λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Η ΕΛΠΙΔΑ ΗΡΘΕ…ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

ανακοίνωση του contra legem EAAK

Από το να δουλεύεις για να έχεις λεφτά,
στο να έχεις λεφτά για να δουλεύεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνοντας 1 χρόνο διακυβέρνησης αποφάσισε να κεράσει το λαό ένα ασφαλιστικό τερατούργημα. Συνεχίζοντας τις πολιτικές που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσαν -σε αγαστή πάντα συνεργασία με ΕΕ και κεφάλαιο- έρχεται τώρα να διαλύσει και την κοινωνική ασφάλιση με ένα νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Ασφαλιστικό ή “αντιασφαλιστικό”;
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο τους σημερινούς εργαζόμενους ή τους συνταξιούχους. Αφορά τις γυναίκες, τα μικρομεσαία στρώματα, τη μικρομεσαία αγροτιά.  Αφορά το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα εμάς τη νεολαία! Πρόκειται στην ουσία για ένα νομοσχέδιο-ταφόπλακα με βαθιά ταξικό χαρακτήρα. Μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια, θωρακίζει το σύστημα για να βγει κερδισμένο από την κρίση του και υποθηκεύει τα εργασιακά δικαιώματα και τη ζωή όλων των επόμενων γενιών!

Γι αυτό και η κυβέρνηση έχει τις ευλογίες της Ε.Ε. και την
πλήρη συναίνεση του ΣΕΒ και των εργοδοτών! Το νέο ασφαλιστικό σημαίνει: μείωση συντάξεων, ενοποίηση ταμείων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, προβλέπει σύνταξη στα 67 ή στα 60 χρόνια σε περίπτωση που έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια εργασίας. Αυτό στην πραγματικότητα συνεπάγεται πως στις σημερινές συνθήκες, με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά να είναι είδος προς εξαφάνιση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να αποτελούν το κανόνα, για τους νέους εργαζόμενους της μαύρης εργασίας και της ανεργίας του 60% θα είναι αδύνατον να μαζευτούν τα αναγκαία ένσημα για συνταξιοδότηση. Με απλά λόγια θα πρέπει να ελπίζουμε να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα για μια σύνταξη-φιλοδώρημα των 384 ευρώ μικτά!! Η νέα γενιά στερείται, λοιπόν, το δικαίωμα στη δημόσια ασφάλιση ωθούμενη προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που εγγυώνται δικαιώματα μόνο σε όσους έχουν να πληρώσουν. Παράλληλα με την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, η ανεργία, που στην νεολαία αγγίζει το 67%, όχι μόνο δε θα μειωθεί αλλά θα εντείνεται συνεχώς. 

Και για σένα που σκέφτεσαι να γίνεις δικηγόρος... καλύτερα παράτα το. Την ώρα που οι συνήθεις μισθοί κυμαίνονται στα 600 με 800 ευρώ, με καθημερινό ωράριο άνω του 10ώρου, με ασφαλιστικές εισφορές 250 ευρώ -ακόμη και με μηδενικό εισόδημα- οι οποίες είναι υποχρεωτικές και για την εγγραφή στο δικηγορικό σύλλογο και άρα την άσκηση επαγγέλματος, ακόμη και οι δικηγόροι που έως τώρα ασκούσαν κανονικά το επάγγελμα σκέφτονται να το εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέθεσε η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, σε σύνολο 293.000 δικηγόρων οι 167.000 έχουν ετήσιο εισόδημα από 0 έως 3.000 ευρώ, τη στιγμή που το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου ορίζει ως κατώτατη εισφορά τα 2.700 ευρώ ετησίως. Και για να γίνει πιο κατανοητό, το 38% του εισοδήματος κάθε δικηγόρου πρόκειται να πηγαίνει στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ την ίδια στιγμή το 26% θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Επομένως. κάθε αυταπάτη που μπορεί να θρέφει ένας δικηγόρος για ανάκαμψη των οικονομικών του, διαλύεται. 

Πιο φανερά από ποτέ ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επιδείνωση των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών που φτωχοποίησαν επί σειρά ετών το λαό. Όλα αυτά κινούνται στην κατεύθυνση των νεοφιλελευθέρων μεταρρυθμίσεων που τα ευρωπαϊκά πρότυπα επιτάσσουν, γεγονός που αποδεικνύει ότι κάθε πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων αποτελεί στρατηγική επίθεση στην εργατική τάξη.
Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Είναι δικαίωμα και κατάκτηση σκληρών εργατικών αγώνων. Οφείλουμε να αντιπαλέψουμε την καταπάτηση αυτή ενωμένοι πέρα από συντεχνιακά συμφέροντα και μεθοδευμένες αντιδράσεις ώστε να μη ζήσουμε σα σύγχρονοι δούλοι για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν αφήνουμε τον αγώνα στα χέρια γραφειοκρατών εργοδοτών και δεν ξεχνάμε την προδοτική στάση των Ηγεσιών των Δικηγορικών Συλλόγων που τάχθηκαν με το “Ναι” στο δημοψήφισμα του Ιούλη και αποδέχτηκαν όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο. Συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα με όρους ταξικούς και όχι συντεχνιακούς. Με συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σχολή, σε κάθε εργασιακό χώρο και μαχητικές δράσεις με στόχο να μην κατατεθεί καν το ασφαλιστικό τερατούργημα στη Βουλή. Ενάντια στη συστημική ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα σχέδιά της για εκτόνωση των αγώνων. Κόντρα στην αδιέξοδη λογική του ΠΑΜΕ και της κομματικής περιχαράκωσής του. 
 
Απαιτούμε: Μόνιμη και σταθερή δουλειά – Ασφάλιση για όλους, οι εισφορές να πληρώνονται από τους εργοδότες και όχι από τους εργαζόμενους – Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης (60 για τους άνδρες, 58 για τις γυναίκες) και των ωρών εργασίας – Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας – Κατάργηση ελαστικής και επισφαλούς εργασίας – Ανατροπή των μνημονίων και όλων των αντεργατικών μέτρων – Έξω από ευρώ και ΕΕ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 10 ΠΜ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ


CONTRA LEGEM ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: