Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Sede vacante....... του Σταύρου Κ.                                                                  Sede vacante………
Λοιπόν ας δούμε την πραγματικότητα, σε λίγο καιρό η χώρα θα ζεί μια εξαετία ύφεσης και μία τετραετία κοινωνικής εξαθλίωσης! Τίποτα δεν θυμίζει την χώρα και  την κοινωνία που έζησε την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αν δεν μας έχει σφίξει το Kuro Siwo σαν τανάλια, τουλάχιστον  μας απαγχονίζουν  η ανεργία των νέων (50 /100 τουλάχιστον), η ολοκληρωτική απαξίωση, εντός και εκτός, του κράτους και κυρίως των Ελλήνων εργαζομένων (όσων δηλαδή δεν έχουν κηρύξει χρεωκοπία) και το αχαρτογράφητο-χαώδες  μέλλον…………..

Η κρίση φαίνεται πως δεν πάει ούτε στην Ελλάδα, αν δούμε το «απομονωμένο» στοιχείο της εναλλαγής πέντε πρωθυπουργών, για την ώρα, μέσα σε τέσσερα έτη. Ακόμα, η εποχή φέρνει, ίσως πιο φανερά από ποτέ πριν, την έκδηλη περιθωριοποίηση του συνταγματικού και κοινωνικού κράτους, την επικράτηση του κομματικού δογματισμού, την διεκδίκηση της μοναδικής πολιτικής αυθεντίας από όποιον έχει μια ικανότητα προβολής (τηλεοπτικής και όχι μόνο) και την σχεδόν εμετική τάση μιμητισμού των πολιτικών συμπεριφορών-τακτικών των ηθικών και σε πολλές περιπτώσεις συναυτουργών,  πολιτικών ταγών από ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της νεολαίας. Δυστυχώς, τυγχάνει αυτή η νεολαία να είναι και αυτή που βρίσκεται συντεταγμένα στις Γ.Σ. κάθε σχολής, που όχι μόνο δεν έχει να προτείνει, για εμένα τουλάχιστον μέχρι πρότινος, κάτι το συναρπαστικό αλλά υιοθετεί τον ξύλινο λόγο των κομμάτων  της τριακονταετίας και πρακτικές όπως κομματική πειθαρχία ή και αποχή από τις Γ.Σ.!

Ας επιστρέψουμε όμως στην διαπίστωση του  Sede vacante , υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στην χώρα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας! Άλλωστε η πρόσφατη διαπίστωση του Υπουργού Δικαιοσύνη πως κανένας πολιτικός δεν έγγραψε τα μέτρα του ενός άρθρου που ψήφισε η Βουλή και η μη διάψευση από  Μαξίμου ή Κοινοβούλιο είναι τρανή απόδειξη πως  δεν έχουμε ίχνος πολιτικής και νομοθετικής αυτοκυριαρχίας μέσα στο ίδιο μας το Σύνταγμα, του οποίου η φιλοσοφία δεν νομίζω να συντέθηκε για να κινούνται οι πολιτικοί στα όρια του. Πολιτικός ηγέτης σημαίνει
άτομο που ξέρει να ενθαρρύνει τον λαό του μέσω της καθαρότητας της γνώμης του, του σχεδίου του, της αποφασιστικότητάς του και κυρίως της σχέσης με την καθημερινότητα του πολίτη. Ας δούμε τι έχουμε……..

Καθαρότητα γνώμης δεν υπάρχει! Το ελάχιστο παράδειγμα είναι η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης!!!!! Ούτε ένας από τους όρους της δεν εφαρμόστηκε………… Που είναι ο ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας (Α ναι συγχωνεύτηκε για 90 εκατομμύρια με ιδιωτική τράπεζα που ο βασικός μέτοχος χρωστούσε ληξιπρόθεσμα 300 εκατομμύρια στην ΑΤΕ bank)’ ακόμα η φορολόγηση με 40 τοις 100 των πλούσιων Ελλήνων, όσων έχουν ετήσιο εισόδημα 26000 ευρώ δηλαδή περίπου 2100 ευρώ (μεικτά) το μήνα(!!!), όπως αναγράφει το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχέδιου  είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης  ή μήπως το κυνήγι της φοροδιαφυγής;;;;  Ή μήπως οι συλλογικές συμβάσεις μπήκαν εκ νέου στο προσκήνιο όπως και η συλλογική αυτονομία και η συμμετοχή των εταίρων.Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα, όμως το αποτέλεσμα είναι πως καθαρότητα γνώμης δεν υπάρχει.

Κάλλιστα το περιεχόμενο της προηγούμενης παραγράφου θα μπορούσε να στηρίξει την γνώμη πως ούτε σχέδιο υπάρχει, αλλά ας εντοπίσουμε ένα άλλο στοιχείο. Αρχικά, ας προσδιορίσουμε τι σημαίνει σχέδιο. Σχέδιο είναι ο συνδυασμός ευστροφίας, μέσων υλοποίησης των σκέψεων, στρατηγικού πλαισίου με σκοπό την αποτελεσματικότητα, αισιοδοξίας για το θεμιτό αποτέλεσμα μα και δυνατότητα να έχεις ένα εναλλακτικό για να απαντήσεις σε τυχόν παρενέργειες και αστοχίες του αρχικού. Πως μπορεί μια χώρα να χτίζει το μέλλον της βάσει της τρίμηνης αξιολόγησης τριών υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν μεν την εξουσιοδότηση να απαιτούν σκληρότερη εφαρμογή των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, δίχως δε να έχουν τουλάχιστον την εξουσία να επαναδιαπραγματεύονται την πορεία του προγράμματος!! Πως μπορεί μια κοινωνία να κάνει σχέδια αν ξέρει πως θα έχει λεφτά μέχρι την επόμενη δόση, αφού μέσα σε δύο έτη τουλάχιστον έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη χάνοντας το μισό της αγοραστικής της δύναμης και εισπράττοντας οργή και αβεβαιότητα για το αύριο. Η ζωή δείχνει πως αν και ο λαός  θέλει να πιστεύει στην ύπαρξη σχεδίου, αυτό είναι φυσικώς και εν δυνάμει ανύπαρκτο.

Αποφασιστικότητα υπάρχει δεν υπάρχει, μιας και σχέδιο αγνοείται ,δεν έχει  και καμία ιδιαίτερη ανάγκη να εντοπισθεί……………….
Η καθημερινή επαφή με τον λαό…………………. Ίσως μια απλή παραπομπή στα λόγια ενός εξέχοντος πολιτικού ανδρός μετά την συμφωνία της Ευρωομάδας μας καλύπτει μετά από τρία μνημόνια, ΠΝΠ, ποσοστά ανεργίας, φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής και  αυτοκτονιών………….. στο ζενίθ.
 «Αυτός είναι πια ο αγώνας μας. Που τώρα, ουσιαστικά, ξεκινάει…»
Με συγχωρείτε όλα αυτά τα έτη  ήταν προπόνηση;;;;;  Ο κόσμος φέτος δεν είχε λεφτά για θέρμανση, αναγκάστηκε να αγοράσει τα φάρμακα που οφείλουν τα ταμεία στους φαρμακοποιούς ( όσα δηλαδή υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στην ελληνική αγορά), σταμάτησε να κυκλοφορεί με αυτοκίνητο σε μεγάλο βαθμό, για να μην μιλήσουμε για τον υποσιτισμό των παιδιών στα σχολεία και όχι μόνο……. Και όλα αυτά για να έχουμε συμπεριφορές ελιτισμού από μέλη του Κοινοβουλίου για επτάωρες συνεδριάσεις!!! Εντελώς καμία επαφή πολιτικών με κόσμο……….

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν έχουμε ηγέτες μα πολιτικούς και  πολιτικάντηδες πάσης υφής, τάσεως και ηλικίας. Sede vacante   λοιπόν και κανένας δεν ξέρει πόσο θα κοντύνουμε μα περισσότερο πόσο θα ελπίζουμε σε κάτι το ανέλπιδο.

3 σχόλια:

Anonymous είπε...

Πόσο απλό θα ήταν να σταματήσουμε να ψάχνουμε ηγέτες και αφεντικά; και για μια στιγμή να δούμε μήπως ό,τι δουλεύει με ανθρώπινους ρυθμούς, μέσα και αποτελέσματα είναι αυτο που δεν βασίζεται στην πατρωνεία και την καθοδήγηση αλλά στην συνδιαμόρφωση, συνδιαλλαγή και συνεργασία με ισους όρους; μήπως ίδια είναι τα αφεντικά δεξια και αριστερά; καληνύχτα σας

μιράντα π είπε...

μάλλον εννοείς ότι προκρίνεις μια άμεση δημοκρατία :)δυστυχώς έχω τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το πόσο αυτό είναι εφικτό- μακάρι ναι :) ο σταύρος νομίζω κρίνει την εφαρμογή του υπάρχοντος συντάγματος και δε μιλά δεοντολογικά- μιλά στο πλαίσιο αυτού του πολιτευματος- ΄πάντως οι καθηγητές των λατινικών σου σταύρο θα είναι μαλλον αρκετά περήφανοι για την αφαιρετική?? μήπως ήθελες να πεις sedes vacans ??? :ρ

Σταυρος Κ είπε...

χαχα α δεν ξέρω για την ικανοποιήσή τους αλλά ο τίτλος είναι έκφραση των καθολικών!!!