Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Η απάντηση στην ΔΑΠ θα είναι πολιτική. Του Black Jaguar


Ο οπαδισμός και το απολιτικ, και μάλιστα το κακό, δεν θα μπορέσει ποτέ να καλύψει την πολιτική, τους αναγκαίους αγώνες και την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων.Oύτε για την αριστερά ούτε για οποιαδήποτε άλλη δύναμη του κινήματος.
 
Δυστυχώς τα παραπάνω ξαναγράφονται με αναφορά στις σκηνές που συνέβησαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ, με τα σκισίματα αφισών, το σπάσιμο τραπεζακίων κτλ. Όχι γιατί κανείς λυπάται τα κομματόσκυλα της ΔΑΠ. Ούτε γιατί αυτές οι εικόνες θυμίζουν "εφιάλτες ( όνειρα για μας τους "αριστερούλιδες") του 2006...", τραγικά έξω απο την πραγματικότητα του μέσου ανθρώπου, που ψάχνει να πάρει ένα πτυχίο- διαβατήριο για την ανεργία να δει πως θα την παλέψει.
Αλλά γιατί όσο λείπει ένα μαζικό κίνημα, που να αγκάλιασει μια μεγάλη μερίδα φοιτητών και νεολαίων, όσο τα σχέδια των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων των φοιτητικών χώρων περιορίζεται στον οπαδισμό και το ξύλο, τόσο θα βρισκόμαστε 10 βήματα πίσω απο τις εξελίξεις.
Και 100 βήματα μακρυά με τον κόσμο.
 
Η αδυναμία του φοιτητικού κινήματος να συγκροτήσει ολόκληρη την νεολαία σε ένα ρωμαλέο κίνημα αντίστασης και αναζήτησης ενός άλλου δρόμου έγκειται στην πολιτική και ιδεολογική φτώχεια των προοδευτικών του δυνάμεων, στην αδυναμία προσαρμογής της οπτικης στα νέα καθήκοντα, που έχουν σαφώς αναβαθμιστεί. Εύκολα αναπαράγονται λέξεις και τοποθετήσεις, αλλά η κουλτούρα παραμένει η ίδια: Όσο για μερικούς το "καγκουριλίκι" είναι άρρηκτα δεμένο σαν φυσιογνωμία με τις "επαναστατικές δυνάμεις", όσο το απολιτίκ παιχνίδι εντυπώσεων πάει να αντικαταστήσει την ουσιαστική αντιπαράθεση στην απολιτίκ (αλλά άκρως επικίνδυνη) στάση της ΔΑΠ, όσο θα επικρατεί η αντίληψη του "χόμπι" στην φοιτητική αριστερά, τόσο θα ενισχύεται το γενικό συχτίρι και τσουβάλιασμα των πάντων, θα δικαιώνονται οι φοιτητικοί Πρετεντέρηδες που μας χαρακτηρίζουν "μια από τα ίδια", θα κερδίζει ΠΑΝΤΑ η ΔΑΠ γιατί είναι στο δικό της γήπεδο με τους δικούς της όρους.
 
Αν θέλουμε να βγούν οι φοιτητές στον αγώνα για ένα άλλο μέλλον, αν πιστεύουμε ότι οι πολλοί με συνείδηση, οι μάζες δηλαδή, γράφουν την ιστορία, πρέπει να το κάνουμε και κτήμα μας και να γυρίσουμε στον κόσμο, να δοκιμαστούμε και να δοκιμάσουμε, ώστε όλοι μαζί να χτίσουμε αυτό που τους τρομοκρατεί. Τοσο την ΔΑΠ και τον Σαμαρά τους, όσο και την Τρόικα, την ΕΕ και τους λοιπούς ανθρωποφύλακες.
 

Να οικοδομήσουμε κάτι που θα είναι κτήμα της πλειοψηφίας. Όχι το δικό μας φτιασίδωμα, ο μικρόκοσμος μας, για να καλύψουμε το άγχος μας ότι "κάτι πρέπει να γίνει". Δεν θα το κανουμε μόνοι μας. Καλώς ή κακώς. Ο ελιτισμός είναι εμπόδιο στο να χτιστούν μαζικά κινήματα.

Όσο οι δυνάμεις του κινήματος περιορίζονται στο να χτίζουν οπαδούς για την πολιτική και υπαρξιακή τους αναπαραγωγή, το κίνημα θα μένει πάντα στο επίπεδο της αντανακλαστικής, της παθητικής άμυνας και δεν θα περάσει στην ενεργητική, ανατρεπτική αντίσταση....
 
Υ.Γ. Το στυλ φραπες- καδρόνι-σημαία-κράνος-μπεγλέρι δεν αποδεικνύει απλά το διαζύγιο που έχει πάρει το φοιτητικό κίνημα από την κοινωνία, δείχνει την άγνοια κινδύνου και την ενίσχυση μιάς ψεύτικης εικόνας που προβάλεται για αριστερούς χαραμοφάηδες πλακατζήδες αιώνιους φοιτητές. τουλάχιστον αυτοκτονικό ενόψει διαγραφών, Φορτσάκιδων, και λοιπής προπαγάνδας περί "αιωνίων και λιμαίνοντων λιμναζόντων" , εστιών ανομίας κτλ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το "φοιτητικό" κίνημα πρέπει να πάρει δρόμο από το πανεπιστήμιο αν θέλουμε κάποια στιγμή να πάει μπροστά και σε άλλα επίπεδα. Στο ΑΠΘ (και όχι μόνο) δεν μπορείς να πας τουαλέτα(!!!) και τρώγεστε μεταξύ σας για λόγους που δεν αφορούν άμεσα και σχεδόν καθόλου το πανεπιστήμιο . Ντροπή σας , ντροπή στην δαπ , στην εαακ κ.ο.κ .

Α.Δ. είπε...

Απόλυτο δίκαιο ο φίλος ή φίλη στο παραπάνω σχόλιο. Ειλικρινά ποιος νομίζετε πως ασχολείται μαζί σας αλλά και τι πραγματικά έχετε να επιδείξετε ένθεν και ένθεν? Οι μεν προωθώντας την πλήρη απαξίωση και εμπορευματοποίση του πανεπιστημίου (βλ. εκδρομές, πάρτυ, σημειώσεις και ελπίδα φευ για πολιτική ανέλιξη) και οι δε προάγοντας την καταστροφή, το μπάχαλο, τη ρύπανση τοίχων με ανούσια συνθήματα, την κατάληψη ως λύση για όλα, την πεποίθηση πως πάντα μας αδικεί κάποιο αόρατο χέρι του κεφαλαιοκράτη και καπιταλιστή πρύτανη, καθηγητή κ.ο.κ αναπαράγοντας κάθε φορά τα ίδια παρωχημένα συνθήματα που ηχούν λες και αντιλαλούν από την προϊστορία. Και οι δύο συνεχίζετε να λυμαίνεστε το χώρο του πανεπιστημίου αποτελώντας μια θλιβερή και πρωτοφανή ντροπή για την ανώτατη εκπαίδευση.