η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Τι συζητήθηκε στην Συνέλευση Τμήματος στις 22 Απριλίου.


Την Τρίτη 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Συνέλευση Τμήματος. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το νέο πρόγραμμα σπουδών που προτείνει επιτροπή καθηγητών μας και βρίσκεται σε διαβούλευση. Ήταν παρούσα η πλειοψηφία των μελών Δ.Ε.Π. καθώς και εκπρόσωποι των ΔΑΠ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ.

Κάποιο γραπτό κείμενο με συγκεντρωμένες τις αλλαγές δεν έχουμε. Στο τραπέζι συζητήθηκαν και φάνηκαν να προτείνονται κυρίως τα εξής.

- Κατάργηση επαναληπτικών μαθημάτων και κατάργηση συμμετοχής σε αυτά στις εξετάσεις. Δηλαδή τα μαθήματα θα χωρίζονται σε χειμερινού και εαρινού εξαμήνου και θα δίνονται μόνο στα αντίστοιχα εξάμηνα.
- Ένιάιο πτυχίο, όμως έμφαση στην εξειδίκευση. Δυνατότητα επιλογής μόνο ενός τομέα για τα μαθήματα ειδικής επιλογής.
- Κόψιμο ορισμένων μαθημάτων επιλογής (λογικά γενικής επιλογής).
- Εισαγωγή διαθεματικών σεμιναρίων συμπληρωματικών των μαθημάτων. Αυτά τα σεμινάρια θα συνδυάζουν θεωρία και δικονομία, εφαρμόζοντας κάποιου είδους πρακτικότερη διδασκαλία εργαστηριακού τύπου.
- Αύξηση ωρών ιδιωτικού δικαίου (?)
-

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο κάθε τομέας (αφού οι τομείς είχαν ήδη σε άλλη μέρα συνεδριάσει εσωτερικά). Οι τοποθετήσεις τους σε γενικό πλαίσιο:

ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ, ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ: Συμφωνεί κατά κύριο λόγο με τις αλλαγές.

ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: Διατυπώνει επιφυλάξεις. Ανησυχεί για την έμφαση στην κατάρτιση και όχι στην εκπαίδευση του προτεινόμενου προγράμματος. Προτείνει εισαγωγή μαθήματος στο ά έτος 'Εισαγωγή στην επιστήμη του Δικαίου'. Δεν θέλει επίσης η επιλογή του τομέα των μαθημάτων ειδικής επιλογής να γίνονται από το ά εξάμηνο ή έτος.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Διατυπώνει επιφυλάξεις. Κυρίως ως προς την αναλογικότητα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Προτείνει περισσότερες ώρες για Ειδικό Ποινικό και Ποινική Δικονομία σε 2 εξάμηνα.

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ: Διατυπώνει επιφυλάξεις. Προτιμούν η ποθητή εξειδίκευση των φοιτητών να επιτυγχάνεται μέσα σε κάθε τομέα, και όχι ομαδοποίηση και επιλογή μόνο ενός τομέα για τα ειδικής επιλογής.

ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: Δεχτήκαν ήδη καταργήσεις και συγχωνεύσεις μαθημάτων του τομέα, και γι'αυτό δεν θα δεχθούν περαιτέρω μειώσεις. Τονίζουν την μεγάλη σημασία του τομέα τους στο σύγχρονο δίκαιο και την ανάγκη περισσότερων ωρών γενικά στα μαθήματα τους.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ: Προτιμά το προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών.

Στην συνέχει τοποθετήθηκαν οι καθηγητές και ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Παρακάτω με άτυπη σειρά δημοφιλίας ανάμεσα στους καθηγητές, οι επικρατέστερες απόψεις.

- Αύξηση ωρών Δημοσίου δικαίου. Στο νέο πρόγραμμα η αναλογία είναι περίπου 70 ώρες Δημόσιο Δίκαιο, 100 ώρες Ιδιωτικό Δίκαιο. Η αύξηση του ποινικού φαινομένου στην κοινωνία, η ανάγκη για ολοκληρωμένη νομική εκπαίδευση και όχι εμπειροτεχνική κατάρτηση των νομικών και πολιτικοί λόγοι η αιτία αυτής της πρότασης. (Ουκ ολίγες φορές το νέο πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε αρνητικά ως 'αστικοκεντρικό')
- Αύξηση ωρών Διεθνούς Δικαίου, για ένα λιγότερο εσωστρεφές και σύγχρονο πανεπιστήμιο.
- Περισσότερη ευελιξία στο πρόγραμμα σπουδών. Λιγότερα υποχρεωτικά, περισσότερα επιλογής.
- Ισορροπία διδασκαλία κλασικού δικαίου με σύγχρονες τάσεις.
- Μάθημα γραφής εργασιών.
- Αυτονόμηση εργατικού τομέα από τον αστικό τομέα.Η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα σπουδών έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και πιθανώς να αλλάξει αρκετά μέχρι να πάρει την τελική του μορφή. Αυτή ήταν μια προκαταρκτική συζήτηση και δεν λήφθηκε καμία απόφαση. Μην θεωρήσετε οτιδήποτε γράφτηκε εδώ οριστικό και εφαρμοστέο, το νέο πρόγραμμα είναι υπό συζήτηση.

Εμείς ως site ήμασταν στην Συνέλευση και θα είμαστε και στις επόμενες για να σας ενημερώνουμε. Γιατί θεωρούμε πως για τέτοια θέματα οι φοιτητές θα πρέπει να ενημερώνονται, αν όχι να συμμετέχουν στην διαβούλευση και στην λήψη των αποφάσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: