η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Δικαίωση πτυχιούχων ΤΕΙ από το ΣτΕ

2F0B3A034CC439E6E898346E96FF593FΈνα πρόβλημα με ρίζες 30 χρόνια πίσω, ίσως και να βρίσκει λύση, ύστερα από μια δίχως άλλο, ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο επιδίκασε αποζημίωση σε πτυχιούχο ΤΕΙ για τη μη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.


To Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή αίτηση Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Τ.Ε. (πτυχιούχου ΤΕΙ) και αναίρεσε απόφαση του διοικητικού Εφετείου το οποίο είχε απορρίψει αγωγή του για χρηματική ικανοποίηση από το Δημόσιο λόγω ηθικής του βλάβης.

Η ιστορία ξεκινά 10 χρόνια πριν. Ο αιτών προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο αξιώνοντας αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω παραλείψεως των οργάνων του δημοσίου να εκδώσουν τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ και ειδικότερα του Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Για να γίνει κατανοητό, το Κράτος, παρά τις από Νόμου και εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις του, δεν εξέδωσε επαγγελματικά δικαιώματα σε μια σειρά τμημάτων των ΤΕΙ, κυρίως αυτών που αντίστοιχες υπάρχουν στο Πολυτεχνείο. Αποτέλεσμα αυτού, είναι πολλές χιλιάδες απόφοιτοι αυτών των τμημάτων, να μην έχουν επαρκές (ή και καθόλου) πεδίο άσκησης του επαγγέλματός τους.
Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις όπου εξεδώθησαν Επαγγελματικά Δικαιώματα, το Σ.Τ.Ε., είχε ακυρώσει με αποφάσεις του τα αντίστοιχα διατάγματα, κυρίως μετά από προσφυγές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


Ο αιτών υποστήριζε με την αγωγή του ότι με την παράλειψη και καθυστέρηση του δημοσίου, περιορίστηκε η επαγγελματική του δραστηριότητα και το διοικητικό Πρωτοδικείο του επιδίκασε αποζημίωση 8.500 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης. Προφανώς δεν είναι η αξία του ποσού που καθιστά ιστορική την απόφαση, άλλωστε προφανώς έχουν δαπανηθεί πολλά περισσότερα σε τόσα χρόνια δικαστικών αγώνων, αλλά η απόφαση ανοίγει το δρόμο για μαζικές προσφυγές αποφοίτων Τ.Ε.Ι., ενώ ταυτόχρονα προφανώς και τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει άμεσα και οριστικά να εκδόσουν Επαγγελματικά Δικαιώματα στα δεκάδες τμήματα των Τ.Ε.Ι., που τόσα χρόνια εμπαίζονται.

Το Διοικητικό εφετείο έκανε δεκτή την έφεση του Δημοσίου και απέρριψε την αποζημίωση κρίνοντας ότι δεν εθίγησαν συνταγματικά δικαιώματα του. Το ΣτΕ με την 2544/13 απόφαση του έκανε δεκτή την αίτηση του πτυχιούχου και έκρινε μη νόμιμα αιτιολογημένη την κρίση του εφετείου καθώς δέχτηκε ότι η έκδοση διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελούσε δέσμια υποχρέωση της διοίκησης που πήγαζε ευθέως από το Σύνταγμα. Έκρινε επίσης ότι η παράλειψη έκδοσης του διατάγματος σε σύντομο διάστημα αποτελούσε παράβαση των διατάξεων του συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση και τα ΤΕΙ και την οικονομική – επαγγελματική ελευθερία, διότι αποστερούσε τον πτυχιούχο και από την δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή και επομένως θεμελιώνεται ευθύνη του δημοσίου για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση και προσδιορισμό της αποζημίωσης.

πηγή: http://www.rightnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: