λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΑ ΜΟΝΑΧΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ: Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ'ΡΘΕΙ ΝΑ ΣΤΟ ΔΩΣΕΙ!

  Δώδεκα χρόνια σχολείου και σκληρού διαβάσματος μόλις τελείωσαν. Πέτυχες στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και να που βρέθηκες πρωτοετής φοιτητής στη Νομική ΑΠΘ. Σίγουρα, ήδη διάφοροι “καλοθελητές” της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (παράταξη της Νέας Δημοκρατίας) θα σε έχουν πλησιάσει ζητώντας το τηλέφωνό σου “για να σε ενημερώνουν για τα ζητήματα της σχολής” ή ακόμη-ακόμη δίνοντάς σου το Σύνταγμα ή έναν Αστικό Κώδικα, με την πουλάδα της παράταξης να καμαρώνει στο εξώφυλλο, και με τίμημα φυσικά την ψήφο σου στις φοιτητικές εκλογές.
  Εύλογα, πάντως, θα σου έχει δημιουργηθεί η απορία γιατί όντας φοιτητής μιας σχολής, αντικείμενο μελέτης της οποίας είναι οι νόμοι, αυτούς ακριβώς τους νόμους να μη σου τους παρέχει η ίδια, αλλά είτε ορισμένοι παραταξιακοί (ως προς το Α' Εξάμηνο μόνο, βέβαια, απλά για να σε καλοπιάσουν), είτε -όπως από το πρώτο μάθημα θα διαπιστώσεις- πρέπει να τους αγοράζεις. Χρειάζεται στο σημείο αυτό να μάθεις πως μέχρι πριν περίπου πέντε χρόνια σε κάθε φοιτητή χορηγούνταν δωρεάν πολυκώδικας (περιέχει τις βασικές νομοθεσίες από κάθε τομέα), ενώ πιο πριν χορηγούνταν ξεχωριστός κώδικας για το κάθε μάθημα! Βέβαια, οι κώδικες δεν είναι οι μόνοι που έχουν πλέον περικοπεί. Έτσι, για μαθήματα που απαιτούν περισσότερα εκ του ενός συγγράμματα (βλ. Ειδικό Ποινικό, απαιτεί τρία συγγράμματα) ή που είναι δύο ξεχωριστά μαθήματα αλλά διδάσκονται σε ένα (βλ. Ασφαλιστικό-Αξιόγραφα, με διαφορετικό σύγγραμμα το καθένα), έχεις τη δυνατότητα δωρεάν διανομής μόνο του ενός! Άρα, για τα υπόλοιπα πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε για να τα αγοράσεις είτε για να τα φωτοτυπήσεις [στο σημείο αυτό, ας βάλουμε στο λογαριασμό και τα βιβλία πρακτικών και τις σημειώσεις που χρειάζονται σε κάθε μάθημα]...
  Και τελικά γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται ο χώρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 μέχρι και το 2016 ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ εμφανίζεται μειωμένος κατά 73,5%, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του. Αφού πετσόκοψαν τα αποθεματικά του πανεπιστημίου με το PSI, έπειτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα λήστεψε κι αυτή για να αποπληρώσει δόσεις του δημοσίου χρέους (ένα χρέος που μόνο εμείς δε δημιουργήσαμε). Τώρα μας λένε ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί το πανεπιστήμιο, πρέπει να εξαφανίζει την φοιτητική μέριμνα (εστίες, λέσχη, συγγράμματα κοκ), να μειώνει το προσωπικό, να πληρώνουμε δίδακτρα (ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών είναι επί πληρωμή, ένω πέρυσι “ύπουλες” σκέψεις έμπαιναν από τον δήμαρχο Μπουτάρη και από τον αντιπρύτανη Λαόπουλο για δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές), να κυνηγάει πόρους από ιδιώτες.

    Όλα αυτά είναι ασφαλώς συνδεδεμένα με το σύνολο της κοινωνίας, με αυτό που μας περιμένει ως αύριο. Μάλιστα, με τα νέα προγράμματα σπουδών που περνούν σταδιακά σε όλες τις σχολές (και στη δική μας, που αν μη τι άλλο προβλέπει την ύπαρξη μαθημάτων-αλυσίδων, την κατάργηση επαναληπτικών μαθημάτων και εξεταστικών) προκειμένου αυτά να εναρμονιστούν με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την Παιδεία, οδηγούμαστε σε διάσπαση του κύκλου σπουδών και συνεπώς σε υποβάθμιση του πτυχίου μας, που έτσι φαίνεται να μην αρκεί για την απορρόφησή σου στην αγορά εργασίας. Και μετά το πτυχίο, άσκηση για 150-200 ευρώ. Και μετά την άσκηση, ανεργία που αγγίζει το 67% στους νέους ή κακοπληρωμένη εργασία, που με το Νέο Ασφαλιστικό συνοδεύεται από ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες το 38% του εισοδήματος κάθε δικηγόρου πρόκειται να πηγαίνει στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ την ίδια στιγμή  το 26% θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ.
  Σίγουρα, απέναντι σε όλα αυτά ο καθένας μας δεν μπορεί να σταθεί και να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις μόνος του. Με άλλα λόγια, εσύ που νομίζεις πως περνώντας σε μία σχολή “με κύρος” όπως η Νομική, ανοίγουν οι δρόμοι για να γίνεις ο νέος Χάρβεϊ Σπέκτερ, πάρε καλύτερα το συλλογικό δρόμο! Όπως διαρκώς η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει, η κοινωνία αλλάζει μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες, διεκδικήσεις και αγώνες! Το φοιτητικό κίνημα έδωσε και δίνει μεγάλους αγώνες όχι μόνο για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας (λχ κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του Α16 Συντ -που καθιερώνει τη Δημόσια Παιδεία- το 2006/7, ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου το 2011, το σχέδιο Αθηνά το 2012) αλλά και των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας (λχ Πολυτεχνείο, μνημόνια, ασφαλιστικό). Σε καλούμε, λοιπόν, να συμμετέχεις ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, που αποτελούν το όργανο του συλλόγου και στις οποίες έχει δικαίωμα τοποθέτησης ο κάθε φοιτητής της σχολης, και να συνδράμεις στη λήψη αποφάσεων με γραμμή ρήξης και ανατροπής τόσο ως προς τα ζητήματα της σχολής, όσο και ως προς τα ευρύτερα, καθώς όπως φαίνεται είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.


*Σύλλογος Φοιτητών Νομικής και Γενική Συνέλευση:

Με την εγγραφή σου στη σχολή γίνεσαι μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής (Σ.Φ.Ν). Ο Σύλλογος είναι το συνδικαλιστικό όργανο της σχολής στο οποίο παρεμβαίνουν όλοι οι φοιτητές ,οι πολιτικές συλλογικότητες και οι παρατάξεις της σχολής.Ο Σύλλογος παίρνει αποφάσεις μέσα από τη Γενική Συνέλευση στην οποία έχουν δικαίωμα λόγου όλοι φοιτητές Νομικής. Στη Γενική Συνέλευση κάθε φοιτητής ή πολιτική δύναμη μπορεί να καταθέσει ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει προτάσεις ,δράσεις και αιτήματα.Μετά από συζήτηση και αντιπαράθεση όλοι οι παρευρισκόμενοι φοιτητές ψηφίζουν ποιό πολιτικό πλαίσιο θα αποτελέσει απόφαση του Συλλόγου και θα υλοποιηθεί. Η θεματολογία κάθε συνέλευσης περιλαμβάνει τόσο ζητήματα σχολής όσο και ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση συνολικά, την εργασιακή προοπτική και την κοινωνία ευρύτερα καθώς όλα αυτά είναι αλληλένδετα.

 **Και κάποια ακόμη πράγματα που είναι καλό να θυμάσαι ως φοιτητής πλέον και όχι ως μαθητής:
1. Τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο έχουν τη μορφή ακαδημαϊκών διαλέξεων, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο καθένας μας είναι ελεύθερος να επιλέγει ποιό μάθημα θα παρακολουθήσει και πότε.
2. Οι παρακολουθήσεις δεν είναι υποχρεωτικές και για αυτό απαγορεύεται να λαμβάνονται παρουσίες.
3. Κανείς δεν μπορεί να σε αποβάλει από την αίθουσα ή να σου αλλάξει θέση.
4. Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει να δώσεις το όνομά σου εάν δεν θέλεις.
5. Ο καθηγητής δεν αποτελεί αυθεντία, έχουμε το δικαίωμα να μην δεχόμαστε άκριτα ότι μας πλασάρει και να τον αμφισβητούμε.
6. Ο κάθε φοιτητής μπορεί να συμμετέχει στις πολιτιστικές ομάδες του Συλλόγου (λχ κινηματογραφική ομάδα-Κ.Ο.ΦΟΙ.Ν. Και θεατρική ομάδα-Κουίντα) και να αποτελεί ενεργό μέλος αυτού.


                                                   Κι όμως αλλάζει, Κεμάλ, κι όμως αλλάζει!  
                                                                 Contra Legem  ΕAAK


Δεν υπάρχουν σχόλια: