η συντακτική ομάδα του nomikithess.gr καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Οι προτάσεις του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ για το σχέδιο «Αθηνά»


Τη λειτουργία δέκα σχολών και 42 τμημάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε στη Σύγκλητο του ιδρύματος η επταμελής εσωτερική του επιτροπή που συστήθηκε για τον εξορθολογισμό και την αναδιάρθρωσή του, με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά».
Η Σύγκλητος έκανε αποδεκτή την προτεινόμενη εισήγηση, η οποία θα μεταβιβαστεί στο Συμβούλιο του πανεπιστημίου. Ανάμεσα στα 42 τμήματα, περιλαμβάνονται τα δύο πολυτεχνικά τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης), ενώ προτείνεται η κατάργηση του Γενικού τμήματος του Πολυτεχνείου και η συγχώνευση σε ένα τμήμα των δύο ξεχωριστών τμημάτων των ΤΕΦΑΑ (Θεσσαλονίκης και Σερρών). Προτείνεται επίσης, η διατήρηση της Θεολογικής Σχολής ως έχει και της Φιλοσοφικής με τέσσερα ανεξάρτητα ξενόγλωσσα τμήματα, ενώ στη ΝΟΠΕ προβλέπεται μετονομασία της σε Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, που θα συμπεριλάβει το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

Αντίστοιχα, προβλέπεται η δημιουργία της Σχολής Επιστημών Υγείας που θα συμπεριλάβει την Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική. Η Γεωπονική θα αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα της Γεωπονίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η Πολυτεχνική θα αυξήσει τα τμήματά της από εφτά σε εννιά.
Ανησυχία εκφράστηκε για την αύξηση της τάξης του 75% στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Πολυτεχνείο (από 880 ανά έτος σε 1.500), τη στιγμή που μειώνεται συνεχώς ο αριθμός μελών ΔΕΠ, αλλά και ο προϋπολογισμός του πανεπιστημίου, όπως και για τη μελλοντική εξέλιξη της Γεωπονίας και Δασολογίας που παραμένουν αυτόνομα τμήματα.
Διαφοροποιείται το ΠΑΜΑΚ από το σχέδιο «Αθηνά»
Τη διαφοροποίησή της για τον αριθμό των σχολών και τη διάρθρωσή τους εκφράζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, που συνήλθε σήμερα με κύριο θέμα την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στο σχέδιο «Αθηνά».
 Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία παραθέτει αναλυτικά, προτείνει τη διατήρηση των πέντε σχολών του πανεπιστημίου, αντί των τεσσάρων που προβλέπει το σχέδιο, καθώς επίσης τη διατήρηση δύο τμημάτων του (Διοίκησης - Τεχνολογίας και Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών), ώστε να μην απορροφηθούν από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Στην τελική πρόταση του υπουργείου στο σχέδιο «Αθηνά», το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του πανεπιστημίου παραμένει αυτόνομο, λαμβάνοντας υπόψη πρόταση του πανεπιστημίου.
 πηγή:http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: