η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Η σημασία της παρέλασης, του Σταύρου Κ.Πολυσυζητημένο και ίσως σε κάποιο σημείο αποπροσανατολιστικό, αλλά δείτε και το τι έχει να πει και η μετριότητα του γράφοντος για αυτό.
Ιστορικά είναι δύσκολο να εξακριβώσει κανείς πότε ξεκίνησαν, ωστόσο δέχομαι την άποψη πως ξεκίνησαν συστηματικά και απέκτησαν τον «εθνικιστικό» τους χαρακτήρα, αν θα ήταν δόκιμος ο όρος αυτός, στην αρχαιότητα. Για παράδειγμα, στις ελληνικές πόλεις κράτη γίνονταν πολλά δρώμενα, μεταξύ των οποίων και παρελάσεις, κατά την υποδοχή των ολυμπιονικών ή στην Ρώμη πραγματοποιούνταν τεράστιες στρατιωτικές παρελάσεις, με τους αρχηγούς των ηττημένων αλυσοδεμένους, για την τίμηση του στρατηγού αφενός, του ρωμαϊκού αισθήματος υπεροχής αφετέρου.

Στα δικά μας, στην Ελλάδα τις παρελάσεις (στρατιωτικές και σχολικές) καθιέρωσε, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Ιωάννης Μεταξάς, για  τον οποίο παρατηρώ από τότε που φοιτώ στην Μακεδονία πως εδώ πάνω, παραβλέπουμε γεγονότα όπως η κατάλυση του κοινοβουλευτισμού, η απαγόρευση του συνεταιρίζεσθαι, η  κορύφωση του πραγματικού πελατειακού κράτους (π.χ. η γνωστή νεολαία του), το κυνήγι αριστερών για το φρόνιμα και μόνο (δεν ήταν ο μόνος), η απομίμηση φασιστικών τυπολατριών, ο ύποπτος ρόλος του στην Μικρασιατική Καταστροφή και πολλά άλλα ωραία και ενδιαφέροντα που δεν άπτονται του θέματός μας.    

Παρέλαση λοιπόν, και αν ναι ποια;; Και αν όχι ποια και γιατί;;
Στρατιωτική παρέλαση έχει πραγματοποιηθεί τόσο από φασίστες-ναζιστές όσο και από κομμουνιστές  και είναι συμφωνώ μια επίδειξη του στρατιωτικού οπλοστασίου μας. Έχει καμία σχέση με το φρόνιμα των στρατιωτικών;;; Κουραφέξαλα, γιατί φυσικά ο αστυνομικός που δεν έχει καύσιμα για την περιπολία του, ο στρατιωτικός που δεν έχει αμπέχονο για να φυλάει σκοπιά στον Έβρο, ο αεροπόρος που δεν μπορεί να πετάξει επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά κ.α. θα αισθάνεται περήφανος που θα παρελάσει μπροστά σε πέντε νοματαίους. Γι’ αυτό ίσως να μπήκε και στον στρατό εξαρχής ρε παιδί  μου! Τόσο υποκρισία πια;;; Ή εγώ ως πολίτης αισθάνομαι ασφαλής……..; Αν σκεφτείς την επιβολή νέων μέτρων περικοπών σε ατομικό εισόδημα και κοινωνικό κράτος, ή τις βολτούλες Τούρκων στον εναέριο και θαλάσσιο μου χώρο δεν νομίζω κ. Δημήτρη Αβραμόπουλε, δεν νομίζω πως νοιώθω περήφανος που ο στρατός παρελαύνει , με χορηγία- δωρεά όπως θέλετε πείτε το, μπροστά σε πέντε νοματαίους. Γενικά πιστεύω πως δυστυχώς η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί ως καρικατούρα  κολακείας προς Θεσσαλονικείς. Δεν τους αξίζει, γιατί είναι ένας λαός προσφυγικών καταβολών επί τω πλείστο ,που αντιμετωπίστηκε βάναυσα από εμάς τους νότιους, με βαρύ πολιτισμό ως κληρονομία και δεν του ταίριαζε ποτέ μια τόσο δήθεν πανήγυρη (πολλώ δεν μάλλον αν χρειάζεται πρόσκληση για να δει τα άρματα που πληρώνει με τους φόρους του!).

Από, την άλλη θα μου πείτε να τις  καταργήσουμε; Γαλλία και πολλοί άλλοι τις διατηρούν. Ναι αλλά η Γαλλία και η κάθε Γαλλία ποιος είπε πως δεν έχει θέματα (π.χ. Λε Πεν και πολλά άλλα, μπορώ να μιλάω για ώρες για τα σταγονίδια που άφησε η ναζιστική Κατοχή στην «αδερφή χώρα»!). Το επιχείρημα του ιδανικού μοντέλου πάντα να το αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη γιατί υποθάλπει ένα αίσθημα ραγιαδισμού.  


Μαθητικές παρελάσεις, λοιπόν αυτές και αν είναι η πλήρης αντίφαση στην μεταπολεμική Ελλάδα. Να τιμούμε τους ήρωες για τους οποίους δεν μαθαίνουμε τίποτα στα σχολικά βιβλία;;;;;!!! Δεύτερον, σε ένα δημόσιο σχολείο που υπολειτουργεί λόγω του ίδιου του εαυτού του, που το βαριέται και ο «κακός» αλλά και ο «καλός» μαθητής, σίγουρα όλοι θα παρελάσουν για το φρόνημα Μας και όχι για τις ώρες μαθήματος που χάνεις ή τον καφέ μετά την παρέλαση. Τρίτον σε ένα σχολείο που απαγορεύεται η οποιαδήποτε συγκροτημένη ιδεολογική, οντολογική, πολιτική, παραταξιακή εσω-σχολική δράση θεωρούμε πως η υποχρεωτική συμμετοχή-παρουσία σε γιορτές (γιατί πέφτουν απουσίες από όσο θυμάμαι) και η εθελοντική σε παρελάσεις (αυτό δεν συμβαίνει όμως σε μικρότερες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά που είναι υποχρεωτική) είναι σωστή λογική . Δηλαδή εδώ έχουμε αφενός την ουδετερότητα του σχολείου ως αρχή, με την οποία είμαι σύμφωνος, αφετέρου την διεξαγωγή  τιμητικών  δρωμένων για διχαστικά ζητήματα με αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις (π.χ. όλοι οι αγωνιστές του 21 δεν επαναστάτησαν για λεφτά; Όλοι αντιμετωπίστηκαν με τιμές από πολιτεία όσο ζούσαν; Ο Μπάιρον γιατί και ως τι είχε έρθει στην Ελλάδα; Υπήρχε εθνική ταυτότητα σε όλους τους αγωνιστές; Το είπε το όχι ο Μεταξάς και γιατί; Τι σχέση είχε με το φασισμό; Και αλλά πολλά ωραία και γνωστά αναπάντητα και αδίδακτα ερωτήματα). Και ας ενδώσω στον πειρασμό και να τονίσω πως πουθενά δεν γίνονται παρελάσεις μαθητικές (π.χ. Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία κ.α.)

Δυστυχώς σαν λαός δεν μάθαμε και δεν μαθαίνουμε τι είναι υγιείς πατριωτισμός. Δεν είναι να αγαπάς στρατό, πατρίδα γενικώς και αορίστως, να τιμάς νεκρούς και ήρωες σε καθιερωμένες ημερομηνίες. Αυτά είναι πατριωτισμός δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, άλλα είναι ο καθαρός πατριωτισμός. Είναι να τηρείς τις υποχρεώσεις σου στο κοινωνικό σύνολο, να είσαι εντάξει στα οικονομικά σου απέναντι στο δημόσιο, να χτυπάς πάντα εισιτήριο στις δημόσιες συγκοινωνίες, να λυπάσαι όταν οι ανταγωνιστές σου πτωχεύουν από λόγους πέρα της δικής τους δράσης και να βοηθάς ξέροντας πως εσύ είσαι ο επόμενος, είναι να σέβεσαι τα πιστεύω του άλλου και να τον ακούς ειλικρινά, είναι να μην είσαι ρατσιστής στον ξένο δείχνοντας πως ίσως να έχεις κάποια κοιτίδα πολιτισμού σαν λαός.

Πατριωτισμός είναι αλληλεγγύη, διαλλακτικότητα, "γνῶθι σαὐτόν"  και πάνω από όλα ειλικρίνεια (χωρίς δικαιολογίες και αστερίσκους!!!). Γι’ αυτό προεκλογικά όπου ακούμε «η Πατρίδα μπροστά» και άλλα τέτοια ας έχουμε στο νου μας τα παραπάνω και ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα που το λένε……. Στοιχηματίζω εκ των προτέρων πως δεν αντικατοπτρίζουν τίποτα από τα παραπάνω.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: