η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

ΧΙΛΙΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΔΕΙΛΙΑΖΕΙΣ

Λαθεμένο μου φαινόταν πάντα τ' όνομα που μας δίναν:
“Μετανάστες”.
Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους.
Εμείς ωστόσο δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη.
Εμείς φύγαμε στα κρυφά.
Μας κυνήγησαν, μας προγράψανε.
Κι η χώρα που μας δέχτηκε σπίτι δε θα ναι μα εξορία.
Μπ. Μπρεχτ


Ναυάγια,πρόσφυγες στιβαγμένοι, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι, μικρά παιδιά ξυπόλιτα στις λάσπες, έρμαια εκμετάλλευσης των αυτοχθόνων και των διακινητών και πρόσωπα φοβισμένα για την επόμενη μέρα... Όταν η εξαθλίωση με την πιο απάνθρωπη μορφή της φανερώνει περισσότερο από ποτέ ότι η ρίζα του προσφυγικού ζητήματος είναι ίδια με τη ρίζα κάθε μορφής εκμετάλλευσης, όταν γίνεται αντιληπτό πως οι πρόσφυγες σπέρνουν τρόμο γιατί στο σήμερα είναι Σύριοι, Ιορδανοί, Αυγανοί κ.λ.π, εύκολα όμως τη θέση τους μπορεί να πάρουν Έλληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι και κάθε κατατρεγμένος λαός. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν στις πατρίδες τους ένα βιοτικό επίπεδο ανάλογο του δικού μας. Το παρόν τους δε θα αργήσει να γίνει το μέλλον μας.

Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν.
Στη δίνη του προσφυγικού αδιεξόδου τα μέσα παρουσιάζουν έντεχνα την όξυνση των αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή σαν μια διαμάχη της Δύσης έναντι των τζιχαντιστών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσπάθεια του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού να καπηλευτεί την αγανάκτηση και τις εξεγέρσεις του Συριακού λαού ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς Άσαντ, με το πρόσχημα ενός πολέμου για τον “εκδημοκρατισμό” και “την εξάλειψη της τρομοκρατίας του ISIS”. Ποια τρομοκρατία είναι όμως αυτή που πυροδοτεί έναν πόλεμο με θύματα εκατομμυρίων; Είναι αυτή που σε βάθος χρόνου δημιούργησαν, στήριξαν και εξέθρεψαν οι δυνάμεις τόσο των Η.Π.Α όσο και της “πολιτισμένης” Ευρώπης. Αυτοί είναι οι “σωτήρες” που χρηματοδότησαν και χρηματοδοτούν κάθε αντιπολιτευτική δύναμη, δημιουργώντας έτσι και φονταμεταλιστικές οργανώσεις, όπως είναι το φασιστικό τερατούργημα που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για επέμβαση έκτακτης ανάγκης, για διαμάχες στο βωμό της κατάλυσης της τρομοκρατίας, πρόκειται για πόλεμο συμφερόντων που διεξάγεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο, με το στρατόπεδο απο τη μία των Η.Π.Α-Ε.Ε.-Ν.Α.Τ.Ο και από την άλλη των Ρωσία-Κίνα-Ιράν, σε μια σύγκρουση για την μεταβολή των συσχετισμών στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα με αναδιανομή των σφαιρών επιρροής και των ενεργειακών πόρων. Στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλες δυνάμεις όπως η Τουρκία, που διεκδικεί ένα ρόλο ρυθμιστή στην περιοχή, εξυπηρετώντας και δικά της συμφέροντα, όπως την ανάδειξή της σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη μέσω της στήριξης των Τουρκμάνων στη Συρία (ανήκουν στη Συριακή Αντιπολίτευση) και της πάλης ενάντια στο δίκαιο αγώνα του Κουρδικού Λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ανάλογα με τα συμφέροντά της κινείται και η Σαουδική Αραβία (στήριξη ISIS μέσω χρηματοδότησης και διάθεσης εδαφών ως ορμητήρια των τζιχαντιστών στη βάση της διαμάχης με το Ιράν). Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι βομβαρδισμοί και ένοπλες συγκρούσεις μεγάλης έντασης σε Συρία και Ιράκ, σφαγές αμάχων και μεγάλες εκτοπίσεις πληθυσμών.

Ποιός όμως είναι ο ρόλος της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ε.Ε σε όλα αυτά;
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζει να στηρίζει με τη συμμετοχή της τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. και του
N.A.T.O., από τη μία μέσω της συμμετοχής στις συμφωνίες του Ο.Η.Ε για νομιμοποίηση των επεμβάσεων και από την αλλη παραχωρώντας ελληνικές στρατιωτικές βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία ενώ ταυτόχρονα συνάπτει συμφωνίες με Γερμανία και Τουρκία για τη συμμετοχή του Ν.Α.Τ.Ο στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Όχι μόνο δεν παίρνει θέση κατά του πολέμου αλλά ταυτόχρονα με δηλώσεις ( Μπαλτάς: “τιμητική εικόνα η Ειδομένη για τη χώρα μας”) ευτελίζει και υποβιβάζει το δράμα των προσφύγων. 
 
Στο μεταξύ, η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που υποστηρίζει τις επεμβάσεις και συμβάλλει στη φρίκη του Συριακού λαού, σηκώνει τα χέρια ψηλά στο προσφυγικό ζήτημα, αδιαφορώντας για την κατάσταση που τόσο η ίδια όσο και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιουργούν. Η Ε.Ε και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις των βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης κλείνουν τα σύνορα (Frontex, αναστολή συνθήκης Σέγκεν), κακομεταχειρίζονται τους πρόσφυγες εντείνοντας την καταστολή ενώ οικοδομούν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση βρίσκει πάτημα να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να αναδείξει το φιλολαϊκό της προσωπείο. Οικειοποείται, δηλαδή, τις κινήσεις αλληλεγγύης των πολιτών επιτρέποντας μόνο σε δήμους και Μ.Κ.Ο να αποστέλλουν βοήθεια σε πρόσφυγες σε μια προσπάθεια να εξαγιάσει τις προδοτικές πολιτικές της. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η λύση δεν βρίσκεται στη φιλανθρωπία και σε έναν αποκομμένο εθελοντισμό. Το φοιτητικό κίνημα αλλά και η κοινωνία συνολικά οφείλουν να ταχθούν ενιαία στο πλευρό των προσφύγων και να διεκδικήσουν τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. 

Πρακτικά, η συμπαράσταση στους πρόσφυγες πρέπει να εκφράζεται μέσω της αλληλεγγύης, μιας αλληλεγγύης όμως η οποία είναι απαλλαγμένη από χαρακτηριστικά λύπησης και συμπόνιας αλλά βλέπει στους πρόσφυγες κοινά συμφέροντα και ίδια μοίρα. Για το λόγο αυτό, τασσόμαστε σύμμαχοι σε έναν αγώνα που όχι μόνο αμύνεται αλλά και διεκδικεί παύση του πολέμου και της όποιας εκμετάλλευσης. Οι αυριανοί πρόσφυγες είμαστε εμείς, οφείλουμε να καταρρίψουμε στο σήμερα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως άπορους , αντιλήψεις που τεχνητά διαχωρίζουν τον κόσμο της προσφυγιάς σε μετανάστες και πρόσφυγες, ακυρώνοντας τα δικαιώματα για ζωή και υποστηρίζοντας πως μια διαβίωση με καθημερινούς βομβαρδισμούς είναι φυσιολογική και βιώσιμη.

Ο άνεργος εσύ είσαι ο επόμενος
ο μετανάστης εσύ είσαι ο επόμενος
ο πρόσφυγας εσύ είσαι ο επόμενος
του φασισμού το θύμα εσύ είσαι το επόμενο.

Χωρίς τη σύγκρουση μην καρτεράς το δίκιο,
ποτέ δεν στέριωσε το δίκιο δίχως πάλη.
Για αυτούς που χτίζουνε τον κόσμο ποτέ δεν είναι αργά.”

CONTRA LEGEM EAAK

Δεν υπάρχουν σχόλια: