η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Σε εκλογικές διαδικασίες που προωθούν τον αποκλεισμό από το δικαίωμα στην ψήφο απαντάμε ΈΝΣΤΑΣΗ!

Στις 19/3 ημέρα Κυριακή διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές της Ε.Φ.Ε.Κ.(Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων) Θεσσαλονίκης.

Σαν πρωτόετο δεν είχα ιδέα για το ποια ακριβώς είναι η εκλογική διαδικασία... Πληροφορήθηκα πως τα απαραίτητα για να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα είναι η ταυτότητα,πάσο και πιστοποιητικό σπουδών του τρέχοντος εξαμήνου. 

Μέχρι εδώ όλα καλά... Φτάνοντας στον τόπο που λάμβαναν χώρα οι ... εκλογές το κλίμα δεν ήταν ακριβώς όπως το περίμενα! Ο έλεγχος των εντύπων δεν θα έλεγα ότι είχε τυπικό χαρακτήρα. Προσιδίαζε περισσότερο σε ιερά εξέταση... 

Για να γίνω λίγο πιο περιγραφική οι υπεύθυνες ελέγχου γνησιότητας των εντύπων έψαχναν σπιθαμή σπιθαμή τα χαρτιά μας για κάποιο λάθος, κάποια ατέλεια. Κάτι σαν εκείνο τον στριμμένο καθηγητή στο γυμνάσιο που έψαχνε αφορμή να σου βάλει τις φωνές χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Η διαδικασία έπασχε από πολλές πλευρές και το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν η ταλαιπωρία των ψηφοφόρων και ο αποκλεισμός φοιτητών από την ψήφο.
Πιστοποιητικά εγγραφής που είχαν εκδοθεί από τις γραμματείες διαφόρων σχολών ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν γέμισαν το μάτι της εφορευτικής επιτροπής και θεωρήθηκαν πλαστά, άκυρα, ή εν πάση περιπτώσει ακατάλληλα για να επιβεβαιώσουν την φοιτητική ιδιότητα αρκετών φοιτητών.


Κατά τη γνώμη μου είναι ώρα να τερματιστεί το φιάσκο περί γνησιότητας πιστοποιητικών. Αφού η παρούσα εκλογική διαδικασία είναι δυσλειτουργική πρέπει να απλοποιηθεί άμεσα. Η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας και φοιτητικής ταυτότητας (πάσο) είναι ,θεωρώ, υπεραρκετά και πολύ δύσκολο να αποτελέσουν αντικείμενα πλαστογραφίας. Καλώ όλους όσοι ΆΔΙΚΑ αποκλείστηκαν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν περιμένοντας για ώρες στην ουρά και πονοκεφάλιασαν με τα ΈΝΣΤΑΣΗΗΗ και τις λογομαχίες των αντιπροσώπων των παρατάξεων ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΉΣΟΥΝ να  αποσιωπηθεί το γεγονός. Καλώ τους Κύπριους φοιτητές να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν εκλογικές διαδικασίες που θα προάγουν τη δημοκρατία και δεν θα αποκλείουν ΚΑΝΈΝΑΝ φοιτητή από το δικαίωμά του στην ψήφο στο βωμό της γραφειοκρατίας. 

Και ΔΕΝ είναι θέμα που αφορά τις παρατάξεις, αλλά κάθε φοιτητή που σέβεται τον εαυτό του και τα δημοκρατικά ιδεώδη. ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΉΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΆΣΕΙ ΈΤΣΙ. Καταδίκασε το γεγονός ότι φοιτητές αποκλείστηκαν από την ψήφο για διαδικαστικούς λόγους! Η εκλογική διαδικασία θεσπίζεται για να διαφυλάττει την δημοκρατικότητα και την διαφάνεια των εκλογών και ΌΧΙ για να αποκλείει ψηφοφόρους. 

ΣΕ ΚΑΛΏ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΆΞΕΙΣ ΈΝΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΊΑ!Πήγα που λες να ψηφίσω,
να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα.
Αγανάκτησα φίλε!
Η κατάσταση ήταν εντελώς παράλογη. (Τουλάχιστον αυτό μου λέει το μικρό μου μυαλουδάκι)
Μπήκαμε στη σειρά να ελέγξουν τα χαρτιά μας (ταυτότητα,πάσο, πιστοποιητικό φοίτησης) για να επιβεβαιώσουν πως είμαστε φοιτητές και έχουμε δικαίωμα ψήφου. Τότε ακούστηκαν μερικά απανωτά "ΕΝΣΤΑΣΗ"... Βρισκόμαστε σε δικαστήριο και δεν το ξέρω;
Η σειρά προχωρούσε αργά ενώ προσπαθούσα με το μικρό μου μυαλουδάκι να καταλάβω ποια κριβώς ήταν η διαδικασία και σε τι ακριβώς ενίσταντο...
Και να τι συμπεράσματα έβγαλα: Τα χαρτιά σου περνάνε από μια επιτροπή που τα ελέγχει εξονυχιστικά ως προς την εγκυρότητά τους.
Μαύρο μελάνι; ΕΝΣΤΑΣΗ!
Μη ευκρινής σφραγίδα; ΕΝΣΤΑΣΗ! Ασύμμετρη τοποθέτηση υπογραφής-σφραγίδας; ΕΝΣΤΑΣΗ!
Και δεν θα πιστέψεις τι σκέφτηκα με το μικρό μου μυαλουδάκι... Χαχα, πως χαχα αυτοί οι τύποι σαν να ψάχνανε και το παραμικρό ψεγάδι για να φωνάξουν ΕΝΣΤΑΣΗ!
Πρέπει να τους αρέσει πολύ αυτή η λέξη.
Και μετά την ένσταση; Μετά έρχονταν κάτι άλλοι κύριοι, μέλη κάποιας επιτροπής που δεν συγκράτησα το όνομά της, οι αρμόδιοι ρε παιδί μου, και έκαναν περαιτέρω έλεγχο στα έντυπα. Πρέπει να ήταν ειδικοί εμπειρογνώμονες πάντως διότι ο μπροστινός μου -που όπως ισχυρίστηκε ούτε πέρυσι είχε καταφέρει να ψηφίσει- όταν τους έδειξε τα χαρτιά του ακούστηκε
ΈΝΣΤΑΣΗ! Ο λόγος; Η σφραγίδα, του παν πως φαίνεται copy, δηλαδή πως δεν είναι αυθεντική η βεβαίωση του ή κάτι τέτοιο.
Εγώ με το μικρό μου μυαλουδάκι πάντως δεν μπορούσα να εντοπίσω κάτι το τόσο παράξενο στη σφραγίδα. Σ´ αυτά όμως πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Έτσι το χαρτί πέρασε στην άλλη επιτροπή. Διαφώνησαν, ένας απ´ αυτούς το έβρισκε έγκυρο. Βέβαια όπως και σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες σε αυτή την περίπτωση ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Έτσι η απόφαση ήταν πως δεν θα ψηφίσει λόγω μη εγκυρότητας της σφραγίδας. Ένας άλλος πήγε να τον υπερασπιστεί ρωτώντας την κοπέλα στο τραπεζάκι "Κατηγορείς για πλαστογραφία αυτόν ή το πανεπιστήμιο;" "Αν θέλω θα απαντήσω"
Ένας ψηλός κύριος, από τους ειδικούς του τομέα εξετάσεων πλαστογραφίας-παραχάραξης μάλλον θύμωσε γιατί του είπε κάπως απότομα να μην σαλαβατά, έχει μέσα αντιπρόσωπο της παράταξής του να εκφέρει άποψη και να μην ξεσηκώνει τον κόσμο.
Άλλωστε ο ξεσηκωμός είναι σώφρον και ωφέλιμο να γίνεται μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Το να κωλύεσαι να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα είναι ένας σοβαρός λόγος (έτσι μου λέει το μικρό μου μυαλουδάκι).
Και τελικά δεν πέρασε ο μπροστινός μου.
Ήρθε η σειρά μου. Έλεγξαν τις σφραγίδες,τις ημερομηνίες... όσα γράφουν τα χαρτιά τέλος πάντων και ήταν γνήσια, ναι εγώ έχω το δικαίωμα να ψηφίσω (ο μπροστινός μου όχι). Κι όμως ήταν φοιτητής, είχε πάσο... Μάλλον η σφραγίδα μου ήταν πιο έγκυρη απ´ τη δική του... Τέλος πάντων με τούτα και με ´κείνα έριξα κι εγώ την ψήφο μου στην κάλπη.
Εμένα μου φάνηκε λίγο αστείο αλλά βγαίνοντας έξω η ερώτηση δεν ήταν "τι ψήφισες;" αλλά "σε άφησαν να ψηφίσεις;".
Αν είχα κάτσει παραπάνω θα είχα κι άλλες ιστορίες να σας πω για αυτούς που κόπηκαν και γί αυτούς που ψήφισαν... Θα είχα ίσως να σου πω και για έναν που ήρθε χωρίς βεβαίωση σπουδών μα βρήκε μια (με γνήσια σφραγίδα και υπογραφή) και εντέλει ψήφισε. Τι,ήταν Κυριακή; Τι, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά τις Κυριακές; Το μικρό μου μυαλουδάκι λέει πως τέτοια ανεξήγητα φαινόμενα μπορούν να ονομαστούν θαύματα ή δόλιες τακτικές,ανάλογα την περίσταση. Δεν έκατσα. Είχα δουλειές. Ξέρεις ο σημερινός κόσμος είναι πολυάσχολος, έχει πολλά τρεχάματα, που να βρεθεί χρόνος και για την πολιτική; Ψηφίζεις δυο-τρεις φορές τον χρόνο αυτούς που κάτι ξέρουν παραπάνω και ασχολούνται αυτοί για σένα, και συ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...
Ίσως ακουστεί αφελές πάντως η όλη εκλογική διαδικασία,που δεν έχω ιδέα ποιος-πότε-γιατί την καθιέρωσε (άλλωστε ποια είμαι εγώ για να ξέρω) αν κριθεί εκ του αποτελέσματος δεν είναι και πολύ δίκαια, δημοκρατική αφού μπορεί για γραφειοκρατικούς λόγους να στερήσει από τον φοιτητή το δικαίωμά του να ψηφίσει.
Για οποιανδήποτε παράλειψη, αλλοίωση των γεγονότων συγχωρέστε με, φταίει το μικροσκοπικό μου μυαλουδάκι. Αν ψάχνετε μια ειλικρινή, έντιμη ανάλυση των πεπραγμένων για τις παρούσες φοιτητικές εκλογές διαβάστε τις τοποθετήσεις των παρατάξεων. Ξέρουν αυτές, άλλωστε αυτές είναι οι πρωταγωνίστριες στις εκλογές, εγώ ένας απλός κομπάρσος.
Οι πιο πάνω σκέψεις ας αποτελέσουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: