λευτεριά στο χύμα τσίπουρο - ο φασισμός του ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Το νέο πρόγραμμα σπουδών σε αφορά

Σίγουρα η δαπ και η πασπ θα σου μοίρασαν το νέο πρόγραμμα μαθημάτων (με τιμή πάντα και πάντα δίπλα σου), θα σου μίλησαν για τα στέκια της άνοιξης, αλλά δεν σου ανέφεραν ότι του χρόνου δε θα σπουδάζεις με τον ίδιο τρόπο. Η αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, καθώς και η εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” στη σχολή μας θα αλλάξουν ότι είχαμε δεδομένο.

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει συσταθεί μία επιτροπή(5 καθηγητές,2πασπίτες και 2 δαπίτες),η οποία έχει προχωρήσει στη διάρθρωση του νέου αυτού προγράμματος, κάνοντας συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του συλλόγου αγνοεί πλήρως την κατάσταση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ;Πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο διαρθρώνονται οι σπουδές μας. Η σπουδαιότητά του είναι αρκετά μεγάλη για το φοιτητή, καθώς το πρόγραμμα αυτό καθορίζει, όχι μόνο το τί θα διδαχθούμε καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μας, αλλά και το πώς.
Οι αλλαγές δεν αφορούν τόσο τη διάρθρωση των μαθημάτων, καθώς δε θα αλλάξουν ούτε θα καταργηθούν μαθήματα, όσο τον τρόπο με τον οποίο θα διδασκόμαστε.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ:
ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ(προαπαιτούμενα στις εμβαθύνσεις),δηλαδή θα είναι αδύνατον να δώσει κάποιος π.χ. εμβάθυνση αστικού, αν δεν έχει περάσει πολιτική1
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ θα εξαρτάται απ’ τη θέληση του καθηγητή ή απ’ το αν συμπληρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός φοιτητών για ν’ αποφασιστεί το αν θα διεξαχθούν τα επαναληπτικά μαθήματα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ;
Μία πρώτη ματιά στις αλλαγές…
Δε χρειάζεται να υπάρχει θεσμική κάλυψη και “τιμωρία” μέσω των αλυσίδων, για να καταλάβει κάποιος ότι είναι αδύνατον να περάσεις π.χ. εμβάθυνση ποινικού, αν δεν έχεις γνώσεις γενικού ποινικού. Η φύση της σχολής και το επίπεδο δυσκολίας είναι τέτοιο που σ’ ένα εξάμηνο θα έχεις δύο και τρία μαθήματα του ίδιου τομέα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχεις πάρει απόφαση για “σκληρό” διάβασμα, λυπούμαστε αλλά το τμήμα έχει την άποψη ότι δε θα τα καταφέρεις. Το γεγονός να έχεις διαβάσει ένα μάθημα αλλά να μην καταφέρεις να το περάσεις δεν υπάρχει ως εδεχόμενο.

Η κατάργηση των επαναληπτικών μαθημάτων προτάθηκε με τη λογική ότι δεν διδάσκεται επαρκώς η ύλη των μαθημάτων και ότι πρόκειται για θεσμό που υπάρχει μόνο στη σχολή μας. Ο θεσμός των επαναληπτικών θα έπρεπε να λειτουργεί ως παράδειγμα μίμησης και για τα άλλα τμήματα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, κι όχι αποτρεπτικά. Ας αναλογιστούμε τι θα σημάνει η καταργησή τους για μαθήματα όπως οι δικονομίες και οι εμβαθύνσεις.

Τα μαθήματα επιλογής θα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες: γενικής παιδείας, κατεύθυνσης, ελεύθερης επιλογής. Ουσιαστικά επιδιώκεται μία πρώτη εξειδίκευση μέσω της εισαγωγής κατευθύνσεων στα μαθήματα επιλογής (ιδιωτικού, δημοσίου και ποινικού δικαίου) που θα προλειάνει το έδαφος για μια εξειδίκευση σε δεύτερο στάδιο, η οποία θα επέλθει μέσω της μετατροπής του τμήματος σε σχολή, καθώς έτσι θ’ ανοίξει ο δρόμος για την θέσπιση κατευθύνσεων και στα υποχρεωτικά, όπως ορίζει ο νόμος για τις μονοτμηματικές σχολές(π.χ. Ιατρική), και ότι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα με τη διάσπαση του πτυχίου.

Μία πιο ουσιαστική ματιά…
Τα τελευταία χρόνια το αίτημα για αλλαγή, σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής μας, είναι αρκετά συνηθισμένο. Η αλλαγή για την αλλαγή μοιάζει καλοπροαίρετη, είναι όμως έτσι πραγματικά;
Το γεγονός ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι το ίδιο απ’ τη δεκαετία του ’70 δεν αποτελεί αιτία για την επικείμενη αλλαγή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτύπωνε αρκετές κατακτήσεις του τότε φοιτητικού κινήματος. Οι σπουδές μας δεν είναι σαλόνι για να το ανακαινίζουμε, ανάλογα με τις επιταγές της μόδας. Δυστυχώς, η φύση της σχολής είναι τέτοια που το περιεχόμενο των μαθημάτων εναρμονίζεται πλήρως με οποιαδήποτε αλλαγή επέρχεται στο νομικό(αλλά και τον πολιτικό)χώρο.

Οι κατευθύνσεις αυτές προφανώς δεν είναι ξεκομμένες από την ευρύτερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κι ούτε αφορούν μόνο το τμήμα μας. Ο νόμος-πλαίσιο θέτει ως προϋπόθεση την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να κινούνται στις επιταγές του νόμου, γι’ αυτό και τα περισσότερα τμήματα, έχουν προχωρήσει σ’ αυτές τις αλλαγές. Το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι μία πιο λάιτ έκδοση αυτού που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, η βάση έχει ήδη μπει, το επόμενο βήμα θα είναι η αλλαγή στη διάρθρωση των μαθημάτων, σε μία καθαρά πιο τεχνοκρατική και πιο εξειδικευμένη κατεύθυνση στα πρότυπα των ευρωπαικών πανεπιστημίων.


Contra legem E.A.A.K.
contralegemeaak.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: