η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ψήφιση του νέου κώδικα περί δικηγόρων: πείτε μας τη γνώμη σας για την κοινοβουλευτική διαδικασία

8 σχόλια:

Χρήστος Κ. είπε...

Ως site νομικής σχολής νομίζω θα έπρεπε να κάνετε μια έρευνα των διαδικασιών ψήφισης στη Βουλή πριν πετάξετε το βίντεο προς κατανάλωση.
Θέλω να μάθω τι πραγματικά ισχύει και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι αυτό που προφανώς προσπαθούν να με πείσουν να καταλάβω οι κραυγές απόγνωσης της κιουρίας Κωνσταντοπούλου.

nomikithess είπε...

αγαπητέ Χρήστο Κ.

Ανεβάσαμε το βίντεο αφ' ενός για να δώσουμε ερέθισμα στους συμφοιτητές μας (σε όσους ενδιαφέρονται τέλος πάντνων) να κοιτάξουν τί ισχύει ως προς τον κανονισμό της βουλής κι αφ' ετέρου για να πάρουν μια γεύση ακόμα από τα κοινοβουλευτικά ήθη... Αν γνωρίζεις τίποτα μπορείς να το προσφέρεις εδώ, αλλιώς απλώς καταναλώνεις απλώς όπως λες το βίντεο

mir pap είπε...

Άρθρο 69: Γενικές Διατάξεις
3. Kατά τη διάρκεια της ψηφoφoρίας μόνo o Πρόεδρoς της Boυλής μπoρεί να παρεμβαίνει για τη διασφάλιση της oμαλής διεξαγωγής της.
'Αρθρo 70:Tρόπoι ψηφoφoρίας
3. H φανερή ψηφoφoρία διεξάγεται είτε με ανάταση τoυ χεριoύ, είτε με έγερση, είτε με oνoμαστική κλήση. H μυστική ψηφoφoρία διεξάγεται με ψηφoδέλτια.
4. H ψηφoφoρία μπoρεί να γίνει και με συστήματα σύγχρoνης τεχνoλoγίας (ηλεκτρoνικό σύστημα) και πάντoτε με τρόπo πoυ θα διασφαλίζει τo απόρρητo στις μυστικές ψηφoφoρίες.
Αρθρo 74:Πoσoστά Boυλευτών, πλειoψηφίες, απoφάσεις
3. Πρόταση πoυ τέθηκε σε ψηφoφoρία και δεν συγκέντρωσε την πρoβλεπόμενη από τo Σύνταγμα ή τoν Kανoνισμό πλειoψηφία απoρρίπτεται.

'Αρθρo 76:Παρoυσία των Boυλευτών στις συνεδριάσεις -
*1. Oι Boυλευτές oφείλoυν να πρoσέρχoνται στις συνεδριάσεις της Oλoμέλειας, καθώς και του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής και Eπιτρoπών της Boυλής, αν είναι μέλη τoυς, και να παρευρίσκoνται καθ’ όλη τη διάρκειά τoυς.

*'Αρθρo 30:Λειτoυργία τoυ Tμήματoς
1. Τις συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής διευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής και σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος ένας από τους Αντιπροέδρους της Βουλής, οριζόμενος σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 3.
2. Αν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός δεν ορίζουν διαφορετικά, το Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των μελών του. Σε περίπτωση ισοψηφίας η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και μετά νέα ισοψηφία η πρόταση απορρίπτεται.
3. Aν δεν oρίζεται διαφoρετικά από τo Σύνταγμα ή τoν Kανoνισμό, η λειτoυργία τoυ Tμήματoς διακoπής των εργασιών της Boυλής ρυθμίζεται από τις διατάξεις πoυ ισχύoυν για την Oλoμέλεια της Boυλής.

Όπως καταγγέλλει η κ. Κωνσταντοπούλου: «Όλη η διαδικασία ψηφοφορίας ήταν άκυρη, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν μόνον τρεις βουλευτές, οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, εισηγητής Νέας Δημοκρατίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ και Θεοδώρα Τζάκρη, εισηγήτρια ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να υπάρχει έγκυρη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της Επιτροπής, δηλαδή, στη συγκεκριμένη Επιτροπή, που έχει 31 θα έπρεπε ψηφίσουν θετικά 13 βουλευτές.

Τίθεται ξανά και ξανά το ερώτημα: 'Ποιος θα φυλάει τους φύλακες?'

Χρήστος Κ. είπε...

Ας σταματήσουμε μια στιγμή να δούμε το ουσιαστικό κομμάτι του θέματος. Η πλειοψηφία ήθελε ή δεν ήθελε να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια; Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες για την τυπική διαδικασία και πως παραβιάζεται(αν παραβιάζεται). Αλλά για να μιλήσουμε για κατάλυση της δημοκρατίας και για να είναι βάσιμο αυτό που το 80% των όσων είδαν το βίντεο πιστεύει (βλέπε σχόλια στο youtube), πρέπει ουσιαστικά να παραβλέπεται η βούληση των αντιπροσώπων του λαού, που δυστυχώς ή δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι οι συγκεκριμένοι βουλευτές.

Υπάρχουν τόσα και τόσα ουσιαστικά για να διαμαρτυρηθεί κανείς όσον αφορά την σημερινή πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Το να γίνεται ο κακός χαμός με ένα τέτοιο βίντεο το θεωρώ χάσιμο χρόνου και απόπειρα υποτίμησης νοημοσύνης.

Δημήτρης Μανωλίδης είπε...

Ε τότε να παρακάμψουμε εντελώς την κοινοβουλευτική διαδικασία αφού η πλειοψηφία είναι δεδομένη...ας κάνουμε μόνο εκλογές να βλέπουμε ποια είναι αυτή...

Χρήστος Κ. είπε...

Φίλε Δημήτρη μη σε δελεάζουν τα άκρα. Θα δεχόμουν πολλά αντεπιχειρήματα αλλά το συγκεκριμένο πιο πολύ εντυπωσιακό είναι παρά βάσιμο.

Οι βουλευτές που έλειπαν ήθελαν να περάσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, γι' αυτό και δεν ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για να ψηφίσουν κατά αυτού. Βλακώδες, παράνομο, προκλητικό αλλά ουσιαστικά δε θίγει καμία δημοκρατία.

Ολόκληρος ο θεσμός της σημερινής Βουλής θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλυση της δημοκρατίας για χιλιάδες λόγους. Αν όμως έχει πάψει να μας ενδιαφέρει η ουσία και περιμένουμε μια προκλητική παράβαση μιας τυπικής διαδικασίας για να ξεκινήσουμε την (demeque) επανάστασή μας, μόνο να απογοητευτώ μπορώ. Μπορούμε και καλύτερα.

μιραντα π είπε...

Καλέ από ό,τι κατάλαβα, τουλάχιστον από όσα δηλώνει η Κωνσταντοπούλου είναι ότι δεν είχε διασφαλιστεί ΚΑΝ η απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη της απόφασης!
Αυτό αναμφισβήτητα είναι πρόβλημα- αν σκεφτείς ότι στη χειρότερη αυτή είναι η δουλεία τους- να συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική διαδικασια- δε μπορώ να καταλάβω γιατί δε σε αγγίζει αυτή η παραβίαση που είναι και εξόφθαλμη στο κάτω κάτω

μιραντα π είπε...

α επίσης: το ότι καταλύεται ο τύπος δε σημαίνει ότι δε μας ενδιαφέρει η ουσία. συνήθως η διασφάλιση του τύπου αποβλέπει στην διαφύλαξη της ουσίας. το συνεπάγεται δεν είναι βέβαια διπλό (δε σημαίνει δηλαδή πως ντε και καλά επειδή παραβιάστηκε ένας τύπος θίγεται η ουσία, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παράβλεψη των τύπων από αυτούς που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι είναι οι κύριοι φύλακές τους