η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

Ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ενάντια στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικούΤην Κυριακή το απόγευμα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση τη μνημονιακή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η πρόταση της κυβέρνησης, απόλυτα προσαρμοσμένη στις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, έρχεται να διαλύσει ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές τους και τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνοντας τις συντάξεις.   

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα δίνεται μετά τα 67 η κύρια σύνταξη, αποτελούμενη από δυο σκέλη: από την εθνική σύνταξη, ανερχόμενη στα 384 ευρώ και εγγυημένη από το κράτος και από την αναλογική που θα προκύπτει ατομικά για τον κάθε εργαζόμενο και θα εξαρτάται από το χρόνο ασφαλισμένης εργασίας, το ύψος των αποδοχών και των εισφορών του κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Το νέο ασφαλιστικό δεν θίγει μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους και εργαζόμενους.Όλα αυτά για τη νεολαία, που τα ποσοστά ανεργίας αγγίζουν το 60% και για το υπόλοιπο 40% η ανασφάλιστη, ελαστική, εκ περιτροπής εργασία αποτελεί καθεστώς σημαίνουν ότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα παίρνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη στα 67. Επομένως, η βάση της σύνταξης θα είναι κάτω και από τα «εγγυημένα» 384 ευρώ. Παράλληλα τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας και η εκ περιτροπής, μερική απασχόληση για μισθούς πείνας των 500 ευρώ, η πραγματικότητα δηλαδή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νέοι, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και σε μια εξαιρετικά χαμηλή αναλογική σύνταξη. Εντέλει, οδηγούμαστε σε μια κατάσταση όπου μετά από την «περιπλάνηση» μας ανάμεσα στην ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα, θα μας περιμένει μια σύνταξη που μετά βίας θα ξεπερνάει τα 400-500 ευρώ.

Χτυπάει άμεσα και μακροπρόθεσμα τη νεολαία, δηλαδή τους αυριανούς εργαζόμενους. Οι νέοι εργαζόμενοι, με τους μισθούς των 500-600 ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, καλούνται να πληρώσουν αυξημένες εισφορές για να έχουν ασφάλιση. Επί της ουσίας ένας νέος θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να τα βγάζει πέρα με ένα μισθό πείνας ή να έχει ασφάλιση, καταλήγοντας όχι απλά να υφίσταται μια μαύρη εργασιακή πραγματικότητα χωρίς δικαιώματα αλλά να την «επιζητά».

Ακόμη δραματικότερη είναι η προοπτική για κλάδους που αποτελούνται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Σε επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί οι ελάχιστες εισφορές εκτοξεύονται στο 38,5% επί του μηνιαίου ακαθάριστου εισοδήματος, που υπολογιζόμενες σε σχέση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ οδηγούν σε ελάχιστες ετήσιες εισφορές 2.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τους φοιτητές των αντίστοιχων σχολών και μελλοντικούς απόφοιτους γίνεται απαγορευτική η άσκηση των επαγγελμάτων τους, καθώς θα αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές, ακυρώνοντας έτσι τις σπουδές τους.

Το νέο ασφαλιστικό είναι μια άγρια νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση που έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στη διαμόρφωση μιας νέας μνημονιακής κοινωνίας. Ο μετά τα 3 μνημόνια νέος εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται με ατομικές συμβάσεις και μισθούς γιατί οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί. Θα υπογράφει μισθούς πείνας των 500-600 ευρώ, στο ύψος του κατώτατου μισθού, γιατί έξω η ανεργία του 25% θα πιέζει ατομικά τον κάθε εργαζόμενο να υπογράψει ότι του δώσουν. Σε μεγάλο ποσοστό θα απασχολείται σε εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση. Σε αυτά προστίθεται το νέο ασφαλιστικό που θα του «εξασφαλίζει» μια σύνταξη πείνας των 400-600 ευρώ – μετά τα 67. Αυτό το μέλλον για τη γενιά μας δεν είναι βιώσιμο! 

Ο αγώνας ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού είναι υπόθεση όλου του λαού. Δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση γενεών ανάμεσα στους σημερινούς συνταξιούχους και στους μελλοντικούς, ενός κλάδου με έναν άλλο, των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα με αυτούς του δημοσίου, σύμφωνα με τα δίπολα που προβάλλουν η μνημονιακή συγκυβέρνηση και η εξίσου μνημονιακή αντιπολίτευση. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα χτυπηθεί λιγότερο ή θα καταφέρει να εξαιρεθεί. Το ζήτημα είναι να μπλοκαριστεί η νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, να συγκρουστούμε με την μνημονιακή πολιτική, την κυβέρνηση που την υλοποιεί και το πλαίσιο του χρέους, του ευρώ και της Ε.Ε που την επιβάλλει.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει και υπόθεση δική μας, της νεολαίας εν γένει, των φοιτητικών συλλόγων ειδικότερα. Η σύγκρουση με την μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποτελεί και σύγκρουση με την μνημονιακή κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών, της ανεργίας, της επισφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας. Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πού υπό τις επιταγές των δανειστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, επιβάλλει μνημόνια, καταδικάζει το λαό και τη νεολαία σε φτώχεια, ανεργία κι εξαθλίωση και διαλύει την ασφάλιση.

Καλούμε το Σύλλογο Φοιτητών Νομικής σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού το Σάββατο στις 19:00 στο Λευκό Πύργο και την Κυριακή στις 10:30 στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: