λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Αντιδράσεις από την τροποποίηση του άρθρου 235 ΠΚ περί παθητικής δωροδοκίας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη του άρθρου 68 του Ν. 4139/2013, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα περί παθητικής δωροδοκίας.
Ειδικότερα, προστέθηκε παρ. 3 στο ανωτέρω άρθρο με το οποίο ορίζεται ότι «Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το άρθρο αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με ομοφωνία των κομμάτων ενώ η συγκεκριμένη διάταξη έχει πιο στενά όρια από αυτά που είχε δεχθεί ο Άρειος Πάγος καθώς και όσα δέχεται η θεωρία της ποινικής επιστήμης.

Επισημαίνεται δε, ότι η διάταξη αναφέρεται αποκλειστικά σε δώρα συμβολικής αξίας ενώ διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση, δεν νομιμοποιείται η χρηματική καταβολή.
Τέλος, το υπουργείο αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της διαφθοράς.

πηγή: lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: