η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Διοίκηση ΑΠΘ: Νέα ανακοίνωση για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα

Οι Πρυτανικές Αρχές και οι Κοσμήτορες όλων των Σχολών του ΑΠΘ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και μέλη της Νομικής Επιτροπής, αμέσως μετά τη λήξη των έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων ή/και των διευρυμένων συνεδριάσεων των Κοσμητειών του ΑΠΘ και  εξέτασαν την κατάσταση, όπως τείνει να διαμορφωθεί.

Οι Κοσμήτορες μετέφεραν το κλίμα και τις αποφάσεις των συνεδριάσεων των Σχολών τους. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας θα οδηγήσει σε αδυναμία εκπλήρωσης της εκπαιδευτικής και της ερευνητικής δραστηριότητας στις ακαδημαϊκές μονάδες και εκδηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας απέναντι στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης διοικητικού προσωπικού. Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε με διάφορους τρόπους, φτάνοντας μέχρι την πρόθεση υποβολής παραίτησης όλων των οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ, σε περίπτωση που το μέτρο υλοποιηθεί.

Ως επόμενο βήμα αποφασίστηκε η προσφυγή του ΑΠΘ στη Δικαιοσύνη, με άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως και αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης  που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

Στην κατεύθυνση του συντονισμού και της κοινής δράσης των 8 πανεπιστημίων που θίγονται καίρια από τις εξελίξεις αυτές, ανακοινώθηκε από τον Πρύτανη του ΑΠΘ ότι έχει ήδη δρομολογηθεί συνάντηση των 8 Πρυτάνεων καθώς και του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα, στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσφυγή στη Δικαιοσύνη και να προγραμματιστούν κοινές δράσεις.

Τέλος αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνεδρίασης της Συγκλήτου την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να επικυρωθεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.

Δήλωση του Πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου: 

Η μονομερής από πλευράς Υπουργείου, ατεκμηρίωτη και χωρίς καμία αξιολόγηση απόφαση για τη διαθεσιμότητα 1.655 διοικητικών υπαλλήλων από 8 πανεπιστήμια, δύο μόλις μέρες μετά την υποβολή των σχεδίων αξιολόγησης, όπως αυτά ζητήθηκαν από το Υπουργείο, όπου τεκμηριώνονται ανάγκες για επιπλέον διοικητικό προσωπικό, είναι νομικά έωλη. Η Πολιτεία αντί να φροντίζει, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, για την  παροχή των πόρων και των μέσων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, με την απόφαση της διαθεσιμότητας, τους στερεί αναιτιολόγητα σημαντικό μέρος του αναγκαίου υποστηρικτικού τους προσωπικού, με απρόβλεπτες  συνέπειες για την περαιτέρω λειτουργία τους. Η δικαστική οδός φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι η πλέον αποτελεσματική επιλογή για την αποτροπή ενός μέτρου το οποίο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην Παιδεία και κατ’ επέκταση στο δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: