτητές της νομικής. Είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει αποφάσεις για τις συλλογικές δράσεις των φοιτητών τόσο στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Στο σύλλογο ανήκουν όλοι οι φοιτητές του τμήματος, αμέσως μετά την εγγραφή τους σε αυτό και δίχως να χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.
"Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής (Σ.Φ.Ν.) είναι από τους παλαιότερους φοιτητικους συλλόγους. Το καταστατικό του, το οποίο αποτελείται από 31 άρθρα, καταρτίστηκε την 5η Ιουνίου 1977 και 228 εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 781/1977 Απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Ο Σ.Φ.Ν. κάνει αισθητή την παρουσία του με την παρέμβασή του στα συλλογικά όργανα του Τμήματος καθώς και με τη συνεργασία του με τη Γραμματεία, ιδίως για την κατάρτιση προγραμμάτων των εξεταστικών περιόδων."
-Τα όργανα του συλλόγου είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση.
Το ΔΣ απαρτίζεται από εκπροσώπους κάθε παράταξης ή σχήματος που κατέβηκε στις εκλογές και πήρε από ένα ποσοστό ψήφων και πάνω. Ο αριθμός των εκπροσώπων κάθε χώρου εξαρτάται από τις ψήφους που αυτός έλαβε στις εκλογές που γίνονται κάθε χρόνο το Μάιο. Έτσι η ΔΑΠ έχει 4 έδρες, το ΑΡΔΙΝ 3 έδρες, ενώ η ΑΦΠ, η ΑΡΕΝ, η ΕΑΑΚ, και η ΠΚΣ έχουν από 1.
Η ΓΣ απαρτίζεται από το σύνολο των φοιτητών-μελών του συλλόγου. Μπορεί να συγκληθεί είτε με απόφαση του ΔΣ είτε μετά από αίτημα τουλάχιστον 100 μελών δια υπογραφών. Στη ΓΣ ανάλογα με τη θεματολογία κατατίθενται από κάθε ενδιαφερόμενο "πλαίσια" τα οποία αν ψηφιστούν στο τέλος της διαδικασίας, υιοθετούνται ως αποφάσεις από ολόκληρο το σύλλογο. Συνήθως μόνον οι παρατάξεις και τα σχήματα κατεβάζουν πλαίσια παρόλο που ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να καταθέσει δικό του πλαίσιο.
-Ο χώρος του Σ.Φ.Ν. βρίσκεται στο ισόγειο της σχολής, έξω από το κυλικείο, ανάμεσα στους πίνακες
ανάρτησης αποτελεσμάτων. Είναι η περίφημη "φιστικί πόρτα". Ο χώρος περιλαμβάνει υπολογιστές, βιβλιοθήκη, και κυρίως το κέφι και των ιδρώτα πολλών συμφοιτητών που στο πλαίσιο του Συλλόγου και των ομάδων του περνούν εκεί αρκετές ώρες τη βδομμάδα.
-Στα πλαίσια του συλλόγου δραστηριοποιούνται διάφορες ομάδες:
  • "Ο όμιλος νομικού και πολιτικού προβληματισμού. "Οι συμμετέχοντες επιλέγουν από κοινού ένα θέμα συζήτησης με επίκαιρο χαρακτήρα και το εξετάζουν τόσο από νομική όσο κι απο πολιτική σκοπιά. Θέματα όπως οι σχέσεις ανάμεσα σε φυσικό και θετικό δίκαιο, η αντιμετώπιση των εκτός-κοινωνίας ατόμων (δίκαιο του εχθρού) και η αντιπροσώπευση είναι μερικά από αυτά που μας ταλάνισαν τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος των συζητήσεων (και συνήθως του εξαμήνου) οργανώνεται ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με καλεσμένους καθηγητές σχετικούς με το θέμα. Παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια των βασικών συζητήσεων οργανώνονται και "μίνι" εκδηλώσεις-συζητήσεις με επίσης ειδήμονες καλεσμένους στις οποίες συζητούνται επίκαιρα θέματα που προκύπτουν στην πορεία, δεδομένης της συμπύκνωσης του πολιτικού χρόνου." Για να δείτε την ομάδα του ομίλου στο facebook πατήστε εδώ
  •  Η Κινηματογραφική Ομάδα του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. "Στα πλαίσια της ενεργής συμμετοχής της πανεπιστημιακής κοινότητας, πέρα από τη δεδομένη παθητική επαφή των φοιτητών με τη σχολή, δραστηριοποιείται στο πολιτιστικό κομμάτι του Συλλόγου η Κινηματογραφική Ομάδα Νομικής, στην οποία συμμετέχουν και φοιτητές της σχολής αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το αντικείμενο. Η ομάδα διοργανώνει εβδομαδιαίες προβολές ταινιών,αφιερώματα και ντοκιμαντέρ και στα πλαίσια καλλιέργειας πνεύματος συνεργασίας με τις υπόλοιπες ομάδες του πανεπιστημίου, συμπράττει δράσεις όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ή προβολές ακόμα και στο camping του Α.Π.Θ. το καλοκαίρι! Η ομάδα διαμορφώνεται στην αρχή κάθε έτους με ανοιχτή συνέλευση νέων και παλιών μελών και έτσι αυτοπροσδιορίζεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του συνόλου της. Δεν πρόκειται για μια παγερή αίθουσα προβολών, αλλά για μια ομάδα ατόμων που λαμβάνει από κοινού αποφάσεις και με έναυσμα τις ταινίες ασκεί κριτική και ανταλλάσσει απόψεις. Με λίγα λόγια δεν ακολουθεί μια στατική φόρμα, αλλά περιμένει από τον καθένα σας να δώσει το χρώμα και τη διάθεσή που τον αντιπροσωπεύει! Για να βρείτε την ομάδα στο facebook πατήστε εδώ.
  • Το έντυπο Δικαιόπολις: "Στους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, ο Δικαιόπολις είναι ο ακραίος πολίτης. Είναι αυτός που αρνείται να είναι μέσος. Επανατοποθετεί δηλαδή τον εαυτό του στην ιστορία. Κάνει μια ανατρεπτική πράξη κι αμέσως ορίζεται ως σημείο των εξελίξεων. Κλείνοντας μόνος του ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, αναγκάζει τους Αθηναίους και τους άλλους να δουν τη ζωή τους. Τι στερούνται τόσα χρόνια, επιμένοντας σε λάθος πόλεμο. Πασχίζοντας και καταφέρνοντας το ακατόρθωτο, την ειρήνη, βάζει τον πόλεμο στην άκρη. Στο δικό του ειρηνικό τοπίο επιτρέπεται το εμπόριο σε όσους το επιθυμούν, η αφιέρωση στον έρωτα, στην καλή και ήρεμη ζωή. H πράξη του, σε πρώτο επίπεδο, μοιάζει εγωιστική. Αλλά τι είδους εγωισμός είναι όταν τη στιγμή που «τρώει πόρτες» από τους δικούς του και παίζει το κεφάλι του κορόνα - γράμματα για να τους δείξει το δίκιο, παρουσιάζονται οι συνήθεις προδότες, αυτοί που έχουν πουληθεί στον εχθρό για δικό τους όφελος;  
     
    Στην αρχαία Ελλάδα, ο δικαιόπολις άνθρωπος, είναι ο δίκαιος στη διαχείριση των κοινών μέσα σε μια άριστη κοινωνία - Πολιτεία, που για να είναι καλή αυτή η κοινωνία πρέπει να είναι πολιτική κοινωνία, μια κοινωνία όπου υπάρχει κυβέρνηση πολιτών και όχι απλώς και μόνο διαχείριση πραγμάτων από τους λίγους.
    Για μας, ο δικαιόπολις φοιτητής είναι αυτός που θα προσπαθήσει να δει ξανά και να ερμηνεύσει κριτικά το Δίκαιο και όλη την κοινωνική πραγματικότητά του. “Δικαιοπόλιδες” φοιτητές είμαστε όλοι μας, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν επιθυμούμε «να ταυτίζουμε το στόχο της σκέψης μας με το σημείο εκείνο που έχουμε κουραστεί να σκεπτόμαστε», έτσι αποφασίσαμε να υπερβούμε τους ατομικούς μας περιορισμούς, που μας εμποδίζουν να γνωρίσουμε όλους εκείνους τους “δικαιοπόλιδες” που ψάχνουν να αισθανθούν, να γνωρίσουν και να εκφράσουν…" Για να βρείτε την ομάδα στο facebook πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: