Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Σημειώματα Μοντέλου, αναπνοές τρελού κι άλλα τέτοια χαρωπά του Παναγιώτη Π. ΚαλαϊδόπουλουΣημειώματα Μοντέλου, αναπνοές τρελού κι άλλα τέτοια χαρωπά
Μέρος πρώτο κι ό,τι προκύψει Οδηγίες προς «αυτοβιογραφουμένους»
Δεν είμαι επ’ ουδενί ο τύπος που θα κρίνει ιδέα, πρωτοβουλία, θεσμό, σωτήρια πατέντα ―όπως θέλετε πείτε το― στη βάση μόνης της προσωπικής μου εμπάθειας ή, κατ’ άλλους, ξινίλας, σε περίπτωση που δημιουργηθεί ―όχι τελείως αβάσιμα― τέτοια εντύπωση. Σε κάθε περίπτωση, μιλάω ελληνικά, ομολογουμένως καλά (1), αντιδρώ χαριτωμένα στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μου (2), επαίρομαι πολύ σπανιότερα απ’ όσο το δείγμα μου (3) και δηλώνω πάντα πρόθυμος να ασκήσω εποικοδομητική κριτική, όταν η συγκυρία το αποζητεί (4). Alors, όταν η ιδέα-θεσμός-σωτήρια-πατέντα φροντίζει να χτυπήσει στο μάτι (5), καταθέτω κι εγώ μια κάποια άποψη, πάντα κι ανυπερθέτως καλόπιστα.
Πληρουμένων των (1), (2), (3), (4) και (5), νομιμοποιούμαι τουλάχιστον να γράψω· όχι να κράξω, και κυρίως όχι το ΜΒΕ συλλήβδην. Θα ήμασταν, εξάλλου, πρόχειροι και ανέραστα κακόβουλοι, αν εξαντλούσαμε ολόκληρη την εξαιρετική προσπάθεια ορμώμενοι από τυχαία στίγματα κακής απόπειρας αυτογραψίματος.
Περιδιαβάζοντας, παρ’ όλα αυτά, τα προσωπικά σημειώματα των lato sensu συναδέλφων που στελεχώνουν τα «Προεδρεία» των Επιτροπών, θαρρώ πως κάτι πρέπει να πηγαίνει στραβά, όταν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη φεύγουν δεξιά κι αριστερά, λες κι ο ορθογραφικοσυντακτικός έλεγχος είναι terra incognita για τον ιθύνοντα νου. En tout cas, και το ένα δέκατο της Μαλβίνας Κάραλη σε όλη της τη χάρη να έχεις να επιδείξεις ―σεβαστή στη νιοστή η μνήμη της―, προσωπικό σημείωμα τόσο πομπώδες και υπερφίαλο δε δημοσιεύεις· για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως όταν, την ίδια στιγμή, αυτό είναι περισσότερο ελαττωματικό κι από Προεδρικό Διάταγμα υπογεγραμμένο από τον κηπουρό της Προεδρίας.
Όταν είσαι σε θέση να δημοσιεύεις, εξάλλου, αναλαμβάνεις και πλήρη την ευθύνη για την ενδεχόμενη μπαρούφα που δίνεις στο λιμασμένο, όσο και ξεδοντιάρικο, κοινό.
Αγαπητοί, ας σοβαρευτούμε!
Ενδεικτικά και για την Ιστορία, στα ελληνικά ο τονισμός χρησιμοποιείται ακόμη ουσιωδώς, τα «διοίκηση», «έλλειμμα», «Πανεπιστήμιο» γράφονται ως παραπάνω, κανένας διάλογος δεν είναι κατ’ αρχήν επικοδομητικός με ιώτα, ενώ η αδόκιμη και άστοχα χρησιμοποιούμενη πολιτευτική ορολογία δεν καταδεικνύει παρά ξιπασιά μάλλον αδούλευτη. Παρακαλώ διαφωνήστε κατά το δυνατόν εποικοδομητικότερα.
Πέρα από τα τυπολογικά, αδυνατώ πραγματικά να καταλάβω σε ποια βάση υπάρχει σαφής και πρόδηλη ανάγκη να ανατριχιάζουμε ηδονικά στην ιδέα της σοβαροφάνειας και της πληθωριστικής υπογραφής μας εμείς τα νομικάρια. Από τα μαθητικά του χρόνια και άλλα παρόμοια, λες και τώρα είμαστε στο τρίτο έτος μετά το εφάπαξ. Στο ίδιο πνεύμα, με την επιφύλαξη των φερέλπιδων μασονογραιών,  στην καθημερινότητά μας δε μυούμαστε. Συγκρατηθείτε, συνάδελφοι, κάποιοι, κατά κανόνα οι γλοιωδέστεροι, κάποτε θα πολιτευτούν. Και τότε, πέρα από τα ενδιαφέροντά μας, που εδραιώνονται από τα 14, θα εδραιωθεί και το wannabe πολιτικό μας κύρος.
Και ―επιτέλους!― ας σταματήσουμε να δηλώνουμε την αρθρογραφία ως εργασία, μόνο και μόνο επειδή έχει τύχει να δημοσιεύσουμε ένα, δύο, δεκαπέντε άρθρα οπουδήποτε. Mutatis mutandis, ας αρχίσουμε και να δηλώνουμε «έχω εργασθεί στο Σαββατιάτικο Κατηχητικό Οσίας Ξένης και στις “Κατασκηνώσεις Οσία Λυδία”» κι άλλα τέτοια χαρωπά. Αυτό το Facebook και η επιδειξιομανία θα μάς φάνε.
Επιδειξιομανία, certamente. Γιατί, πώς, γλυκέ μου, επικαλείσαι τα επιστημονικά σου ενδιαφέροντα με τέτοια βεβαιότητα στο ¼ της προπτυχιακής σου καριέρας; Εκτός αν, πάντα κατά τα ειωθότα μιας Σχολής που όλο και λιγότερο καταλαβαίνω, τα επιστημονικά ενδιαφέροντα αποκρυσταλλώνονται άμα τη εγγραφή . Και κάτι ακόμη. Η εργασία της Συνταγματικής Ιστορίας, ε, δεν έχει και το κύρος διατριβής. Μπορώ κι εγώ ν’ αρχίσω να αναφέρω το πλήθος των «Σκέφτομαι και Γράφω» μου από την Γ’ Δημοτικού. Κι αν έχετε εκπονήσει εργασίες σε πλήθος (εισαγωγικών) δικαιικών κλάδων (για πρωτοετείς), τι να με ξενίσει; Θαρρώ ότι είναι  περίπου αυτονόητη η εργασία της Πολιτειολογίας στο Α’ Εξάμηνο, Πτωχευτικό Δίκαιο, εξάλλου, δε διδασκόμαστε παρά στο έβδομο.
Χρωστάω πολλά, και συγγενών και φίλων και του Πανεπιστημίου. Δε θα είμαι εγώ που θα διεκδικήσω από τώρα τον παράτιτλο του αριστούχου. Συγχαρητήρια αν πρωτεύσατε κατά την αποφοίτησή σας από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της επιλογής σας. Στο θείο ΑΠΘ, όμως, ποιος δίνει την αγάπη και τη χάρη; Και ποιος σε χρίζει αριστούχο από τα μισά του Α’ Εξαμήνου;
Ας σοβαρευτούμε, αγαπητοί.
Αρκετά με τα σχόλια επί της δημοσίευσης και την καλοπροαίρετη κριτική. Ελπίζω πως κάποτε θα εκτιμηθεί. Στα ουσιωδέστερα του ΜΒΕ ελπίζω με όλη μου την καλή διάθεση πως θα εντρυφήσουμε αργότερα.
Μέχρι τότε, να υγιαίνετε και να ευδαιμονείτε οπωσδήποτε, όπως εγώ. Καλά να περνάτε, να είστε σαφώς πιο μαζεμένοι όταν αυτογράφεστε, και ―για όνομα του Δημάρχου!― χρησιμοποιείτε σωστά και με τη δέουσα κομψότητα τη γλώσσα που σάς έλαχε. Όσο για εμάς τους γαργαλιστικά φιλόδοξους με την ύποπτη τάση για ανέλιξη στη βαθμολογική ιεραρχία και την κατάκτηση οφφικίων, καλή πατριαρχία! Σε Πατριαρχείο, κατ’ ευχήν, πρεσβυγενές.
(Και το Αρσάκειο δεν είναι κολλέγιο! Εγώ το λέω δημόσιο και δημόσιο είναι. Ακούς εκεί, «κολλέγιο»…)
Συναδελφικά, στο μέτρο που βρεθήκαμε στην ίδια Νομική με νι κεφαλαίο,
π

6 σχόλια:

Σκάρτα Ποιήματα είπε...

Γενικά είσαι λίγο ότι να'ναι ε φιλαράκο; Κρίμα το λεξικό που κατάπιες.
Ζήσης Λιόλιος

Anonymous είπε...

Αυτό λέει πάνω-κάτω κι η maman ― με υποδιαστολή, όμως, στο αναφορικό «ό,τι».

π

Anonymous είπε...

εξαιρετικό το άρθρο σου! μα πόσες αλήθειες βρήκα σ' αυτό διαβάζοντάς το!
Κωνσταντίνα Κ.

Σκάρτα Ποιήματα είπε...

5x3= 100

Anonymous είπε...

Με τι ακριβώς διαφωνείτε;

μιράντα π είπε...

το ύφος σου μου θυμίζει έλενα ακρίτα στις επιφυλλίες :ρ έχω να προσθέσω ότι η κριτική με την προυπόθεση ότι γίνεται για να ωφεληθεί το αντικείμενο της κριτικής είναι πάντοτε εποικοδομητική- ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι. να πω επίσης, πως γενικά δε μου αρέσει να προσκολλώμαι σε ανούσιες λεπτομέρειες όπως 2 ορθογραφικά λάθη. να πω επίσης, πως τα ενδιαφέροντα κάποιου προσδιορίζονται από το υποκείμενο το οποίο έμπρακτα αυτοπροσδιορίζεται και διαμορφώνει το ποιος είναι. οι πράξεις μας επιβεβαιώνουν τα ενδιαφέροντά μας. σε ποιο κείμενο όμως αναφέρεσαι? συγκεκριμένα παρακαλώ για να το διαβάσω και να τσεκάρω :)