λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Νόμιμες οι διώξεις των βουλευτών και μελών της Χ.Α.?

(Παρακάτω επιχειρούμε μια όσο το δυνατόν πιο απλή νομική ερμηνεία του βάσιμου της σημερινής δίωξης των μελών και βουλευτών της Χ.Α. Θα ακολουθήσει ενδελεχής νομική ερμηνεία)

ΠΚ 187 παρ. 1:
‘’Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) "που επιδιώκει" τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα…’’
ΠΚ187 παρ.2
‘’ «2. Όποιος παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες ή υλικά μέσα, με σκοπό να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει οργάνωση της προηγούμενης παραγράφου για τη διάπραξη των επιδιωκόμενων από αυτή κακουργημάτων, τιμωρείται με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.».’’

Η ποινική δίωξη των μελών της Χ.Α. για παραβίαση του ΠΚ 187 περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται καθ’όλα βάσιμη. Αρχικά δύο είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν:
- Το άρθρο κάνει λόγο για ‘’συγκρότηση’’ ή ‘’ένταξη’’ στην οργάνωση.
- Το άρθρο κάνει λόγο για οργάνωση που ‘’επιδιώκει’’ τη διάπραξη συγκεκριμένων κακουργημάτων.

Άρα δεν είναι απαραίτητο να έχει διαπράξει κάποιος τα κακουργήματα που αναφέρονται στο 187ΠΚ. Αρκεί και μόνο η συμμετοχή του ως μέλος στην οργάνωση.
Δεύτερον η χρήση της λέξης ‘επιδιώκει’ δεν αναφέρεται τυπικά νομικά, δηλαδή ότι η επιδίωξη των κακουργηματικών πράξεων πρέπει να αναφέρεται στο καταστατικό της οργάνωσης ‘’επίσημα’’. Αρκεί και η ανεπίσημη επιδίωξη των σκοπών αυτών. Το κυριότερο όμως, αρκεί ακόμη και η τέλεση των κακουργηματικών πράξεων ως μέσο για την επίτευξη των τυπικών επιδιώξεων.

Για να το παρουσιάσουμε όσο πιο απλά γίνεται:
- Βάσει του 187ΠΚ μπορούν να διωχθούν οι βουλευτές της Χ.Α. Διότι, ακόμη και αν αυτοί με τα ίδια τους τα χέρια ποτέ δεν τέλεσαν κακουργηματικές πράξεις, αρκεί η συμμετοχή τους στην οργάνωση, η οποία είτε επιδιώκει άμεσα την τέλεση των κακουργηματικών πράξεων, είτε χρησιμοποιεί ως μέσα για την επίτευξη των εθνικιστικών της επιδιώξεων, την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

- Την ίδια ώρα αν πάρουμε ως παράδειγμα ένα απλό μέλος της Χ.Α. που δεν έχει διαπράξει κακουργηματικές πράξεις, μπορεί κι αυτός να διωχθεί βάσει του 187ΠΚ (πιθανώς και με την παρ.2 του 187ΠΚ)

- Τώρα ένα μέλος της Χ.Α. που συμμετείχε στην οργάνωση και έχει τελέσει τις σχετικές κακουργηματικές πράξεις (π.χ. Ρουπακιάς), θα τιμωρηθεί με σωρευτική ποινή (δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες).

Ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το αν μπορούν να διωχθούν οι βουλευτές της Χ.Α. ή αν τους προστατεύει η βουλευτική τους ασυλία.
Ο συνταγματολόγος της σχολής μας Κ. Χρυσόγονος απαντά και εξηγεί:
‘’Άρση της ασυλίας δεν απαιτείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για αυτόφωρα κακουργήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, εφόσον το κακούργημα το οποίο αποδίδεται στους συλληφθέντες είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως διαρκές αδίκημα, έχουμε μία διαστολή της έννοιας του αυτοφώρου σχεδόν στο άπειρο. ‘’
Πρακτικά λοιπόν, εφόσον το 187ΠΚ είναι διαρκές αδίκημα, οποτεδήποτε οι εισαγγελικές αρχές εκκινούσαν τις σχετικές διαδικασίες, θα ίσχυε η διαδικασία του αυτοφώρου.

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το αρ.187 του Ποινικού Κώδικα:

http://www.c00.org/2013/01/greek-penal-code-article-187.html

(σύνθεση - συγγραφή: Θάνος Βασιλείου)


Δεν υπάρχουν σχόλια: