η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση Συλλόγου Φοιτητών Νομικής τη Δευτέρα 13/03Ο ΣΦΝ διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τις διώξεις 9 συμφοιτητών μας στην Ξάνθη από καθηγητή με ανοιχτά φασιστική ρητορεία. Ανοίγουμε τη συζήτηση γύρω από το επίκαιρο ζήτημα της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και της περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13/03 στις 18:30 στο Αμφ. Β'.  Ομιλητές θα είναι δύο από τους καταμηνυθέντες φοιτητές. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι στον ισόγειο της ΝΟΠΕ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των 9 διωκομένων. Ακολουθεί το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το σύλλογο. Απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ΑΠΘ:Καμία δίωξη στους Φοιτητές της ΞάνθηςΟ Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης την περσινή χρονιά πήρε αγωνιστική απόφαση με σκοπό να αντιμετωπιστούν ζητήματα καθηγητής αυθαιρεσίας και φασιστικής ρητορείας στα μαθήματα. Συγκεκριμένα ο καθηγητής Παύλου, με τεράστια ποσοστά αποτυχίας σε εξετάσεις, προσβλητική-ρατσιστική συμπεριφορά σε φοιτητές με συνεχείς στοχοποιήσεις και χαρακτηρισμούς, αλλά και με γενικότερη φασιστική ρητορεία του συμπύκνωνε και συνεχίζει να προσωποποιεί τη γενικότερη επίθεση που δέχονται οι φοιτητές και η νεολαία. Ο εν λόγω καθηγητής, ενταγμένος στη γενικότερη ακροδεξιά-φασίζουσα ρητορεία που καλλιεργείται, υπογράφει φασιστικά κείμενα που λένε επί λέξει «Μιμηθείτε τον Κασιδιάρη…..τον Ιωάννη Μεταξά», δηλώνει ανοιχτά υπέρ φασιστικών πρακτικών και με κηρύγματα στα αμφιθέατρα παρουσιάζει πρόσφυγες και μετανάστες ως πηγή προβλημάτων για τα δεινά της χώρας.
Από την αρχή των συνελεύσεων των φοιτητών του τμήματος ΗΜΜΥ με θέμα τα παραπάνω, ο Γ. Παύλος ξεκίνησε να στοχοποιεί φοιτητές που αντιπαραθέτονταν στις πρακτικές και τη ρητορεία του και να τους απειλεί με μηνύσεις. Το ίδιο διάστημα, προφανώς όχι τυχαία βρέθηκαν ζωγραφισμένα ναζιστικά σύμβολα και φασιστικά συνθήματα σε υλικό αριστερών δυνάμεων, ενώ είχε αφαιρεθεί όλο το υλικό που υπήρχε αναρτημένο σχετικά με το προσφυγικό.
Ευθύνη για αυτό έχει ο εν λόγω καθηγητής, οποίος παράλληλα υποκινούσε ομοϊδεάτη του φοιτητή να συντηρεί για καιρό μία κατάσταση κατά την οποία και άλλες φασιστικές φωνές κάνανε την εμφάνιση τους, ενώ ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν τα «μαθήματα φιλοσοφίας του» όπου τους συσπείρωνε και οργάνωνε.

Τις απειλές αυτές τελικά τις υλοποίησε αρχικά ένας ομοϊδεάτης του φοιτητής με μήνυση σε 3 αγωνιστές φοιτητές και στη συνέχεια ο ίδιος με την πρόσφατη καταγγελία του στην εισαγγελία. Στοχοποιεί 6 ακόμα φοιτητές (στο σύνολο 9) ως υπαίτιους για το κλίμα «βίας και τρομοκρατίας» στο ΔΠΘ, περιγράφοντάς τους ως «φοιτητικό ISIS». Δε δίστασε ακόμα να δώσει τα υποτιθέμενα ¨στοιχεία¨ για την υπόθεση στη Χρυσή Αυγή η οποία με ερώτησή της στη βουλή ζητά παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δράση του σχήματος των αγωνιστών φοιτητών στην Ξάνθη, ενώ η Χ. Τσάμπαζη, δικηγόρος του Ρουπακιά υπογράφει κείμενα υποστήριξης στον καθηγητή.
Καταγγέλλουμε τις μηνύσεις και δικαστικές διώξεις με ανυπόστατες κατηγορίες 9 φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής της Ξάνθης. Οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται σαν αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία, την αλλαγή των όρων σπουδών μας αλλά και τις φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή του τμήματος ΗΜΜΥ Γ. Παύλου.
Oι διώξεις αυτές «δένουν» με το γενικότερο κλίμα φασιστικοποίησης και επίθεσης στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών, αλλά και το εντείνουν. Η επίθεση αυτή δεν περιορίζεται στους ξανθιώτες φοιτητές. Άλλα δείγματά της αποτελούν τα πρόσφατα περιστατικά στο Πάντειο και το χτύπημα του Ασύλου, η απαγόρευση party αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στο ΠΑΜΑΚ, η απαγόρευση πολιτικής εκδήλωσης στη Νομική ΕΚΠΑ με lock out της σχολής από τη Κοσμητεία, η δίωξη 12 φοιτητών στο Ηράκλειο.
Παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα και στη Νομική ΑΠΘ. Χαρακτηριστική είναι η επίμονη άρνηση της Κοσμητείας να παραχωρήσει αίθουσα για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, η άρνηση ακύρωσης μαθημάτων για τη διεξαγωγή τακτικής Γ.Σ. , το κατέβασμα πολιτικού υλικού, η οριοθέτηση και ο περιορισμός των χώρων των συνδικαλιστικών δυνάμεων, η απαγόρευση πραγματοποίησης πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων μέσα στη σχολή. Την κατάσταση αυτή βέβαια συντηρούν και προωθούν και οι αντιδραστικές δυνάμεις του Συλλόγου.
Οι φασίστες δεν έχουν χώρο στην κοινωνία πολλώ δε μάλλον στο πανεπιστήμιο που είναι άσυλο προάσπισης κοινωνικών αγώνων, εφαλτήριο κινημάτων, χώρος πολιτικοποίησης και αμφισβήτησης. Τάσσονται εξ ορισμού ενάντια στα συμφέροντα και στις διεκδικήσεις μας, είναι τσιράκια των από πάνω, στρέφονται ενάντια σε εξίσου πληττόμενες ομάδες (μετανάστες, ομοφυλόφιλους κτλ), γι αυτό εξάλλου και τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων που έχουν προκύψει από τη μεγαλύτερη όξυνση του φοιτητικού κινήματος (Πολυτεχνείο ΄73) δεν επιτρέπουν φασίστες ως μέλη.
Ως Σύλλογος Φοιτητών Νομικής στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 9 διωκόμενους φοιτητές της πολυτεχνικής στην Ξάνθη. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στους συλλογικούς αγώνες, ξέρουμε πως το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι η συνήθης τακτική του συστήματος για να ποινικοποιήσει τους αγώνες να περιστείλει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία.

Προχωρούμε σε διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα τι διώξεις των φοιτητών στη Ξάνθη και το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών μας, καθώς και γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα των διωκόμενων, στον χώρο της σχολής μας.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το τσάκισμα του φασισμού τόσο εντός όσο και εκτός των σχολών.Η εκδήλωσή μας στο fb: https://www.facebook.com/events/1228491433913474/

Δεν υπάρχουν σχόλια: