η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Black Jaguar: Λίγα λόγια, χαωμένα και απλά : Σε ένα χρόνο θα χουν κλείσει το ΑΠΘ!


Να μιλήσουμε απλά, σταράτα και ξάστερα. Τέλος οι επισημότητες και οι δύσκολες λέξεις, τέλος η επίκληση στην θεωρία και τον αγνωστικισμό, τέλος ο Αινστάιν και ο Λέννιν. Πες για λίγο ότι είμαστε ίσα και όμοια, δεν είμαι εγώ ο τρελός γραφικός και εσύ ο κλασσικός ορθολογιστής/ουτοπιστής/θεωριατωνακρ-ιτης.

Μας κλείνουν τα πανεπιστήμια. Ναι, ξεκόλλα και άκου, μιλάμε σοβαρά.

Ενα πανεπιστήμιο λειτουργεί σαν επιχείρηση : ιεραρχία, δομή, καταμερισμοί, ευθύνες, γραμμή παραγωγής, management. Όχι δεν θα μιλήσω τωρα για ιδιωτικοποίηση , δεν ειμαι 100 χρόνια πίσω, λέω έχει την δομή επιχείρησης.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε τα ντουβάρια, ούτε τα βιβλία, ούτε τα αμφιθέατρα, ούτε οι "πελάτες"/φοιτητές. Είναι οι άνθρωποι που λειτουργούν στο παρασκήνιο και στα ετοιμάζουν όλα : οι γραμματείς, που βγάζουν την διοικητική δουλειά, οι ερευνητές στην επιτροπή ερευνών,η οποία χρηματοδοτείται για το ερευνητικό της έργο, οι φύλακες, οι υπάλληλοι στις βιβλιοθήκες, οι καθαρίστριες, οι υπεύθυνοι των τομέων, οι καθηγητές που παραδίδουν μαθημα ( όχι τα λαμόγια και τα μεγαλοκεφάλια), οι λέκτορες που τους στηρίζουν βγάζοντας την ερευνητική δουλειά. Ένας τεράστιος μηχανισμός κινείται στο παρασκήνιο για να δεις εσύ το έργο που λέγεται πανεπιστημιακή παράδοση, και για να συνεχίσει να παίζει το εργάκι, χρειάζεται να πληρωθούν συγκεκριμένοι όροι.


Ενδεικτικά : θα μιλήσω με τα ευρωπαϊκά στάνταρ  που απεχθάνομαι, όπως την ευρώπη, τις Βρυξέλλες και τις γραβάτες. Και, ξάστερα πράματα, ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο έχει 50 διοικ. υπαλλήλους ανα 100 φοιτητές κατα μέσο όρο. Εκεί να δείς παραγωγικότητα, ταχύτητα, λειτουργία. Εξυπηρετικότατη, που λένε και οι κλώσσες συγκρίνοντας με τους "δικούς μας τους μουντρούχους". Και για να μην γίνω πιο κακός, δεν θα αναφέρω συγκρίσεις μισθών.
Θα πω μόνο αυτό: στην Ελλάδα, πριν τις περικοπές, αντιστοιχούσαν 1,5 διοικ. υπάλληλοι ανα 100 φοιτητές. ΜΕ τις περικοπές : 0,45.

Ενδεικτικά, είναι πιθανό απο φέτος να μην έχουμε βιβλιοθήκη στην Νομική, πχ. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ουτε ενός υπαλλήλου. Που και ένας να τανε, τι να λέμε τώρα, πώς θα λειτουργήσει;
Κάνε και μια αφαιρετική σκέψη: το πανεπιστήμιο πώς θα λειτουργήσει, χωρίς υπαλλήλους, εγγραφές, διοίκηση κτλ; Μήπως πάει για φούντο;

Δύσκολο; Να δώσουμε και άλλες ενδείξεις.

Στο επόμενο κύμα απολύσεων θα απολυθεί το 40% των μελών ΔΕΠ ( λέκτορες, καθηγητές) απο τα πανεπιστήμια της χώρας. Πες οι μισοί καθηγητές. Και μάλλον, όχι οι μισοι που είναι τα στελέχη, με τα γραφεία, τις γραβάτες και τις δουλειές έξω απο το πανεπιστήμιο να ανθίζουν. Κατάλαβες ποιοι θα φύγουν , ε;

Αυτοί που βγάζαν ότι δουλειά προσπαθούσε να βγεί.

Τώρα, με τους μισούς , τι ύλη και τι δουλειά θα βγάλεις; Και όταν οι μισοί θα ναι οι λογικά πιο ανίκανοι, ετσι....

Το σκέφτεσαι; Ακόμα σου φαίνεται απίθανο;

Το Καποδιστριακό ήδη ανέστειλλε την λειτουργία του λόγω αδυναμίας με απόφαση Συγκλήτου.

Πόσο πιθανό σου φαίνοταν να κλείσει η ΕΡΤ;....Ε;

Ή το 25ευρω εισητήριο στα νοσοκομεία. Υπουργός ο τρελοΆδωνις. Πρωθυπουργός ο γελοιοποιημένος απο το 93 στη ΝΔ Σαμαράς.Ξεπούλημα του νερού. Ξεπούλημα ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Ξεπούλημα όλοκληρων αγροτεμαχίων στο ΤΑΙΠΕΔ. 60% ανεργία στους νέους, 1.000.000 άνεργοι στην χώρα. 4.000 αυτοκτονίες. Πολλές ( και όχι μονο μία) δολοφονίες απο φασισταριά της ΧΑ στους δρόμους. Διάλυση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απολύσεις ανθρώπων με 10,15 και 20 χρόνια προϋπηρεσία. Αύξηση εισητηρίων στα ΜΜΜ. Αστυνομοκρατία και τρομοκρατία σε κάθε κινητοποίηση. Προπαγάνδα σε κάθε κανάλι. Φτώχεια και ύφεση σε ανείπωτα επίπεδα: 300.000 επιχειρήσεις κλειστές. Μπόμπολας και νταβατζιλίκι για το Χρυσό της Χαλκιδικής. Φορολόγηση του πτυχίου, έκτακτες εισφορές, φόροι ακίνητης περιουσίας, κόψιμο ρεύματος σε όσους δεν πληρώσαν. Επιχείρηση Ξένιος Ζευς και κέντρα κράτησης μεταναστών. Παύλος Φύσσας νεκρός απο χέρι φασίστα.

Τι απο τα παραπάνω περίμενες να συμβεί; Έγινε; Σε ρώτησε κανείς; Υπολόγισε κανείς πολιτικό κόστος;

Την απάντηση την ξέρεις.

Ξέρεις ότι με αυτήν την κυβέρνηση που μας καταδικάζει στην φτώχεια, την μετανάστευση και την ανεργία, που διαλύει τα όνειρά μας και την ελπίδα, που μας οδηγεί στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία, που είναι νταβάς των εφοπλιστάδων, της ΕΕ/ΕΖ και του ΔΝΤ και που όπλισε με τις πλάτες της το χέρι του φασίστα, που τώρα διαλύει καθε έννοια δικαιώματος, κοινωνικού κεκτημένου και δημόσιου αγαθού, που διαλύει την μόρφωση, την δουλειά και το μέλλον μας , ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Κάτσαμε πολύ στον κώλο μας, μουδιάσαμε πολύ, δεν πολυξέραμε και τι να κάνουμε...

Ο αντίπαλος είναι μεγάλος. Η αριστερά δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να ρίξει τον Σαμαρά τωρα ( όπως ο πάλαι ποτέ Σύριζα του '08 και του 4%) και να οργανώσει τους λαϊκους αγώνες προς τα εκεί. Το ΚΚΕ επιχειρεί να σώσει το μαγαζί, έχοντας απο παλιά δώσει όρκους νομιμοφροσύνης και νοικοκυροσύνης ( τους έδειραν 7 άτομα και δεν άνοιξε ρουθούνι, έδωσαν τον 902 κτλ). Για τις δυνάμεις τις εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ( πχ Ανταρσύα) στο επίπεδο που αναλώνονται στους μικρόκοσμους και τους μικρομεγαλισμούς των "επιτελείων" της , δεν έχει και πολλά να πείς, καθώς λίγα επηρεάζουν πραγματικά στην κοινωνία.

Ο αγώνας πρέπει να γίνει και τα υποκείμενα του θα χτιστούν μέσα σε αυτόν.

Γιατί μιλάω για αριστερές τωρα; Το χαλάω λιγο; Γιατι πιστεύω στον οργανωμένο αγώνα, αυτόν που έχει δομές και επικοινωνία, αυτόν που έχει πολιτικά προτάγματα, αυτον που συγκροτεί ιδεολογικά τους συμμετέχοντες αγωνιστές, αυτών που δεν υποτάσσεται στο αυθόρμητο και την δυσκολία της συγκυρίας, αλλά με στρατηγική ματιά ρίχνει φυντάνια για το μέλλον, δίνοντας τις μάχες για το τώρα.

Να είμαστε ξεκάθαροι εδώ: η χούντα έπεσε με ένα πολυτεχνείο. Εσυ τί νομίζεις, οι 200 που το ξεκίνησαν τι ήταν; Εντελώς άκυροι; Ποιός οργάνωσε τον αγώνα του πολυτεχνείου, ποιός έγραψε το Εξω οι ΗΠΑ-Εξω το ΝΑΤΟ; Θέλει λιγο σκέψη.

Η ανατροπή της σημερινής χούντα και ο αγώνας για την μόρφωση και την τριτοβάθμια ( και όχι μόνο) εκπαίδευση είναι μία πάλη που πρέπει να γίνει κεντρική, να στοχοποιήσει την κυβέρνηση και την πολιτική της. Μια πολιτική που θυσιάζει στο βωμό του χρέους και του Ευρώ, στο όνομα των ξένων πατρώνων της, την ζωή, την δουλειά και την μόρφωση απο τον ελληνικό λαό, το μέλλον απο την ελληνική νεολαία. Μας καταδικάζουν στον σκοταδισμό και τον φασισμό. Κόβουν χρηματοδότηση απο την παιδεία για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, βάσει των μνημονιακών επιταγών.

Απλά πράγματα: με χρέος, μνημόνιο, ευρώ, Σαμαρά, παιδεία δεν θα έχεις.Ούτε πανεπιστήμιο.
Πλέον κομμένη η θεωρία. Εδώ μιλάμε για την αυριανή μας πραγματικότητα.

 Χρειάζεται ένα αντιπαραθετικό αριστερό πολιτικό σχέδιο σήμερα, ένα σχέδιο Β, το όποίο να ανοίγει δρόμους στα αδιέξοδα της κοινωνίας, να έρχεται σε ρήξη με το υπάρχον και να απαντά στο κενό πολιτικής διεξόδου για την χώρα, και γύρω απο αυτό το σχέδιο Β να συγκροτηθούν δυνάμεις που θα παλέψουν για τον άλλο δρόμο σε ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο διεξόδου.
Η μάχη είναι κεντρική, την κάνει ο αντίπαλος, η απάντηση είναι ο οργανωμένος αγώνας, για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και την διεκδίκηση μιας άλλης πορείας για την χώρα και ενός άλλου μέλλοντος για την νεολαία. Οργανωμένος αγώνας με εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν καλύψουν το κενό, να ανατρέψουν συσχετισμούς, να οικοδομήσουν ένα ρεύμα αντίστασης επιθετικής στις επιταγές της ΕΕ. Να σπάσει ο μονόδρομος του μνημονίου/χρέους/ευρώ, που διαλύει παιδεία, υγεία, εργασία.
Να πάμε αλλιώς!

Τι λες; Αν θα νικήσουμε;

Αδερφέ μου, οι μαρξιστές δεν είναι ποτέ μάντεις. Θες κάτι σίγουρο; Εύκολος δρόμος και έτοιμη λύση δεν υπάρχει. Χωρίς οργάνωση και πάλη, με ανάθεση στους σημερινούς, τίποτα δεν θα τραβήξει.
Όμως, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αυτό. Όποιος πάει στην μάχη διερωτώμενος αν θα νικήσει έχει ήδη χάσει.

Το ερώτημα είναι : θα παλέψουμε; Η θα βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, ελπίζοντας να μην μας παρασύρει το τσουνάμι;

από: www.bandiera-rossa.info

4 σχόλια:

Anonymous είπε...

Πολύ μεστό κείμενο

Anonymous είπε...

ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας,αν μη τι άλλο.ωστόσο,σε πρακτικό επίπεδο τι προτείνεις ? γιατί απο λόγια χορτάσαμε...σε πράξεις τι να κάνουμε? ένα πολυτεχνείο χρειαζόμαστε,αλλά πώς ? πάλι θα χωριστούν όλοι σε συριζαίους,κουκουέδες,ανταρσύες και 150 παρακλάδια ,άρα διάσπαση = αποτυχία. Και πες οτι κατεβαίνουμε στους δρόμους,όλοι,χωρίς κομματική γραμμή και κατεύθυνση,ποιος θα τα βάλει με τα χημικά και τα γκλοπ της αστυνομίας? η επανάστασή μας είναι καταδικασμένη να αποτύχει ...

Black Jaguar είπε...

δεν ειπα οτι η απαντηση ειναι ευκολη κ γρηγορη. Γενικα, λογω της διαλυσης του κινηματος, δεν υπαρχει δυνατοτητα ευκολων λυσεων κ θεαματικων αποτελεσματων σε συντομο διαστημα.
Την ιδια στιγμη, οι προβληματικες που εθεσες δινουν κ μονες τους την απαντηση. Στην νεκρα του φοιτητικου κινηματος, την αποπολιτικοποιηση των φοιτητικων χωρων, στην πολυδιασπαση της Αριστερας κτλ, η λυση για μενα ειναι ενα Αριστερο Μετωπο Νεολαιας που θα παλεψει κοντρα στην αδρανεια και την αναμονη, θα ειναι μεσα στους αγωνες του λαου για εναν αλλο δρομο, εξω απο μνημονια, χρεη κ ευρω, χρωματιζοντας πολιτικα τους αγωνες αυτους, θα παλευει γ παιδεια κ μορφωση, θα απανταει στο βασικο θεμα της ανεργιας, θα ειναι αντιπαλο δεος στο φασισμο.
Σε γενικο επιπεδο, ενα τετοιο αντιπαλο δεος, ενα Μετωπο, απαντα στα ερωτηματα σου. Το ζητημα ειναι το ποιος θα το χτισει. Γιαυτο το λογο, ειναι σημαντικο να κραταμε ανοιχτα αυτια για τα νεα πραγματα που αναπηδουν. Και κυριως : χρειαζεται δραση και οχι αδρανεια. Το κενο θα επιχειρηθει να καλυφθει.

Anonymous είπε...

Φίλε είσαι εντελώς για μπάτσες....κάτι μουρλοί σαν και σένα μας κατάντησαν εδώ που μας κατάντησαν...