λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Εξεταστέα ύλη στο μάθημα 'Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι'

Aνακοινώνεται στους φοιτητές του μαθήματος «ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ» ότι η εξεταστέα ύλη περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2015 περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Ν 4139/2013 (ναρκωτικά):Οριοθέτηση του προστατευτικού πεδίου του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών, οι βασικές πράξεις διακίνησης/κατοχής, έννοια-προϋποθέσεις-συνέπειες της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες,εναλλακτικές ποινικές κυρώσεις και μέτρα.
2. Ν 2472/1997 (δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα): Προστατευόμενο έννομο αγαθό, η διάκριση μεταξύ προσωπικής ελευθερίας, απορρήτου και νέων μορφών ιδιωτικότητας, η έννοια του αρχείου προσωπικών δεδομένων, όρια του αδίκου, λόγοι άρσης του αδίκου, κατηγορίες προσωπικών δεδομένων (απλά/ευαίσθητα, τηλεπικοινωνιακά) και προστασία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
3. Ν 2121/1993 (πνευματική ιδιοκτησία). Το προστατευόμενο έννομο αγαθό, η έννοια του πρωτότυπου έργου, η πρόσβαση στην ψηφιακή πληροφορία, τα όρια αδίκου, η αναπαραγωγή έργων για ιδιωτική χρήση, το ειδικό πρόβλημα των προγραμμάτων η/υ και των βάσεων δεδομένων, η αναπαραγωγή πρωτότυπων δημιουργημάτων στον κυβερνοχώρο, όρια αδίκου, τα ειδικά ζητήματα ποινικοποίησης της χρήσης των τεχνολογικών μέσων προστασίας των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, ζητήματα συρροής
4. Ν 3386/2005 και 4251/2014 (αλλοδαποί): Οριοθέτηση του προστατευόμενου εννόμου αγαθού, όρια του αδίκου, συγκρότηση της έννοιας και ειρήνευση αυτού, διευκόλυνση εισόδου-μεταφοράς αλλοδαπών στη χώρα, απέλαση πολιτών της Ε.Ε., ειδικά ζητήματα επιμέτρησης των ποινών.
5. Ν 2960/2001 (λαθρεμπορία): Το προστατευόμενο έννομο αγαθό, η έννοια του λαθρεμπορεύματος, οι πράξεις εισαγωγή, κατοχής/διακίνησης, παρεπόμενες ποινές, ζητήματα συρροών με άλλα εγκλήματα.
6. Ν 2168/1993 (όπλα): Το προστατευόμενο έννομο αγαθό, η έννοια του  όπλου, κατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία, προϋποθέσεις νόμιμης κατοχής και οπλοφορίας (κυνηγετικά, αεροβόλα όπλα), μετατροπή όπλου, συρροή με άλλα εγκλήματα.

 Ο διδάσκων
Λέκτορας Γ. Νούσκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: