η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Για πρωτοετείς: ποια μαθήματα ειδικής επιλογής να επιλέξω;

Σε αυτό το εξάμηνο έχετε 3 υποχρεωτικά μαθήματα: Γενικές αρχές αστικού δικαίου, Συνταγματικό Δίκαιο και Ιστορια του ελληνικού και Ρωμαικού Δικααίου. Αυτά θα τα δώσετε θέλετε δεν θέλετε. 

Παράλληλα δίνετε υποχρεωτικά και 2 ειδικής επιλογής. Υπάρχουν 2 κατηγορίες. 
Παίρνετε ΕΝΑ από κάθε κατηγορία. 
Ά κατηγορία: ή Πολιτειολογία ή Νεώτερη Ελληνική πολιτική και Συνταγματική Ιστορία ή Πολιτική Επιστήμη 
Β' κατηγορία: ή Γενική Κοινωνιολογία ή Στοιχεία Δημόσιας Οικονομικής 

Τα γενικής επιλογής είναι πάρα πολλά (http://www.law.auth.gr/index.php?lang=el&rm=148&mn=204). 
Από όλα αυτά δίνετε υποχρεωτικά 5 για να πάρετε πτυχίο. Αυτά τα 5 μπορείτε να τα δώσετε σε όποιο εξάμηνο θέλετε εσείς. Συνολικά μπορείτε να δώσετε ΜΕΧΡΙ 7 γενικής επιλογής, κι αυτό για να βελτιώστε τον μέσο όρο σας, ή γιατί το χρειάζεστε για το βιογραφικό σας ή για σας τους ίδιους (οι εισαχθέντες το 2011 όπως εγώ μπορούμε να δώσουμε μέχρι 20 γενικής επιλογής). 

Επίσης από τα παραπάνω ειδικής επιλογής αν π.χ. από την ΄Β κατηγορία διαλέξετε τα Δημόσια Οικονομικά ως ειδικής επιλογής δεν σας στερεί την δυνατότητα να διαλέξετε την Γενική Κοινωνιολογία ως γενικής επιλογής. 

Τι προτείνω να κάνετε (μάλλον προσωπικά και όχι σαν σάιτ): 
1) Απο την ΄Β κατηγορία οπωσδήποτε να επιλέξετε Δημόσια Οικονομικά. Είναι πολύ ενδιαφέρον, πολύ επίκαιρο, πολύ χρήσιμο και πολύ εύκολο (θα πάρετε εύκολα βαθμό με ελάχιστο διάβασμα). Το μάθημα ασχολείται με την φοροδιαφυγή, την φοροαπαλλαγή, τους φόρους ακινήτων κτλ, πράγματα που ακούμε κάθε μέρα στις ειδήσεις και δεν ξέρουμε τί είναι! Εάν από την άλλη σας αρέσει αρκετά η φιλοσοφία και η πολιτική διαλέξτε την Κοινωνιολογία. Είναι εξίσου εύκολο, ωστόσο μάλλον έχει λιγότερο ενδιαφέρον για τον πολύ κόσμο. 


2) Από την Ά κατηγορία προσωπικά δεν θα επέλεγα την Πολιτική Επιστήμη απλά γιατί πλέον έχω εμπειρία από τα άλλα δυο και συγκρινόμενα είναι καλύτερα. Φυσικά αν σας αρέσει η πολιτική επιστήμη, ορμήξτε! Αργότερα ίσως κοιτάξτε το για γενικής επιλογής. Εγώ πέρσι διάλεξα Πολιτειολογία. Τα θετικά της: Κάνεις μια απαλλακτική εργασία μαζί με άλλον 1 ή 2 άρα δεν δίνεις γραπτές εξετάσεις, δεν χρειάζεται να πηγαίνεις στο μάθημα, η εργασία είναι ωραίος τρόπος μελέτης ενός αντικειμένου, και ειδικά αν σ'αρέσει η πολιτική, ενώ είναι σίγουρο 9 ή 10. Άρα με λίγο και ενδιαφέροντα κόπο παίρνεις έναν καλό βαθμό και μαθαίνεις και περισσότερα. Από την άλλη η Ιστορία έχει και τα καλά της. Είναι Ιστορία όπως και να το κάνουμε, οπότε αν γουστάρεις αποστήθιση και αφιερώσεις 2-3 μέρες καλού διαβάσματος παίρνεις καλό βαθμό χωρίς να μπλέκεσαι με εργασίες βιβλιοθήκες κτλ. Είναι η ιστορία που έκανες στην ΄Γ Λυκείου, άρα ευκολάκι. Διάλεξε και πάρε, δεν νομίζω να μετανιώσεις κανένα από τα δύο. Εγώ πάντως πήρα Πολιτειολογία και γούσταρα πολύ την εργασία μας (με άλλους 2) αλλά πιθανώς θα πάρω Ιστορία αργότερα για ένα σίγουρο 10αρακι και βελτίωση του μέσου όρου μου.

(Θάνος Β., το αναφέρω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ευθύνη από όλο το nomikithess.gr για τις προτάσεις σε επιλεγόμενα μαθήματα)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Ορίστε μερικές απορίες μου: 1. Σχετικά με τα συγγράμματα: Επιλέγουμε ένα από τα προτεινόμενα για κάθε μάθημα και αν ναι, με ποια κριτήρια; Έχετε δημοσιεύσει ένα άρθρο με προτεινόμενα συγγράμματα για κάθε εξάμηνο, σ'αυτό αφορά;
2. Ο κωδικός μας για τη δημιουργία ιδρυματικού λογαριασμού θα δοθεί σύντομα, και πώς; Πότε λήγει η προθεσμία για τη δήλωση μαθημάτων και συγγραμμάτων;
3. Έχετε νέα για το πρόγραμμα του πρώτου (και των υπόλοιπων εξαμήνων);
Αυτά προς το παρόν..Ευχαριστώ πολύ!!

Δημήτρης Μανωλίδης είπε...

Επιλέγουμε ένα για κάθε μάθημα, και το ιδανικό είναι να τα κοιτάξεις ο ίδιος στη βιβλιοθήκη και να διαξέλεις ο ίδιος με κριτήριο το πιο είναι σε πιο καινούργια έκδοση, το πόσο καλογραμμένο είναι κλπ. Παρόλα αυτά μπορείς να τσεκάρεις και αυτό http://nomikithessmath.blogspot.gr/p/blog-page_28.html

Ο κώδικας θα σας δοθεί σύντομα από τη γραμματεία, θα βγει ανακοίνωση.

Η προθεσμία και για τα δύο λήγει κατά το τέλος του εξαμήνου, θα ανακοινωθεί και αυτή εν ευθέτω χρόνω.

Για το πρόγραμμα του εξαμήνου κοίτα στη σχετική μας σελίδα, σήμερα βγήκαν διάφορα...

mir pap είπε...

Agapaw oti o vasileiou anefere oti emeis dinume osa genikhs epiloghs thelume typu nananana plakitsa