η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Διαβάζουμε - Προτείνουμε: Η Φόνισσα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η Φόνισσα, του Αλέξανδρου ΠαπαδιαμάντηΗ γριά Φραγκογιαννού, πλήρης ημερών και κουρασμένη από την έντονη και θλιβερή ζωή της, τη σημαδεμένη από την καθημερινή βιοπάλη, αδυνατεί να βρει ξεκούραση έστω και σε αυτή την προχωρημένη ηλικία. Αιτία, το «αρρωστιάρικο» βρέφος της κόρης της, το οποίο προσέχει τη νύχτα, προκειμένου να μπορέσει να κοιμηθεί η λεχώνα κόρη της. Μέσα στον παροξυσμό της αυπνίας και του συνεχούς και διαπεραστικού κλάματος του βρέφους, η δαιδαλώδης σκέψη της γριάς περνά από τις αναμνήσεις της μίζερης ζωής της, σε διαπιστώσεις για την κοινωνική θέση των κοριτσιών στην τότε κοινωνία και πάλι πίσω. Τότε, μια υποβόσκουσα ιδέα αρχίζει να γεννάται στο ταραγμένο μυαλό της γριάς. Σκέψη που υπερπηδά λογικά εμπόδια, ώστε να απαιτήσει ακόμα και θεϊκή νομιμοποίηση. Σκέψη δολοφονική, που δε θα αργήσει να τρώει την ψυχή της σαν σαράκι, έως ότου την πραγματοποιήσει.

Με την γνωστή, πομπώδη και ιδιαίτερα περιγραφική καθαρεύουσα του ο Παπαδιαμάντης καταφέρνει να ζωντανέψει στο μυαλό του αναγνώστη την άγρια ομορφιά του σκιαθίτικου τοπίου. Με τη μοναδική του ψυχογράφηση και την δυνατότητα να πλάθει λογοτεχνικούς χαρακτήρες, μας χαρίζει μια από τις μνημειώδεις μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, καταφέρνοντας παράλληλα  να εντρυφήσει και να στηλιτεύσει την κοινωνική δομή της εποχής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος συγγραφής της φόνισσας συμπίπτει με την περίοδο που ο Παπαδιαμάντης ολοκλήρωσε την μετάφραση του «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Οι επιρροές είναι εμφανείς, όπως εμφανές είναι και το ταλέντο του Παπαδιαμάντη, να διυλίζει και να συνθέτει τις επιρροές του με τέτοιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποκλειστικά δικό του, μακριά από οποιοδήποτε μιμητισμό.

Η επιρροή της φόνισσας στο σύνολο της νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Όχι άδικα, κατέχει εξέχουσα θέση στη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Έχει εύστοχα παρατηρηθεί ότι, χωρίς τη φόνισσα, το έργο του Παπαδιαμάντη θα ήταν καταδικασμένο να μείνει ημιτελές. Και αυτό γιατί, στα υπόλοιπα έργα του, το κακό κατέχει κεντρική θέση. Το παπαδιαμαντικό κακό όμως, είναι το απλό, καθημερινό κακό, που γεννιέται από τη φτώχια και τη μιζέρια. Πρώτη και τελευταία φορά στη φόνισσα, το κακό ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης μικρότητας και φτάνει στην διάπραξη αποτρόπαιων εγκλημάτων.

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, «Η Φόνισσα» είναι σίγουρα, ένα έργο που αξίζει την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: