η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Καταγγελία του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Ακόμα μια φορά ο κοσμήτορας και η διοίκηση της σχολής μας δείχνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Μέσα στις γιορτές δεν έχασαν ευκαιρία και φρόντισαν να αφαιρέσουν από τον τρίτο κάθε ίχνος από τα σχήματα και τις παρατάξεις της σχολής (τραπεζάκια, αφίσες κλπ). Είναι γνωστή η τάση σχολειοποίησης του πανεπιστημίου που κυριαρχεί τόσο έξω (βλ επιταγές ΕΕ και οδηγίες ΟΟΣΑ) όσο και μέσα (βλ νόμο Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου για την παιδεία), τάση με την οποία η διοίκηση της σχολής μας εναρμονίζεται απόλυτα. Σύμφωνα με αυτήν, το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένα κέντρο παροχής κατάρτισης κι εξέτασης και τίποτα άλλο. Πτυχή αυτής της τάσης είναι η αποπολιτικοποίηση του πανεπιστημίου, η μη ενασχόληση των φοιτητών με τα κοινά, ιδίως μέσω του περιορισμού κι εν τέλει της "κατάργησης" των πολιτικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων.

Οι υποστηριχτές της παραπάνω τάσης στηρίζονται στο γνωστό εμετικό αφήγημα πως το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι υποβαθμισμένο εξαιτίας των φοιτητών και της ενασχόλησής τους με τα κοινά. Είναι οι ίδιοι που τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος τους βαφτίζουν αυθαιρεσία ενώ τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των φοιτητών τα θεωρούν ...σοβιετία, οπισθοδρόμηση και την πηγή του κακού.Δυστυχώς τις παραπάνω απόψεις φαίνεται πως τις ενστερνίζεται και η Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία, η οποία και επικρόττησε την κίνηση του κοσμήτορα ως "αυτονόητη".

Όμως τα πράγματα έχουν διαφορετικά.

Για μας το πανεπιστήμιο ήταν και πρέπει να είναι ένας χώρος που πέρα από ναός της γνώσης θα αποτελεί και εστία ανάπτυξης πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης και δράσης. Αδιάσπαστο κομμάτι αυτού είναι και οι συνδικαλιστικές και πολιτικές συλλογικότητες. Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλές με τις οποίες διαφωνούμε κι έχουν κάνει τα μύρια κακά με τη στάση τους, η λύση δεν είναι η φίμωση (απ το κράτος ή από άλλες ομάδες) αλλά η πολιτική δια-πάλη. Στο πλαίσιο λοιπόν της πολιτικής δραστηριοποίησης είναι φυσιολογικό κάθε χώρος να προσπαθεί να εξωτερικεύσει μαζικά την τοποθέτησή του, κι αυτό γίνεται μέσα από τις αφίσες που χει ο καθένας στο χώρο του, τη διανομή κειμένων αλλά και την καθημερινή παρουσία στα τραπεζάκια. Η συστηματική στέρηση των παραπάνω συνιστά λοιπόν ξεκάθαρη φίμωση του οργανωμένου πολιτικού και συνδικαλιστικού λόγου στη σχολή. Κι αν κάποιοι δεν χρειάζονται τα παραπάνω μέσα γιατί πιθανώς καλύπτονται από τις ανακοινώσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του Κοσμήτορα, ή απ τα πιαριλίκια που κάνουν, εμείς καλώς ή κακώς δεν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία.

Απ την άλλη, η προαναφερθείσα άποψη ότι πηγή των δεινών του πανεπιστημίου είναι οι "κακές παρατάξεις" έχει πολύ συγκεκριμένη προέλευση αλλά και κατάληξη. Αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά δεινά του πανεπιστημίου σήμερα: την υποχρηματοδότηση που αγγίζει τα όρια της διάλυσης, το ξεπούλημα των δομών του στα ιδιωτικά συμφέροντα, την αυταρχικοποίηση, την κακοδιαχείριση απ τους εντεταλμένους των εκάστοτε νομέων της κρατικής εξουσίας, την οικογενειοκρατία, την αναξιοκρατία και τη διαπλοκή και πάει λέγοντας. Άραγε τί είναι λοιπόν μεγαλύτερο έγκλημα: τα σκουπίδια που πέταξαν στον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ ή το γεγονός ότι το ΕΚΠΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει σήμερα;

Αλλά όπως είπαμε το παραπάνω αφήγημα έχει συγκεκριμένη στόχευση, κι εν προκειμένω διττή: αφ' ενός να βγάλει λάδι τους πολιτικούς χώρους που συνέβαλλαν σε αυτήν την κατάσταση κυβερνώντας και λεηλατώντας τη χώρα κι αφ' ετέρου να παρουσιάσει πολλά από τα παραπάνω δεινά ως κάτι θετικό και καινούργιο που πρέπει μάλιστα να βαθύνει. Παρουσιάζουν τα λίγα θετικά που είχε το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως τον μέχρι πρότινος δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ως οπισθοδρομικά χαρακτηριστικά που πρέπει να μεταρρυθμιστούν (την ίδια στιγμή προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν κάθε υπεράσπιση δικαιώματος και κεκτημένου απ την πλευρά των φοιτητών, βαφτίζοντάς την αυθαιρεσία, επαναστατική γυμναστική και πολλά άλλα υπέροχα.). Όλο αυτό βασισμένο στη θεωρία της "ψωροκώσταινας" Ελλάδας που πρέπει επιτέλους να "εκσυγχρονιστεί". Κρίμα βέβαια που το ελληνικό πανεπιστήμιο της "ψωροκώσταινας", της "σοβιετίας και της φοιτητικής "αυθαιρεσίας" είναι το ίδιο που ακόμα και με νεοφιλελεύθερα κριτήρια κατακτά σημαντικές θέσεις στη διεθνή κατάταξη, ενώ φοιτητές αυτού συστηματικά αναδεικνύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: