λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Όσο εσείς ΑΦΠήζετε, εμείς θα δρούμε!Δυστυχώς για ακόμη μία φόρα επιβεβαιωνόμαστε όσοι εξ αρχής υποστηρίζαμε ότι η ΑΦΠ δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από συνέχεια της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, η οποία πανελλαδικά αποσυντίθεται και παντού μετονομάζεται σε ‘’Ανεξάρτητη’’ Παράταξη όπως: στην Νομική Αθηνών σε Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση (ΑΦΚ), στην Νομική Κομοτηνής σε Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ) , στο Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικό και Ηλεκτρολόγους Μηχανολόγους Μηχανικούς ΑΠΘ σε ΑΦΠ, ενώ εμφανίσθηκε και στο Ρέθυμνο, εν μέσω της πολυήμερης κατάληψης, με σκοπό να πείσει το σώμα των φοιτητών για «ανοιχτή σχολή» . Έτσι και στην Νομική ΑΠΘ παρότι η ΑΦΠ διαβεβαιώνει διαρκώς τους πάντες ότι ουδεμία στήριξη και σχέση έχει με στελέχη ή με μηχανισμούς της πρώην ΠΑΣΠ, φροντίζει συνεχώς να μας πείθει για το αντίθετο μέσα από τις τακτικές και τις πράξεις της. Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση (2/12), η οποία είχε αποφασισθεί με νόμιμη απόφαση του ΔΣ του ΣΦ Νομικής κατά πλειοψηφία στις 24/11, δεν προσήλθε, θυμίζοντας μας ξανά τις εποχές που το άλλοτε κραταιό δίπολο ΔΑΠ-ΠΑΣΠ εφάρμοζε τις ίδιες τακτικές υπονόμευσης συλλογικών διαδικασιών του Φοιτητικού Συλλόγου. Η ΑΦΠ που άλλοτε ασκούσε κριτική στην ΔΑΠ για την ‘’εκκωφαντική’’- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- απουσία της, αποδεικνύεται εν τέλει αδελφή παράταξή της στις τακτικές και τις αντιλήψεις για τις συλλογικές διαδικασίες που ‘’κουράζουν τον φοιτητή’’. Όμως δε μας κάνει πια εντύπωση η διαρκής αποχή της από δράσεις καίριες, ακόμα και αν πρωτύτερα έχει διαβεβαιώσει για την παρεύρεσή της.  Χθες απείχε από μια συνέλευση που πρώτα καταψήφισε, έπειτα συμφώνησε και εν τέλει απλά δεν εμφανίσθηκε, δηλώνοντας παρά ταύτα την επιθυμία εμφάνισής της, 1:30 ώρα μετά το προγραμματισμένο κάλεσμα!

Σε αυτή τη βάση, η Αριστερή Ενότητα απέναντι σε παρατάξεις που επιζητούν έναν προσχηματικό διάλογο με πρόχειρους και επιπόλαιους όρους για καίρια ζητήματα της Σχολής μας, όπως το αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών μέσω της Επιτροπής Διαλόγου που συγκροτήθηκε, δεν έχει κανένα λόγο συμμετοχής. Εξ αρχής υποστηρίξαμε ότι οι θέσεις της ΑΦΠ για το ΝΠΣ στερούνται ουσίας και δεν βελτιώνουν με τρόπο μόνιμο και συνολικό την φοιτητική καθημερινότητα. Με μία ΑΦΠ που θεωρεί ότι εν συνόλω το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι ορθό και ότι υπάρχουν μόνο ελάχιστες δυσμενείς ατέλειες στο κατά τα άλλα ‘’εξαιρετικό’’ πρόγραμμα, με μία ΑΦΠ που αναζητεί πρόσκαιρες λύσεις και ‘’μπαλώματα’’ πάνω σε αυτό δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε, πόσο μάλλον να συναινέσουμε σε παροδικές και ανούσιες προτάσεις. Σε όλη αυτή την συζήτηση στη Σχολή μας, η στάση της ΑΡ.ΕΝ. ήταν κρυστάλλινη, καθώς ποτέ δεν διστάσαμε να προκρίνουμε την κατάληψη ως μέσο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας, αλλά ταυτοχρόνως επιδιώξαμε να οργανωθούν οι φοιτητές και να καταθέσουν τις θέσεις τους. Να τις καταθέσουμε με τρόπο τεκμηριωμένο, εμπεριστατωμένο και συνεπώς άμεσα εφαρμόσιμο, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός του προγράμματος σπουδών μας. Αυτό το οποίο έχουμε πολλάκις τονίσει είναι ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών δεν είναι μόνο αρκετά χειρότερο από το ήδη ελλιπές προηγούμενο. Όπως έχουν υποστηρίξει πολλοί καθηγητές μας, θέτει κατά ακανόητο τρόπο τα μαθήματα των δικονομιών παράλληλα με βασικά μαθήματα ουσιαστικού δικαίου, δίνει σκόπιμα το βάρος στα μαθήματα επιλογής (τα οποία διαθέτουν επαναληπτική διδασκαλία!!) έναντι των υποχρεωτικών, ενώ προβαίνει και σε μία ουσιαστική οργανική αποκοπή των πρώτων τριών ετών φοίτησης από το τέταρτο, ανοίγοντας το δρόμο και για την τυπική τους αποκοπή στο προσεχές μέλλον.

Η θέση μας για επαναφορά των κεκτημένων του προηγούμενου προγράμματος (επαναληπτική διδασκαλία, ενδεικτικό πρόγραμμα φοίτησης, διδασκαλία των δικονομιών μετά από τη γνώση του ουσιαστικού δικαίου κλπ), είναι ακλότητη, καθώς μόνο στη βάση αυτών των κεκτημένων θα οδηγηθούμε σε ένα αποτελεσματικό, ποιοτικό και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα υφίσταται για να ικανοποιεί τις ανάγκες των φοιτητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: