η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Απόφαση Συλλόγου Φοιτητών Νομικής για την πανεργατική απεργία ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικούΎστερα από πρόταση του ΑΡΔΙΝ, ψηφίστηκε υπέρ με 9 υπέρ, 1 κατά κι 1 λευκό

Λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδίδεται στο βάθεμα της λεηλασίας της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών, ως ιδανικός συνεχιστής των προηγούμενων καταστροφικών κυβερνήσεων. Μάλιστα στα πέντε χρόνια φτωχοποίησης, διάλυσης και ξεπουλήματος στη βάση των επιταγών της ΕΕ και των δανειστών, η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει και τη διάλυση του ασφαλιστικού. Μια «μεταρρύθμιση» που αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα σε σχέση με τα προηγούμενα μέτρα, στο βαθμό που αφορά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας, και μάλιστα σε περισσότερες από μια πτυχές της ζωής του. Άλλωστε πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που η ντόπια και ξένη ελίτ προσπαθούν να υλοποιήσουν εδώ και δεκαετίες, με το μνημόνιο και την επιτροπεία της χώρας να αποτελεί γι αυτές την τέλεια ευκαιρία.

Το σχετικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει τα εξής:
- Κύρια σύνταξη μετά τα 67, απαρτιζόμενη απ’ την εθνική σύνταξη αφ’ ενός κι απ την αναλογική αφ’ ετέρου. Η εθνική σύνταξη, ανερχόμενη στα 380 ευρώ, είναι εγγυημένη απ το κράτος, αν και με τις προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν οι περισσότεροι δικαιούχοι θα τη λάβουν μειωμένη. Η δε αναλογική σύνταξη θα εξαρτάται από το χρόνο εργασίας και το ύψος του μισθού ή των αποδοχών. Στην Ελλάδα λοιπόν της ανασφάλιστης και περιοδικής εργασίας και των μισθών πείνας η κύρια σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ.
- Θέσπιση κανόνα βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις, ήτοι σύνδεση των επικουρικών συντάξεων με την οικονομική κατάσταση του ενιαίου πλέον επικουρικού ταμείου. Πρόκειται στην πράξη για … συνώνυμο της περίφημης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Μείωση των εφάπαξ παροχών κατά 10 με 15%.
- Αυστηροποίηση των κριτηρίων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) με συνέπεια 60.000 δικαιούχοι να σταματούν να το λαμβάνουν απ το 1/1/2016, ενώ στόχος είναι η οριστική του κατάργηση ως το 2020, με αποτέλεσμα 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να πρέπει να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις πείνας.
- Αυστηροποίηση των κριτηρίων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μείωσή του στα 360 ευρώ.
- Ραγδαία αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών. Για τους αγρότες προβλέπεται σχεδόν τριπλασιασμός από 7% στα 20%, ενώ ένας αγρότης ακόμα και με μηδενικό εισόδημα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 2.830 ευρώ. Αντίστοιχα στους νομικούς, μηχανικούς, υγειονομικούς κι εμπόρους η μηνιαία εισφορά θα ανέρχεται στο 38,4% του εισοδήματός τους, άρα για παράδειγμα ένας δικηγόρος με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο θα πρέπει να πληρώνει 4.700 ευρώ για την ασφαλιστική εισφορά (χώρια οι άμεσοι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και φυσικά το ρεύμα, το νοίκι, η θέρμανση….).

Το νέο ασφαλιστικό λοιπόν, όχι μόνο κανονικοποιεί τις μειωμένες απ τα δύο πρώτα μνημόνια συντάξεις μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους, αλλά πρόκειται να ισοπεδώσει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω κάθε σύνταξη και βοήθημα. Στην Ελλάδα της διαρκούς λιτότητας, του ξεπουλήματος και της αποπληρωμής του ληστρικού χρέους, η σύνταξη πείνας και εν γένει η ανασφάλεια θα είναι ο κανόνας, με πρόσχημα τη μη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Μια κατάσταση η οποία οφείλεται στη συστηματική λεηλάτηση των αποθεματικών τους (βλ σκάνδαλο χρηματιστηρίου, σκάνδαλο δομημένων ομολόγων, PSI) και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ελέω μνημονίων.

Επιπλέον αρχίζει και μεταβάλλει το χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό. Κι ενώ σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα οι σημερινές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων σε μια βάση ισότιμης στήριξης των δικαιούχων, σε ένα ανταποδοτικό οι συντάξεις καθορίζονται εξατομικευμένα, με βάση το χρόνο ασφαλισμένης εργασίας και τις εισφορές του καθενός. Εκτός της οικονομικής, αναδεικνύεται όμως και μια ιδεολογική πτυχή. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας έχει συνέπειες και στο σώμα της κοινωνίας ως τέτοιο: η κοινωνία γίνεται αντιληπτή απ τα μέλη της ως ένα άθροισμα ανταγωνιστικών μεταξύ τους ατόμων, που μάλιστα δεν θα ανταγωνίζονται πλέον για κάτι παραπάνω πέρα απ την επιβίωσή τους! Η οικοδόμηση του ασφαλιστικού σε τέτοια βάση έρχεται να ολοκληρώσει την επιβολή μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας εξατομίκευσης των εργασιακών και οικονομικών σχέσεων (ατομική σύμβαση εργασίας- ατομική εισφορά – ατομική σύνταξη) με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, την περαιτέρω αποδυνάμωση των συλλογικών διεκδικήσεων.

Η μεγάλη λεηλασία όμως λαμβάνει χώρα αναφορικά με το ύψος των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών. Η ρύθμιση θα σημάνει τον οικονομικό αφανισμό της πλειοψηφίας τους, καθιστώντας την άσκηση του επαγγέλματος του εμπόρου, του νομικού, του γιατρού, του φαρμακοποιού και του μηχανικού ασύμφορη και ωθώντας την πλειοψηφία τους αναγκαστικά στην υπαλληλοποίηση. Έτσι αφ ενός διασφαλίζει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια κι αφ’ ετέρου παρέχει σε αυτές εργατική δύναμη με συσσωρευμένες παραγωγικές δεξιότητες και συνάμα μικρές οικονομικές απαιτήσεις λόγω της ανεργίας.

Το νέο ασφαλιστικό είναι μια άγρια νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση που έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στη διαμόρφωση μιας νέας μνημονιακής κοινωνίας κι ένα μη βιώσιμο μέλλον. Ο μετά τα τρία μνημόνια νέος εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται με ατομικές συμβάσεις και μισθούς γιατί οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί. Θα υπογράφει μισθούς πείνας των 500-600 ευρώ, στο ύψος του κατώτατου μισθού, γιατί έξω η ανεργία του 25% θα πιέζει ατομικά τον κάθε εργαζόμενο να υπογράψει ότι του δώσουν. Σε μεγάλο ποσοστό θα απασχολείται σε εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το νέο ασφαλιστικό που θα του «εξασφαλίζει» μια σύνταξη πείνας των 400-600 ευρώ – μετά τα 67.

Ο αγώνας ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού είναι υπόθεση όλου του λαού. Δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση γενεών ανάμεσα στους σημερινούς συνταξιούχους και στους μελλοντικούς, ενός κλάδου με έναν άλλο, των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα με αυτούς του δημοσίου, σύμφωνα με τα δίπολα που προβάλλουν η μνημονιακή συγκυβέρνηση και η εξίσου μνημονιακή αντιπολίτευση. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα χτυπηθεί λιγότερο ή θα καταφέρει να εξαιρεθεί. Το ζήτημα είναι να μπλοκαριστεί η νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, να συγκρουστούμε με την μνημονιακή πολιτική, την κυβέρνηση που την υλοποιεί και το πλαίσιο του χρέους, του ευρώ και της Ε.Ε που την επιβάλλει.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει υπόθεση και της νεολαίας εν γένει, των φοιτητικών χώρων και συλλόγων ειδικότερα. Η σύγκρουση με την μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποτελεί και σύγκρουση με την μνημονιακή κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών, της ανεργίας, της επισφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας. Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.

Ως Σύλλογος Φοιτητών Νομικής καταγγέλλουμε τη διάλυση του ασφαλιστικού που απεργάζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Καλούμε σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στις 4/2 μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους στην προσυγκέντρωση στην Καμάρα στις 10:30 προκειμένου να ενωθούμε έπειτα με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα μπλοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: