λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα απαραίτητο διάλειμμα απ’ την εξεταστική!

Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πιστή στις επιταγές της ευρωπαϊκής ένωσης, προσπαθώντας να υλοποιήσει το δικό της success story, με τη γνωστή επιτυχημένη συνταγή των απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεων και της ιδεολογικής τρομοκρατίας, συνεχίζει την βάρβαρη επίθεση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται  δεν μπορεί να περιλαμβάνει τα βασικά κοινωνικά αγαθά της παιδείας και της υγείας. Άλλωστε μία κοινωνία όπου η υγεία και η παιδεία είναι αγαθά προσβάσιμα σε όλους, σημαίνει μία κοινωνία έτοιμη να διεκδικήσει και να αγωνιστεί για όσα της ανήκουν, υλικά αγαθά αλλά και δικαιώματα. Οι ταξικοί φραγμοί λοιπόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος της.
Αν και η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι οι αντοχές του εργαζόμενου λαού είχαν εξαντληθεί, μέσω όλων των μέτρων που έχουν παρθεί, τις επιστρατεύσεις και του κοινωνικού κανιβαλισμού, που προσπάθησε να εδραιώσει με την αγαστή συνεργασία των καναλαρχών και των εκδοτών, η αρχή του φθινοπώρου την βρίσκει αντιμέτωπη με κύμα κινητοποιήσεων στο δημόσιο τομέα. Το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, οι απολύσεις, η διαθεσιμότητα έβγαλαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους, αποφασισμένους να μην λυγίσουν και να μην αφήσουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να ξεπουλήσει τον αγώνα τους, όπως συνέβη τον περασμένο Ιούνη. Η φετινή ΔΕΘ, όπου η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τις 50.000, έδωσε το στίγμα της αγωνιστικής χρονιάς που έρχεται.
Όσον αφορά τον κλάδο της παιδείας, η εβδομάδα που έρχεται είναι μία εβδομάδα κινητοποιήσεων και σημαντικών εξελίξεων για όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι καθηγητές μέσα από συνελεύσεις τους έχουν πάρει αποφάσεις για πενθήμερες απεργίες, οι δάσκαλοι έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία 18 και 19 Σεπτέμβρη, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται ήδη σε απεργία, καθώς τίθενται σε διαθεσιμότητα 1700 υπάλληλοι, προσωπικό απαραίτητο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Οι κινητοποιήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων για ακόμα μία φορά πούλησαν έναν αγώνα εντός του πανεπιστημίου, καθώς συμβιβάστηκαν με την πρόταση του υπουργείου. Είναι απαραίτητο όσο ποτέ ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση. Καθηγητές, δάσκαλοι, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτητές, μαθητές μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ήδη στο ΑΠΘ έχουμε την εμπειρία ενός αγώνα που έχασε, γιατί δεν βρήκε στήριξη από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας. Πρόκειται για τον αγώνα των εργολαβικών που εν τέλει απολύθηκαν όλοι και από τότε το πανεπιστήμιο μοιάζει σαν ερείπιο έτοιμο να το κατασπαράξουν οι ιδιώτες.
Θα είμαστε όμως απλώς αλληλέγγυοι σε έναν τέτοιο αγώνα; Οι αλλαγές που έφερε ο νόμος Αρβανιτόπουλου, το "νέο λύκειο", το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ", δεν αφήνουν περιθώρια για ακτιβισμό και αγωνιστική γυμναστική, πληττόμαστε άμεσα από όλες αυτές τις αλλαγές. Ενδεικτικώς: τα τμήματα λόγω των απολύσεων θα υπολειτουργούν, η λέσχη θα περάσει σε ιδιώτες στο άμεσο μέλλον, δεν θα πάρουμε βιβλία και κώδικες, θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα σπουδών, το τμήμα νομικής πλέον μετατρέπεται σε σχολή με διάσπαση του πτυχίου μας. Λόγοι για τους οποίους μπορεί να αγχώνεται κανείς πολύ περισσότερο απ' ότι για την εξεταστική.
Ο σύλλογος πρέπει να πάρει άμεσα θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις και να συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα διεξάγονται στο άμεσο μέλλον.

Όλοι- ες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Δευτέρα 16/9, Άγαλμα Βενιζέλου

contralegem EAAK

Δεν υπάρχουν σχόλια: