η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Αντιδράσεις από πολιτικούς και εκπαιδευτικούς για την ανάθεση μελέτης από το Υπουργείο Παιδείας στον Όμιλο ΑΚΜΗ


Περίεργη οσμή αναδύει από την εμπλοκή της εταιρίας EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε. στη διαμόρφωση του σχεδίου «Αθηνά» καθώς παρά το γεγονός ότι ανήκει στον Όμιλο Εταιριών ΑΚΜΗ, στις 13-12-2012 στη συγκεκριμένη εταιρία ανατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας το έργο της μελέτης «για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας» με αντικείμενο την «αποτύπωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης καθώς και του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης των τμημάτων» έναντι 111.400,00 ευρώ.

Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το σχέδιο «Αθηνά» για να ακολουθήσει η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, που με έγγραφό του έκανε γνωστό ότι η επιστημονική τεκμηρίωση βασίστηκε σε μελέτη μίας θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Μάλιστα, το υπουργείο δε διστάζει να ομολογήσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «είναι ο τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EΣΣEEKA), από το 2010 και για την περίοδο 2010-2015».
Σημειωτέον ότι υπουργός Παιδείας μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην ίδια λογική κινείται και ο σημερινός υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Εγείρονται σοβαρότατα θέματα  ηθικής τάξης.

Το θέμα ανέδειξε και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας από περιοχές όπως η Πάτρα και η Δυτική Μακεδονία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, στις 26 Μαρτίου ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Γιατί προτιμήσατε τη καλοπληρωμένη μελέτη ιδιωτικής Εταιρίας ομίλου ΙΕΚ, αντί για τη αξιοπιστία επιστημονικής μελέτης».

Την ίδια μέρα, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή με δήλωσή της καταγγέλλει τον κ. Αρβανιτόπουλο γιατί με τη «γενική στήριξη του ιδιωτικού ΙΕΚ ΑΚΜΗ, σχεδίασε το άμεσο λουκέτο της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα, των ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας που αποδεκατίστηκαν» ενώ προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «βαρύτατες προσωπικές και προφανώς ποινικές ευθύνες για την διάλυση της εκπαίδευσης. Ειδικά, στο θέμα της εμπλοκής του ιδιωτικού ΙΕΚ, που προφανώς είχε συμφέροντα για την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής».


Καμία ουσιαστική απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο δεν δίνει ουσιαστική απάντηση. Στις 20 Μαρτίου ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εξαπολύει επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «αντί να συμβάλλει με προτάσεις στο διάλογο, επέλεξε τη στείρα οδό της άρνησης, του λαϊκισμού, του μηδενισμού. Είναι μία τακτική που μας κρατάει δέσμιους στο χθες, μια τακτική που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς».

Αναπάντητα τα ερωτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας

Στο μεταξύ παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα όπως αυτά που θέτουν οι Σύλλογοι του Εκπαιδευτικού και Τεχνικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πάτρας:
1.    Με ποια νομική βάση και με ποια κριτήρια προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο στην ανάθεση της σχετικής μελέτης στην ιδιωτική εταιρία, όταν υπάρχει προφανής σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ (α) των συμφερόντων ιδιωτικής εκπαίδευσης που εκπροσωπεί η ιδιωτική εταιρία και (β) των αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου για παροχή κοινωνικά δίκαιης δωρεάν δημόσιας παιδείας; Γιατί δεν τηρήθηκε από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού η βασική αρχή της αμεροληψίας κατά την ανάθεση του έργου, αρχή που διέπει στο σύνολό της τη δράση της δημόσιας διοίκησης και θεσπίστηκε για να προστατεύει τους πολίτες και το Κράτος από τη συμπλοκή δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων;
2.    Για ποιους λόγους κρίθηκε ότι αυτή η μελέτη έπρεπε να αναληφθεί από ιδιώτες, με κόστος 137.022 €, αντί να διεκπεραιωθεί χωρίς επιπλέον κόστος από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία είχε στη διάθεσή της όλα τα σχετικά δεδομένα ή εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε να τα έχει; Γιατί παρακάμφθηκε μία Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, που μόνο αυτή θα μπορούσε να εγγυηθεί τον αδιάβλητο χαρακτήρα της όποιας προεργασίας για την υλοποίηση του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ;
3.    Για ποιους λόγους η «Μελέτη για την Αποτύπωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας» δεν δημοσιοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο; Ποια μεθοδολογία τηρήθηκε για τη συλλογή των στοιχείων (δεδομένης της ύπαρξης καταγγελιών για ανακριβή στοιχεία);
4.    Σε ποιο βαθμό οι προτάσεις για ουσιαστική κατάργηση 129 Τμημάτων ΑΕΙ συμπλέουν, τόσο με τα συμφέροντα του ομίλου ΑΚΜΗ, όσο και άλλων εταιριών ιδιωτικής εκπαίδευσης συνολικότερα;

Γιατί απευθείας ανάθεση και όχι διαγωνισμός;

Επίσης, τίθενται ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την απευθείας ανάθεση στην συγκεκριμένη θυγατρική εταιρία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αποκλείοντας έτσι πιθανές καλύτερες προσφορές μέσω ενός ανοιχτού διαγωνισμού, αλλά και με τα κριτήρια της απευθείας ανάθεσης στη EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε.
Το θέμα δημιουργεί υπόνοιες διαπλοκής εφόσον επιλέχθηκε η θυγατρική ενός επιχειρηματικού ομίλου με αντικείμενο την εκπαίδευση, όπως το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Κάθε τέτοιος όμιλος έχει προφανές συμφέρον από την αποδόμηση κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να αυξήσει προς όφελός του το μερίδιο αγοράς. 
 
πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: