η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Σε δίκη οδηγός του ΟΑΣΘ που ανάγκασε Αφρικανούς επιβάτες να κατέβουν από το λεωφορείο

Σε δίκη παραπέμπεται οδηγός του ΟΑΣΘ που υποχρέωσε δύο Αφρικανούς επιβάτες να κατέβουν από λεωφορείο  Ο εν λόγω οδηγός παραπέμπεται να δικαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για άρνηση παροχής υπηρεσίας.
 «Ε, ναι ρε! Είμαι χρυσαυγίτης! Είμαι χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;», έφτασε στο σημείο να φωνάζει στους πανικόβλητους επιβάτες που θέλησαν να παρέμβουν υπέρ των μεταναστών.
Ο ίδιος, σύμφωνα με τη μαρτυρία μίας γυναίκας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, φέρεται να έδειξε και ένα μενταγιόν με το σύμβολο της Χρυσής Αυγής, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι «έχει και τατουάζ στο μπράτσο!».
Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Απρίλιο μετά από καταγγελία δικηγόρων εναντίον του οδηγού για ρατσιστική συμπεριφορά που στάλθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη. Το περιστατικό συνέβη σε λεωφορείο της γραμμής 26 και ενώ αυτό βρισκόταν στη στάση Ρήγα Φεραίου. Οπως είχε καταγγελθεί, από την πίσω πόρτα επιχείρησαν να επιβιβαστούν, μεταξύ άλλων επιβατών, και δύο μάλλον αφρικανικής καταγωγής έγχρωμα άτομα.
Μόλις έκλεισαν οι πόρτες το λεωφορείο σταμάτησε και ο οδηγός κατέβηκε και κατευθύνθηκε στην πίσω πόρτα λέγοντας στους δύο Αφρικανούς: «Εσείς οι δύο κάτω!». «Γιατί;» ρώτησε ο ένας στα Ελληνικά, ενώ ο οδηγός απάντησε με ιδιαίτερη επιθετικότητα: «Είμαι ο οδηγός και έχω το δικαίωμα να σας κάνω έλεγχο και να σας κατεβάσω κάτω γιατί δεν έχετε εισιτήρια».
«Μα, δεν προλάβαμε να βγάλουμε εισιτήριο», ήταν η απάντηση, αλλά οι δύο επιβάτες μπροστά στην επιθετική στάση του οδηγού τελικά κατέβηκαν από το λεωφορείο.
Οπως είχε αναφέρει τότε η μάρτυρας, ο οδηγός δεν μπορούσε να γνωρίζει αν οι συγκεκριμένοι επιβάτες επρόκειτο να εκδώσουν εισιτήρια. «Κι εγώ η ίδια δεν είχα εκδώσει εισιτήριο καθότι διαθέτω κάρτα πολλαπλών διαδρομών, αλλά ο οδηγός δεν με έλεγξε ποτέ (ούτε εμένα, ούτε κανέναν άλλον επιβάτη του λεωφορείο) για το εάν ακύρωσα ή όχι εισιτήριο, μπαίνοντας στο λεωφορείο», ανέφερε.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραπομπή τού οδηγού σε δίκη. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος μέχρι στιγμής δεν έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΟΑΣΘ, με τον Οργανισμό να επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκκρεμούσα ποινική διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι το περιστατικό έδωσε στην δημοσιότητα η Άμεση Πράξη κατά της Ρατσιστικής Βίας- NA.F.TH.A. μια σύμπραξη οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ατόμων που στόχο έχει την νομική δράση απέναντι σε ατιμωτικές πράξεις ρατσιστικής βίας καθώς και την νομική υποστήριξη των θυμάτων. Δημιουργήθηκε πριν τρεις μήνες και αποτελείται από δικηγόρους, γιατρούς, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες κ.α..Όπως είχε δηλώσει τότε στο alterthess.gr o Κ. Τσιτσελίκης μέλος της  NA.F.TH.A. και αναπληρωτής καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δέχεται αναφορές, μαρτυρίες και πληροφορίες για περιστατικά βίας. Στόχος της είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανερχόμενης ρατσιστικής βίας και την πολιτική επίδραση της Χρυσής Αυγής τα μέλη της οποίας αυτόκλητα ασκούν ρατσιστική βία.  Μέχρι σήμερα έχει δεχτεί μαρτυρίες για τρεις σοβαρές υποθέσεις εκ των οποίων η μία αφορούσε τον ΟΑΣΘ. Σχετικά με το ζήτημα αυτό η NA.F.TH.A. έχει προχωρήσει σε καταγγελία στον ΟΑΣΘ ο οποίος έχει δεσμευθεί να εξετάσει το ζήτημα.  Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσελίκη υπάρχουν αναφορές και για άλλα παρόμοια περιστατικά στον ΟΑΣΘ σχετικά με οδηγούς και ελεγκτές που συμπεριφέρθηκαν με παρόμοιο τρόπο σε μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: