λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΤΙ-ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ανακοίνωση του σχήματος contralegem-εαακ

ή όσα δεν θα σου πουν ποτέ καθηγητές,κοσμήτορες,γραμματείες και παρατάξεις
 Το κείμενο αυτό δεν περιέχει συμβουλές για τη σχολή, σημειώσεις που θα σε βοηθήσουν να περάσεις τα μαθήματα, προτάσεις συγγραμάτων (αν είσαι τυχερός και έχεις τη δυνατότητα δωρεάν διανομής). Με αυτό το κείμενο επιχειρούμε να περιγράψουμε την κατάσταση στη σχολή, τα προβλήματα της και το πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Παράλληλα επιχειρούμε και μια παρουσίαση του σχήματος ,του ρόλου του μέσα στη σχολή και του τρόπου λειτουργίας του.

                       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Με την εγγραφή σου στη σχολή γίνεσαι μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής (Σ.Φ.Ν). Ο Σύλλογος είναι το συνδικαλιστικό όργανο της σχολής στο οποίο παρεμβαίνουν όλοι οι φοιτητές ,οι πολιτικές συλλογικότητες και οι παρατάξεις της σχολής. Ο Σύλλογος παίρνει αποφάσεις μέσα από τη Γενική Συνέλευση στην οποία έχουν δικαίωμα λόγου όλοι φοιτητές Νομικής. Στη Γενική Συνέλευση κάθε φοιτητής ή πολιτική δύναμη μπορεί να καταθέσει ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει προτάσεις ,δράσεις και αιτήματα. Μετά από συζήτηση και αντιπαράθεση όλοι οι παρευρισκόμενοι φοιτητές ψηφίζουν ποιό πολιτικό πλαίσιο θα αποτελέσει απόφαση του Συλλόγου και θα υλοποιηθεί. Η θεματολογία κάθε συνέλευσης περιλαμβάνει τόσο ζητήματα σχολής όσο και ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση συνολικά, την εργασιακή προοπτική και την κοινωνία ευρύτερα καθώς όλα αυτά είναι αλληλένδετα.

Ωστόσο φαίνεται πως ο Σύλλογος σιγά-σιγά απονεκρώνεται, και οι διαδικασίες του αρχίζουν να υποβαθμίζονται. Ευθύνη φέρουν κυρίαρχα οι καθεστωτικές παρατάξεις όπως η ΔΑΠ καθώς και η παραλλαγή της ΦΟΙΤ.ΑΝ και  η πάλαι ΠΑΣΠ (ΑΦΠ) οι οποίες εναντιώνονται στις Γενικές Συνελέυσεις καθώς και σε κάθε συλλογική και αγωνιστική διαδικασία. Η ΔΑΠ βέβαια θα σε πλησιάσει στις εγγραφές σα φίλος, θα σε βοηθήσει στα μαθήματα αλλά και στις σημειώσεις που θα σου χρειαστούν και συ αργότερα θα μάθεις (κατά πάσα πιθανότητα στις εκλογές, μιας και στις Γενικές Συνελεύσεις συνήθως δεν εμφανίζεται καν) ότι περίμενε σαν κοράκι μπροστά από τη Γραμματεία για να εξασφαλίσει μια μελλοντική σου ψήφο ή σε ακόμη καλύτερη περίπτωση ένα νέο μέλος- μιας και όλη η πολιτική της δράση αρχίζει και τελειώνει στις εκλογές. Θα σε κεράσει ποτά (λεφτά άλλωστε βρίσκει από την χρηματοδότηση της από τη Νέα Δημοκρατία) και θα σε φακελώσει με το που σου μιλήσει. Να γιατί άλλωστε ζήτησε το τηλέφωνο σου. Αυτό που δεν θα σου πει είναι ότι στηρίζει την ιδιωτική εκπαίδευση, τις απολύσεις τεχνικού και διοικητικού προσωπικού και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση (νέα προγράμματα σπουδών, δίδακτρα, αγορά συγγραμάτων), γεγονός που περιγράφεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. για την παιδεία (Παιδεία 2020) αλλά και από την ίδια την πρακτική της στις σχολές. Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, υπερασπίζεται το κλείσιμο των συνόρων καθώς και την βάρβαρη πολιτική των μνημονίων και της Ε.Ε μαχόμενη πάντα κάθε αγωνιστική δράση και οποιαδήποτε φωνή ανατροπής.


*Εικόνα από φακελώματα φοιτητών της Δ.Α.Π που βρέθηκε στο Ψυχολογικό Α.Π.Θ. Οι πρακτικές της Δ.Α.Π είναι ίδιες σε κάθε σχολή για αυτό μην απορήσεις αν την επόμενη φορά χτυπήσει και το δικό σου τηλέφωνο.


                                        
                                       ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠ'ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ . . .

Μετά από 12 χρόνια εξαντλητικού διαβάσματος είναι λογικό να έχεις αρκετές επιδιώξεις από το Πανεπιστήμιο και τη φοιτητική ζωή. Πολύ γρήγορα, όμως, η ίδια η πραγματικότητα θα σου δείξει πως το φοιτητικό όνειρο που σου έμαθαν θα μείνει μόνο ένα όνειρο. Σύντομα θα αντιληφθείς πως με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση προωθείται ένα μοντέλο εντατικοποιημένων σπουδών, που δε θα διαφέρουν πολύ από το σχολείο, καθώς με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών εδώ και 2 χρόνια καταργήθηκαν επαναληπτικές εξεταστικές και επαναληπτικά μαθήματα, ενώ εισήχθησαν προαπαιτούμενα σε αρκετά μαθήματα. Την ίδια στιγμή είσαι πλέον υποχρεωμένος να αγοράσεις τόσο τους κώδικες που απαιτούνται όσο και σημειώσεις, πρακτικά αλλά και βιβλία (καθώς για κάθε μάθημα δικαιούσαι μόνο ένα σύγγραμα και όχι όσα χρειάζονται). Ταυτόχρονα, λόγω της υποχρηματοδότησης οι εστίες βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες, ενώ στη φοιτητική λέσχη, που έχει παραδοθεί σε ιδιώτη, όπως και στις εστίες, είναι λίγοι οι δικαιούχοι και οι έλεγχοι αυξάνονται.
Άλλος βασικός άξονας της επίθεσης στην εκπαίδευση είναι η διάσπαση του κύκλου σπουδών και συνεπώς η υποβάθμιση του πτυχίου. Ενός πτυχίου που από μόνο του δεν επαρκεί για την απορρόφηση σου στην αγορά εργασίας. Με ανίσχυρα, λοιπόν, πτυχία, με το φάσμα της ανεργίας να μεγαλώνει, με τη μαύρη εργασία να αυξάνεται, με την άσκηση των μελλοντικών δικηγόρων να γίνεται με πενιχρή ή μηδαμινή πληρωμή, με την κατάργηση του ελεύθερου επαγγελματία δικηγόρου και την προώθηση των δικηγορικών εταιρειών, το εργασιακό μας μέλλον περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα.

                                         ΑΜΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΘΑ ΠΑΡΩ ΦΟΡΑ

Απέναντι στη λογική της αδράνειας και της ηττοπάθειας αλλά και στη λογική που βλέπει το πανεπιστήμιο ως αποστειρωμένο χώρο μαθημάτων εμείς βλέπουμε το πανεπιστήμιο ως χώρο κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης ακόμα ακόμα ως χώρο δράσης, προβληματισμών και αγώνων. Η ελεύθερη επιλογή μαθημάτων,η ελεύθερη παρακολούθηση, η δωρεάν διανομή συγγραμάτων, η δωρεάν σίτιση και στέγαση αποτελούν κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος που έχουν κατοχυρωθεί με αγώνες. Οι απαιτήσεις μας όμως δεν σταματούν εκεί. Με την αναζωπύρωση των συλλογικών διαδικασιών και με πυξίδα τους αγώνες παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο.

              

                           Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ , ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
                                               Με τον καιρό να ναι κόντρα ...

Ξέρουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλάζει όμως ο κόσμος τελικά ή οι αγώνες είναι μάταιοι; Καταρχήν σε δύσκολους καιρούς είναι τιμή να πηγαίνεις κόντρα! Η ιστορία έχει αποδείξει άλλωστε πως μόνο με συλλογικούς αγώνες μπορεί να αλλάξει! Με μια τέτοια οπτική επιλέγουμε να είμαστε μια ανεξάρτητη πολιτική συλλογικότητα, να συγκρουόμαστε με την εξατομίκευση μέσω της συλλογικής μας φωνής και να παρεμβαίνουμε με συζητήσεις,προβληματισμό αλλά και πυροδοτώντας τους αγώνες μας στο δρόμο. Πολιτική για εμάς είναι η συλλογική έκφραση των αναγκών και των ονείρων μας τα οποία παλεύουμε να ντύσουμε με πράξη. Πρεσβεύουμε έναν μαχητικό συνδικαλισμό , που θα αναδεικνύει ότι τα φοιτητικά ζητήματα της καθημερινότητας απολήγουν στην εργασιακή μας προοπτική ,ο οποίος δεν θα γίνεται στα πλαίσια που το κράτος και οι καθηγητές επιτάσσουν αλλά στα μέτρα των αναγκών μας. Για το λόγο αυτό αντιπαλεύουμε και την ίδια την Κοσμητεία της σχολής που προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει το συνδικαλισμό και κάθε δράση μας.

                                                 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ , Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ

 Το όνομα μας βρίσκεται σε αναλογία με τη χρήση του contra legem ως νομικού όρου. Έτσι και εμείς ερμηνεύουμε την πραγματικότητα που ζούμε και προσπαθούμε να επικρατούν οι θέσεις που είναι αντίθετες σε αυτή. Σκοπός μας είναι η αντίθεση αυτή να οδηγεί όχι στη διόρθωση της πραγματικότητας, αλλά στην ανατροπή αυτής προς όφελος μιας άλλης (καταργητική ή contra legem ερμηνεία).

                                                                  Πως λειτουργούμε;

Το Contra legem είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα. Δεν είναι παράταξη ούτε κάτι στατικό. Η πολιτική μας αντίληψη και δράση διαμορφώνεται από τον κάθε ένα από μας στη βάση της άμεσης δημοκρατίας με διαδικασίες ανοιχτές στον κάθε φοιτητή και χωρίς ιεραρχίες. Βρισκόμαστε σε διάδραση με το Σύλλογο και επιδιώκουμε το σχήμα να αποτελεί ένα πεδίο υποδοχής προβληματισμών, ερωτημάτων και αντιλήψεων που θα τροφοδοτούν όλους τους υπόλοιπους σχηματίες. Έπειτα από τη διαδικασία της θέσης-αντίθεσης-σύνθεσης προκύπτουν τα υλικά μας μέσα από τα οποία παρεμβαίνουμε στους υπόλοιπους συμφοιτητές μας. Τέλος, παραμένουμε ανεξάρτητοι από κομματικούς μηχανισμούς και οικονομική χρηματοδότηση καθώς προϋπόθεση της πολιτικής μας ανεξαρτησίας είναι και η οικονομική.

Το Contra Legem συντονίζεται και συνυπάρχει με τα ανεξάρτητα και αριστερά σχήματα που υπάρχουν σε άλλες σχολές, τα οποία αποτελούν  την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.). Τα σχήματα της Ε.Α.Α.Κ. γεννήθηκαν μέσα από το κίνημα του 90'-91' ενάντια στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και συνέχισαν να διαμορφώνονται μέσα από τους αγώνες μέχρι το κίνημα του 2006-7 ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Γιαννάκου, τον Δεκέμβρη του 2008 που η νεολαία έβγαινε στο δρόμο βλέποντας το παρόν και το μέλλον της να δολοφονείται μέσα από τις σφαίρες στο πρόσωπο του Αλέξη Γρηγορόπουλου έως τις καταλήψεις του 2011 ενάντια στις νέες εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις.

                                                      Πάλεψε για να νικήσεις
                                     κόσμο νέο για να χτίσεις

                                     Contra legem  Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: