η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Νέοι δικηγόροι σύγχρονα ρομποτάκια; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε! - Του Θάνου Παπαδόπουλου*

Αν κάποιος μελετήσει τον Οδηγό Σπουδών 2017-18 της Νομικής Σχολής και ειδικότερα το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού του Αστικού Δικαίου θα οδηγηθεί σε κάποιες θλιβερές διαπιστώσεις και συμπεράσματα.

Αρχικά, στο πρώτο εξάμηνο, στο μάθημα του Αστικού Δικαίου, οι φοιτητές θα ασχοληθούν με «τις Περιουσιακές Σχέσεις Συζύγων» (;!)  και με το «το Δίκαιο της Πώλησης» ενώ στο δεύτερο εξάμηνο με την «Εξασφάλιση απαιτήσεων» και τον Ταξιδιωτικό Κανονισμό και στο τρίτο εξάμηνο με τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Με βάση τις θεματικές αυτές, είναι πέρα για πέρα εμφανής ο κατακερματισμός του γνωστικού αντικειμένου του Αστικού Δικαίου. Δεν διδάσκεται τίποτα ενιαία με αρχή μέση και τέλος, παρά μόνο συγκεκριμένες και εξειδικευμένες θεματικές.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα στο μάθημα της Πολιτικής Δικονομίας, όπου στο πρώτο εξάμηνο, οι φοιτητές διδάσκονται μόνο για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών (βλ. συμβιβασμός κλπ). Το πρόβλημα σ’ αυτή την περίπτωση, πέρα από τον κατακερματισμό και την εξειδίκευση, είναι πως η εξωδικαστική επίλυση στηρίζεται σε πρόσφατες διαδικαστικές διατάξεις και σε περίπτωση κατάργησής τους κάποιος θα έχει διδαχθεί και θα έχει ασχοληθεί με κάτι που δεν θα του χρησιμεύσει πουθενά στην μετέπειτα πορεία του. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα απουσιάζει και η διδασκαλία του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου (διδάσκεται μόνο το Ατομικό και η Κοινωνική Ασφάλιση).

Όλα αυτά τα παραπάνω παράλογα στοιχεία του προγράμματος προκύπτουν από την δήθεν σύνδεση με την αγορά εργασίας. Μας λένε πως  «σήμερα αυτό που πουλάει στην αγορά είναι η εξωδικαστική επίλυση διαφορών και οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές αρά θα ξέρεις μόνο αυτά». Το έξω της αγοράς εργασίας καθορίζει το μέσα των εκάστοτε προγραμμάτων σπουδών και όχι το αντίστροφο. Το αποτέλεσμα; Πρώτον,  διαμορφώνεται ένα μεταπτυχιακό-σακούλι άχρηστων, ασύνδετων, επιφανειακών και εφήμερων γνώσεων.  Ο μεταπτυχιακός φοιτητής δεν αποκτά συνολική γνώση, δεν εμβαθύνει στο αντικείμενο, μαθαίνει να κοιτάει το δέντρο και όχι το δάσος γιατί αυτό απαιτούν οι καιροί. Οι καιροί αλλάζουν όμως συνεχώς.

Δεύτερον, σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιχειρούν οι «ειδήμονες» που καταρτίζουν προγράμματα τέτοιου είδους είναι απλά να «οπλίσουν» τα χέρια των νέων για την εργασιακή ζούγκλα, που σήμερα τσακίζεται από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας λόγω μνημονίων, το χτύπημα εν γένει του ελεύθερου επαγγέλματος, των δικηγόρων και ειδικά των νέων δικηγόρων. Νέοι δικηγόροι που αν δεν τους φάει η ανεργία, θα είναι μισθωτοί και υπάλληλοι δικηγορικών εταιριών. Και ξέρουμε καλά πως στις δικηγορικές εταιρίες οι νέοι δικηγόροι είναι αναλώσιμα προϊόντα που κάνουν μια εξειδικευμένη επαναλαμβανόμενη δουλειά. Περισσότερη εξειδίκευση, όλο και μικρότερος μισθός.  Πολύ μικρή σημασία έχει το εύρος των νομικών σου γνώσεων για την δικηγορική εταιρία. Αυτό που μετράει είναι ο χρόνος και το χρήμα. Αν δεν τους κάνεις κιόλας, σε διώχνουν. Όλο και κάποιος άλλος θα βρεθεί, τόσοι άνεργοι νέοι δικηγόροι υπάρχουν.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως στοιχεία υπερεξεδείκευσης σε προγράμματα σπουδών μεταπτυχιακών προγραμμάτων (και όχι μόνο) έρχονται να ανταποκριθούν στον νέο τύπου δικηγόρου, εξειδικευμένου ρομπότ και ευέλικτου, κομμένου και ραμμένου στην διάλυση της αγοράς εργασίας.  «Ε και τι να κάνουμε;» θα πει κάποιος. «Έτσι είναι τα πράγματα». Για να βρούμε την απάντηση πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε: Η κατάσταση διάλυσης στο νομικό και δικηγορικό επάγγελμα, που φέρνει και κατακερματισμό στη γνώση, μας αφορά όλους ή όχι; Προφανώς και μας αφορά όλους. Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν, πως το πρόβλημα είναι συλλογικό και όχι ατομικό ανάλογα πρέπει να απαντήσουμε. Σαν φοιτητές, με την ματιά στραμμένη προς τα έξω, να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην αντίσταση της δικής μας πλευράς, στην οργάνωση της γενιάς μας απέναντι στην διάλυση του εργασιακού μας μέλλοντος για ζωή, δουλειά και σπουδές με αξιοπρέπεια. Γιατί, σήμερα, όσα περισσότερα μας ζητάνε τόσα λιγότερα μας δίνουνε.


*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ΑΠΘ και μέλος του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: