η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

FACEBOOK: Ένας μαγικός και μάταιος κόσμος....της Χάιδω Παπαδανιήλ

       


Αν με ρωτούσε κάποιος ποια είναι η άποψη μου για τα Μ.Μ.Ε και κυρίως για το Facebook ομολογώ πως η απάντηση δεν θα έβγαινε αβίαστα από τα χείλη μου. Κι αυτό γιατί θεωρώ πως η χρήση του αποβαίνει τόσο ωφέλιμη όσο και βλαπτική για την ανθρώπινη ψυχολογία και σκέψη.


Προτού εισέλθω και εγώ στον κόσμο του  Facebook, με είχε κυριεύσει ο ενθουσιασμός και η λαχτάρα καθώς πίστευα ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η επικοινωνία με τους φίλους μου και ότι θα είμαι και εγώ μέλος ενός καινούριου κόσμου που στα μάτια μου φάνταζε υπέροχος. Θα μπορούσα, πλέον, να χαρακτηρίσω  αυτό το νέο κόσμο ως ένα ανοιχτό παράθυρο μέσα από το οποίο έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ αυτά που συμβαίνουν γύρω μου αλλά και ως ένα μέσο που προάγει την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή συμβάλλοντας επιτυχώς στην ενοποίηση του κόσμου.

Επιπλέον, όμως, πρέπει να τονίσω ότι το Facebook συνιστά, δικαίως, ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα έκφρασης καθώς χιλιάδες απόψεις διατυπώνονται καθημερινά σε αυτό με άμεσο  αποτελέσματα η κατοχύρωση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και στην πληροφόρηση να μην καθίσταται γράμμα κενό. Συν τοις άλλοις, οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες που κατακλύζουν τον ιστότοπο του Facebook ταξιδεύουν τη φαντασία και εξευγενίζουν τα συναισθήματα του ανθρώπου. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες εξάλλου, η φωτογράφιση μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση των θετικών εμπειριών ενισχύοντας την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε αυτές.

Παραταύτα, το τέλειο αυτό οικοδόμημα που νοητά είχα κτίσει άρχισε να καταρρέει καθώς συνειδητοποιούσα πως όλα αυτά τα οφέλη παραγκωνίζονται πολλές φορές από αρνητικά στοιχεία. Δε χρειάστηκε πολύς καιρός για να καταλάβω πως το Facebook όσο ενώνει τις ψυχές των ανθρώπων άλλο τόσο τις απομακρύνει όταν αντικαθιστά τις ζωηρές συζητήσεις και υπεισέρχεται στη συνείδηση τους ως το μοναδικό μέσο για επικοινωνία  και επαφή, πως έχει εξουσιάσει σε τέτοιο βαθμό το μυαλό μας ώστε το μοναδικό μας μέλημα είναι να απαθανατίσουμε μοναδικές στιγμές φωτογραφίζοντας τες με απώτερο στόχο να εντυπωσιάσουμε τους άλλους.

Ένας εικονικός, ψεύτικος κόσμος ξεπροβάλλει μπροστά μας δίνοντας μας την εντύπωση πως είναι η μόνη πραγματικότητα στην οποία πρέπει να ζούμε. Και για να είμαστε πρωταγωνιστές στον κόσμο αυτό θυσιάζουμε χρόνο, σκέψη, προσωπικές στιγμές… παραμελώντας αυτά που μας οδηγούν στην πραγματική ευτυχία και κρατούν ζωντανή στην ψυχή μας τη φλόγα της αγάπης και της αισιοδοξίας. Ένα κύμα άγχους και αγωνίας διαπερνά το είναι μας κάθε φορά που μια κόκκινη κουκίδα εμφανίζεται στην θαλασσί γραμμή της αρχικής σελίδας ταράζοντας στιγμιαία την ηρεμία μας. Ένας κόμπος σφίγγει την καρδιά μας δυνατά όταν διαβάζουμε τις επικεφαλίδες ή πολύ περισσότερο τον κορμό αναγνωσμάτων αφιερωμένων σε δυσάρεστα, εγκληματικά ή τρομακτικά γεγονότα και διαμορφωμένων με περισσή τεχνική ώστε να μας καθηλώσουν.

        Ατελείωτες σελίδες θα μπορούσαν να γραφούν για αυτόν τον μαγικό και συνάμα μάταιο κόσμο του Facebook, όμως και πάλι δε θα αρκούσαν για να αποτυπώσουν τη δύναμη και την επιρροή της τεχνολογίας στον άνθρωπο, η οποία έχει εισχωρήσει στη ζωή μας και αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Αυτό που μένει στον καθένα από εμάς είναι να τη χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνει έρμαιό της αλλά μέσω αυτής να αντικρίσει και να διαπλάσει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: