λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Για την σημασία της φετινής ΔΕΘ - Όλοι στο δρόμο! Του Δημήτρη Πλιακογιάννη

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΕΘ – ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ!

Η φετινή ΔΕΘ έρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή για το μέλλον της χώρας , σε μια χρονική στιγμή που οι τύχες ενός ολόκληρου λαού επανέρχονται στο προσκήνιο των πολιτικών συζητήσεων στα ευρωπαϊκά λόμπυ εξουσίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το θέμα Ελλάδα είναι πρώτο στην πολιτική ατζέντα των υποψηφίων στις επικείμενες γερμανικές εκλογές, ούτε ότι η Μέρκελ το έχει ιεραρχίσει ως βασικό στοιχείο της πολιτικής της ατζέντας.


Την ίδια στιγμή, που το επικείμενο Eurogroup του Σεπτέμβρη αναμένεται να πάρει αποφάσεις για νέα πακέτα δόσεων, που θα φέρουν νέα μνημόνια, ακόμα περισσότερες απολύσεις, ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική αγορά. Ύφεση που θα γιγαντώσει την ανεργία, την φτώχεια, την εργασιακή ανασφάλεια, την φυγή των νέων στο εξωτερικό.


Η ελληνική κυβέρνηση, ως ο καλοθελητής των ευρωπαϊκών συμφερόντων, έδειξε το καλοκαίρι το πραγματικό της πρόσωπο, με τις πλάτες των ευρωπαίων νταβατζίδων της : απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που, εκτός απο διάλυση του δημοσίου, θα φέρει και την οικονομική κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα. Γκρέμισμα της υγείας, προς εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως ξεκάθαρα υποστήριξε ο υπουργός Άδωνις. Προετοιμάζονται να ξεπουλήσουν κάθε δημόσια περιουσία(ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΕΚΟ), να πατήσουν κάθε δημόσιο αγαθό και ελευθερία, στο βωμό της υπηρέτησης του χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν.


Η ίδια αυτή η δουλικότητα είναι φανερό πλέον οτι έχει περάσει σε ακόμα μεγαλύτερα και καταστροφικά επίπεδα με την προθυμία για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πόλεμο στην Συρία, ένα νέο αιματοκύλισμα λαών για το μοίρασμα του αραβικού κόσμου από τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά κέντρα.Ωστόσο, η αυταρχική κυβέρνηση της φτώχειας, της εθελοδουλίας, του ευρωμονόδρομου, της ανεργίας και της μετανάστευσης, φοβάται την λαϊκή δυσαρέσκεια: η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν θα γίνει, υπο το φόβο της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης. Όσο αλώβητοι και δυνατοί και αν εμφανίζονται στα ΜΜΕ, είναι πλήρως απομονωμένοι απο την κοινωνία και το λαό.Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει η πορεία της ΔΕΘ να σημάνει το πρώτο σταθμό σε ένα μεγάλο αγώνα ανατροπής. Να αποτελέσει την σπίθα για την συγκρότηση ενός μεγάλου ρεύματος που θα εναντιωθεί στην κυβέρνηση και την πολιτική της ευρωδουλείας, που θα παλέψει για να διώξει αυτό το συρφετό.


Η αριστερά σε μία τέτοια προσπάθεια, θα έπρεπε να πρωτοστατεί, να τροφοδοτεί και να επικοινωνεί με τους αγώνες, να βοηθά στην οργάνωση και την συγκρότηση κινημάτων, να συγκροτεί αγωνιστικά σωματία που θα δίνουν ανυποχώρητους αγώνες. Αυτή την στιγμή, οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν περιοριστεί είτε στην ανυμπόρια και την αδράνεια, είτε στον αυτοπεριορισμό είτε στην εκλογολαγνία. Αντιμετωπίζει την φετεινή ΔΕΘ όπως κάθε άλλη. Ωστόσο, οι ευθύνες πλέον απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό είναι μεγάλες, και οι εκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν να αποτελούν σύνθημα ανατροπής αυτής της πολιτικής.


Η φετινή ΔΕΘ πρέπει να είναι η αρχή για την οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος λαϊκού, ενωτικού, μετωπικού που θα θέσει ξανά το ζήτημα μιας άλλης πορείας, ενός άλλου δρόμου. Ενός δρόμου έξω απο ευρώ και χρέη, που ο λαός δεν δημιούργησε. Ενός δρόμου παραγωγικής ανασυγκρότησης, και όχι ανεργίας και μετανάστευσης. Ενός δρόμου υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών, και όχι υποτέλειας στα συμφέροντα των αποικιοκρατών.ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΕΘ!Δεν υπάρχουν σχόλια: