λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Ομορφιές της Νομικής Vol 1.

Του Χρήστου Παπαχαρίση*

Μερικές σκέψεις για την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας τις τελευταίες μέρες και, μηδενός εξαιρουμένου (και του γράφοντος μαζί), θυμόμαστε μόνο αυτήν την περίοδο, που δεν ξέρουμε αν πρέπει να διαβάσουμε για την προηγούμενη ή την επόμενη εξεταστική.
Αρχικά, πέρα από τα πολύ εύστοχα αστεία που έχω δει τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση με την αργοπορία των αποτελεσμάτων είναι σοβαρότατη, καθώς σχεδόν όλοι μας δεν μπορούμε να προβούμε σε σωστό προγραμματισμό των σπουδών μας. Και στον προγραμματισμό αυτό περιλαμβάνονται καταστάσεις απλές από το αν πρέπει να δώσω το Χ μάθημα το Σεπτέμβρη (θα μου το συγχωρέσει άραγε ποτέ η παραλία ... ; ) μέχρι το αν θα ξενοικιάσω το σπίτι και θα κόψω την αναβολή μου στο στρατό. Τη ψυχολογική πίεση και το άγχος που συσσωρεύεται δεν χρειάζεται να τα περιγράψουμε, καθώς το sis.auth γίνεται η αρχική του υπολογιστή μας για αυτόν το βασανιστικό μήνα και κάτι. Επίσης, περιττό θα ήταν να αναφέρουμε τι λέει ο οδηγός σπουδών για το ανώτερο επιτρεπτό διάστημα διόρθωσης των γραπτών...
Ποιος φταίει? Αφενός φταίνε οι ίδιοι οι καθηγητές που ξεχνάνε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πόσες ώρες διαβάσματος κρύβονται πίσω από ένα γραπτό και πόσο κόπο βάζει ο καθένας από εμάς για να περάσει ακόμα και μ' ένα 5. Το χειρότερο, βέβαια, είναι το θράσος με το οποίο αντιμετωπίζεται ο οποιοσδήποτε προσπαθεί να ρωτήσει το αυτονόητο: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα; Οι απαντήσεις που θα λάβει κανείς είναι βγαλμένες από τα «ομορφότερα» στερεότυπα που περικλείουν την ελληνική πραγματικότητα.
Αφετέρου, όμως, φταίμε και εμείς που κυριολεκτικά σκεφτόμαστε κατόπιν εορτής το πρόβλημα. Μπράβο σε οποιαδήποτε παράταξη καταδίκασε το πρόβλημα, όποια και αν είναι αυτή. Δυστυχώς, όμως, με αφορισμούς ή ,αντίστοιχα, με δημιουργικό διάλογο, δεν λύνουμε την εκάστοτε αργοπορία. Χρειάζεται συγκεκριμένη δράση με στόχο να προλάβουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.
Προσωπικά, πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται στη συζήτηση και θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων που θα επαναπροσδιορίζουν τη σχέση μας με τους καθηγητές. Θα πρέπει να απαιτήσουμε και να συζητήσουμε το ενδεχόμενο κυρώσεων στους ίδιους τους καθηγητές, γιατί μια απλή διάταξη στον κανονισμό σπουδών, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι αρκετή.  Όπως ο φοιτητής οφείλει να είναι στην ώρα του τη μέρα της εξέτασης (γιατί διαφορετικά πάει σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες), έτσι και ο καθηγητής είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες προθεσμίες στον κανονισμό σπουδών. Γιατί ,για παράδειγμα, για κάθε μέρα αργοπορίας (... >25 μέρες), να μην καταβάλλεται ένα συμβολικό ποσό με τη μορφή προστίμου, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της σχολής;
Ουτοπία; Προφανώς!  
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις να είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης, τα φοιτητικά δικαιώματα έχουν περιοριστεί σε μια ψήφο κάθε Μάη, που περισσότερο θυμίζει εκλογές πενταμελούς. Έτσι, έχουμε στερηθεί κάθε διαπραγματευτικής δύναμης όσο δυνατά και αν καταδικάζουμε μια κατάσταση, όσο πολιτισμένα και ευγενικά και αν την εκθέτουμε!
Τώρα, το ζήτημα είναι πώς αποκτάμε ξανά τη χαμένη μας δύναμη, αλλά ....
Αλλά, μάλλον, καλύτερα, να ευχηθώ σε όσους περιμένουν τελευταίο μάθημα, να είναι όντως το τελευταίο τους και να ξανά ασχοληθούμε μαζί τους, στην ορκωμοσία τους.
Σε όλους τους υπόλοιπους,

Καλό Σεπτέμβρη!

* Ο Χρήστος Παπαχαρίσης είναι προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: