η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Η ανώτατη εκπαίδευση στο στόχαστρο


Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με τους πιο δυσμενείς όρους για τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων. Οι ελάχιστες δωρεάν παροχές καταργούνται (ιδιωτικοποίηση λέσχης, κατάργηση συγγραμμάτων), η υποχρηματοδότηση του ΑΠΘ ξεπερνά το 70%, 1349 διοικητικοί υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία πολλών τμημάτων. Την επίθεση αυτή έρχεται να ολοκληρώσει η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων, με βάση την οποία θα κριθεί η χρηματοδότησή τους.

Τι είναι και πόσο μας αφορά η εξωτερική αξιολόγηση…

Η εξωτερική αξιολόγηση, που εφαρμόζεται με βάση το νόμο 3374/2005, διεξάγεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, που επιλέγονται από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), έχει ως έργο τον έλεγχο της «ποιότητας» των τμημάτων και ανάλογα με το πόσο «αποδοτικά» είναι, θα κρίνεται η αντίστοιχη χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για μηχανισμούς μέσα κι έξω απ' τα πανεπιστήμια που θα κρίνουν και θα συγκρίνουν τα τμήματα και τα αποτελέσματά τους, ώστε να λειτουργούν ανταγωνιστικά.
Τα κριτήρια για την αποδοτικότητα των τμημάτων δεν είναι άλλα από αυτά που λαμβάνονται υπόψιν και στα ευρωπαικά πανεπιστήμια, δηλαδή κριτήρια με τους νόμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Η αξιολόγηση μοιάζει με την αξιολόγηση επιχειρήσεων (ό,τι δίνεις, παίρνεις). Συγκεκριμένα, μερικά απ’ τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι το επίπεδο της έρευνας, τα προγράμματα σπουδών, οι πιστωτικές μονάδες. Το σχήμα που χρησιμοποιείται είναι το εξής:

ΧΑΜΗΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ => ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ => ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ-  ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ- ΔΙΔΑΚΤΡΑ

ΥΨΗΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ => ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΧΟΡΗΓΟΥΣ

Οι αλλαγές που έφερε ο ν.4009/2011 είναι κομβικής σημασίας για τ’ αποτελέσματα που μπορεί να έχει η αξιολόγηση. Η δυνατότητα χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από επιχειρήσεις σημαίνει, ότι όταν ένα τμήμα αξιολογείται χαμηλά στην κλίμακα, αυτόματα ανοίγει ο «μονόδρομος» της ιδιωτικής χρηματοδότησης και ουσιαστικά της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίθετα, μία υψηλή αξιολόγηση θα προσέλκυε πολλούς επενδυτές.
Η αξιολόγηση ουσιαστικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νέου πανεπιστημίου ΑΕ, που εδώ και χρόνια αποτελεί τον ευσεβή πόθο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο, απ’ το γεγονός ότι στη διαδικασία της αξιολόγησης, δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψιν καίρια ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές, όπως η  ανεπάρκεια των κτιριακών δομών, η έλλειψη διδακτικού προσωπικού, η ανεπάρκεια της σίτισης και της στέγασης, οι ελλείψεις στη βιβλιοθήκη, η μη διανομή απαραίτητων διδακτικών υλικών (στη σχολή μας κώδικες, απαραίτητες σημειώσεις και συγγράμματα). Η εξωτερική αξιολόγηση έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου Αθηνά να κλείσει μια σειρά από σχολές ανθρωπιστικών επιστημών, που λόγω απουσίας έρευνας, δεν καλύπτουν συγκεκριμένες κι άμεσες ανάγκες του κεφαλαίου.
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις για τους εργαζομένους του πανεπιστημίου. Εν όψει και των λίστεων διαθεσιμότητας που πρέπει να κατατεθούν από τους διοικητικούς υπαλλήλους, η αξιολόγηση θα καταστήσει υπεράριθμους τους εργαζομένους, μ’ αποτέλεσμα την απόλυσή τους.

Ποια θα είναι η διαδικασία;

Η εξωτερική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα μας αυτή την εβδομάδα, απ’τις 21/10 έως τις 23/10. Η επιτροπή θα ελέγξει τις εγκαταστάσεις, θα συνομιλήσει με τους καθηγητές, αλλά και με τους φοιτητές. Με ποιους φοιτητές θα συνομιλήσει; Όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε απ’ το σάιτ της σχολής, ούτε στα συλλογικά όργανα του συλλόγου για την διεξαγωγή της αξιολόγησης. Οι καλοθελητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που βλέπουν να εφαρμόζεται η πάγια θέση τους υπέρ της αξιολόγησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα έχουν ετοιμάσει το κοινό για την επιτροπή.

Ποιός είναι ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης;

Η εξωτερική αξιολόγηση δεν είναι μία μεμονωμένη πράξη του μνημονιακού μπλοκ, πρόκειται για μέρος της συνολικότερης επίθεσης στον χώρο της παιδείας. Πίσω απ’ τις διακηρύξεις για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκού τύπου πανεπιστήμιο, δεν κρύβεται τίποτα παραπάνω, απ’ την προσπάθεια του κεφαλαίου να εισχωρήσει ενεργά στον τομέα της παιδείας, να εμπορευματοποιήσει τη γνώση και τη μόρφωση, ώστε να παράγει κέρδος.
Βέβαια αυτός ο δρόμος δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτός, χωρίς την υλοποίηση του σχεδίου της μηδενικής ανοχής και της θεωρίας των δύο άκρων. Ήδη οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τα σχολεία εξομοιώνονται, από τα κυβερνητικά στελέχη και τα μιντιακά φερέφωνά τους, με τη βία και τις πολιτικές και ρατσιστικές δολοφονίες των νεοναζί. Οι περισσότερες απεργίες έχουν κυρηχθεί καταχρηστικές, οι καθηγητές επιστρατεύτηκαν και έπεται μεγάλη συνέχεια στην καταστολή των αγώνων που θα ξεσπάσουν στο μέλλον.
Απέναντι σ’ αυτή τη σκληρή επίθεση που εδώ και 4 χρόνια μαστίζει την ελληνική κοινωνία δεν μπορούμε ν’ αποδεχόμαστε σαν θεατές το αδιέξοδο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Είναι απαραίτητη όσο ποτέ η επανοηματοδότηση των συλλογικών μας οργάνων και η συμμετοχή μας σ’ αυτά. Οι φοιτητές έχουν καθήκοντα απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό, ως δυνάμει κόσμος της εργασίας, αλλά και ως μιας γενιάς που το μόνο που της έχει απομείνει είναι ο δρόμος του αγώνα.
Η μαζική μας παρουσία από αύριο μέχρι την Τετάρτη ενάντια στην εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος είναι απαραίτητη για να κάνουμε σαφές, ότι η νεολαία δεν μπορεί παρά να είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του δημοσίου και δωρεάν πανεπιστημίου. Από κοινού μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους θα βρισκόμαστε στη σχολή και θα προχωρήσουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας.
Είναι απράιτητη και αναπόφευκτη η συγκρότηση ενός ευρύ πανεκπαιδευτικού μετώπου, φοιτητών και εργαζομένων, που θα αγωνίζεται για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς!


ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ  ΔΕΥΤΕΡΑ- ΤΕΤΑΡΤΗ απ’τις 9:00π.μ, στον τρίτο όροφο

CONTRA LEGEM_ Ε.Α.Α.Κ.
contralegemeaak.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: