Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Η απάντησή μας στην κρίση: το Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας. Του Δημήτρη Μανωλίδη

Μέρος 1ο: Η κατάσταση
Ο Αινστάιν έλεγε με μια εμφατική δόση υπερβολής πως είναι σίγουρος ότι η βλακεία των ανθρώπων είναι άπειρη. Εσχάτως ωστόσο, φαίνεται ότι και η ανθρώπινη αντοχή κι ανοχή μοιάζει άπειρη. Αυτό γιατί παρά τα γεγονότα με άρωμα φαρσοτραγωδίας που ζούμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια και αναλογικά με το μέγεθός τους, δείχνουμε ως ελληνικός λαός, μιαν αμήχανη αδράνεια. Ναι έχουμε σημειώσει ορισμένα ξεσπάσματα/δράσεις όπως ήταν το κίνημα των αγανακτισμένων, πρωτόγνωρα μαζικές πορείες αλλά και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, ωστόσο όλα αυτά δεν ήταν  αποτελεσματικά, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Παρόλα αυτά είμαστε πίσω. Δεν υπάρχει καμία πολιτική κίνηση με συνέχεια και πρόταση διεξόδου που να πείθει.


Ας δούμε εν συντομία πως έχει η κατάσταση:
Το 2009-10 κριθήκαμε μη βιώσιμοι και οι εταίροι μας αποφάσισαν να μας σώσουν.
  • Από τότε έχουν περάσει 6 φορές πακέτα επαχθών μέτρων (που πάντα ήταν τα τελευταία) και μετά θα ακολουθούσε η περιβόητη υπερβατική ανάπτυξη.
  • Η ανεργία αγγίζει τα όρια της κοινωνικής διάλυσης στο 24% (σε ηλικίες μέχρι τα 30 αγγίζει το 50%),
  • οι μισθοί, όταν αυτοί υπάρχουν, αγγίζουν επίπεδα πείνας (ζήσε εσύ με 400 ευρώ το μήνα),
  • οι τιμές με τη βοήθεια της φορολογίας και των καρτέλ έχουν πάρει τον ανήφορο (παίδες φέτος όλοι σομπίτσα!)
  • τα εργασιακά δικαιώματα, κατακτήσεις αιώνων που βάφτηκαν με αίμα (κλισέ αλλά πραγματικό), καταργούνται με τεράστια ευκολία και άνεση. Το μόνο που σε χωρίζει απ' την απόλυση είναι το ότι κάνεις τεμενάδες στο αφεντικό σου ενώ αν τολμήσεις και ζητήσεις ένσημα δεν θα δουλέψεις ποτέ.

  • Η δημόσια περιουσία και γη έχει ξεπουληθεί και ξεπουλιέται εις βάρος πάντα του δημοσίου συμφέροντος. Η Αγροτική Τράπεζα χαρίσθηκε στην Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ξεπουλήθηκε επίσης, ο ΟΠΑΠ θα πωληθεί για λιγότερα απ' όσα βγάζει σε ένα χρόνο (περί τα 700 εκατομμύρια €).

  • Σταθερές όπως η δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και ασφάλιση γίνονται πλέον παρελθόν. Ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις φαρμάκων και άλλων αναγκαίων, δραματική μείωση των δωρεάν παροχών (από το φαγητό στη λέσχη, τις εστίες που κλείνουν μέχρι τα συγράμματα που συνεχώς περικόπτονται) και ουσιαστικός φραγμός στα φάρμακα που κάλυπταν μέχρι πρότινος τα ταμεία είνια τα κύρια χαρακτηριστικά του "κοινωνικού" μας κράτους. Σχολεία καταφεύγουν σε καλοκάγαθους ιδιώτες προκειμένου να συντηρηθούν ενώ ιδρύματα της τριτοβάθμιας (ΑΕΙ-ΤΕΙ) είναι στα πρόθυρα κλεισίματος.

  • Απ' την άλλη, η κάθε κυβέρνηση σκαρφίζεται νέους φόρους τους οποίους επιβάλλει (και αναδρομικά), όμως όχι σε όλους, παρά μόνο σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και σε όσους δεν είναι επενδυτές (κοινώς το εφοπλιστικό και βιομηχανικό κεφάλαιο) καθώς αυτοί αν τυχόν φορολογηθούν θα λησμονήσουν πάραυτα τον πατριωτισμό τους και θα πάνε σε άλλη παραλία με χαμηλότερους συντελεστές.

  • Όλα αυτά στο πλαίσιο ενός κράτους που αυταρχικοποιείται συνεχώς. Με κρατικά πογκρόμ κατά κάθε αλλοδαπού (μετανάστη ή επισκέπτη, παρανόμου ή νομίμου), το περίφημο Ξένιο Δία και με βασανιστήρια συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ. Με καταστολή που θυμίζει ..Συρία στις Σκουριές Χαλκιδικής, στην Κερατέα, αλλά και σε κάθε κινητοποίηση (βλ. αντλίες νερού, τόνοι δακρυγόνων, απρόκλητη βία κλπ). Η αστυνομία έχει μπει πανηγυρικά ήδη δύο φορές στο Αριστοτέλειο τη μια για να σπάσει κατάληψη (κάτι που έχει να συμβεί από τη χούντα: να σπάει καταλήψεις η αστυνομία) και απ' την άλλη να πάρει στο κυνήγι τους φοιτητές που περιφρουρούσαν το άσυλο. Εκτός αυτού, όποια αντίθετη "προς το εθνικόν συμφέρον" φωνή τολμάει να αρθρωθεί δημόσια φιμώνεται και δημοσιογράφοι διώκονται επανηλειμμένως ή κόβονται οι εκπομπές τους. Παράλληλα αναβιώνει μια υστερική θρησκοληψία που κάνει τα κόκκαλα του Χριστόδουλου να κορδώνονται από περηφάνεια: παραστάσεις κατεβαίνουν (corpus cristi), σατυρικές σελίδες κλείνουν κλπ.

  • Τέλος, η πρόδηλα ναζιστική Χρυσή Αυγή διεκδικεί το ρόλο του πάλαι ποτέ μετεμφυλιακού παρακράτους, αποτελεί την τρίτη κομματική δύναμη στη Βουλή και τη δεύτερη οργανωτικά δύναμη στην ελληνική κοινωνία, μαχαιρώνει ατιμώρητα αλλοδαπούς, αριστερούς και όσους μπαίνουν στο δρόμο της, τραμπουκίζει κόσμο στους δρόμους και στην τηλεόραση, νοσταλγεί το Χίτλερ και αναπολεί τη Χούντα υποσχόμενη "ησυχία, τάξη και ασφάλεια" και "ξύλο στη μέσα Βουλή".
Και μέσα σε όλα αυτά ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει κατακλυσμένος από ένα πρωτόγνωρο άγχος για το αύριο και μια απόγνωση για το σήμερα. Πραγματικά αυτήν την Ελλάδα θέλουμε, αυτή τη ζωή θέλουμε για μας, τους ανθρώπους και τις οικογένειές μας; Νομίζω πως η απάντηση είναι αρνητική.

Μέρος 2ο: Η θέση μας στην κατάσταση αυτή
Το ζήτημα είναι όμως τί κάνουμε γι' αυτό! Υπάρχει η κοινή παραδοχή πως η κατάσταση είναι χάλια. Οπότε έχουμε τρεις επιλογές: είτε την αποδεχόμαστε, είτε αυτοκτονούμε και game over που λέει και ο Τζίγκσο είτε την αλλάζουμε. Ξεκάθαρα πράγματα. Όποιος επιλέγει τα πρώτα δύο, μπορεί να σταματήσει την ανάγνωση, τα επόμενα θα του είναι αδιάφορα.

Νομίζω πως η πλειοψηφία ανήκει στην τρίτη κατηγορία. Το ζήτημα είναι αφού καθορισθεί αυτή η στάση το τι κάνουμε για να είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτήν. Και εδώ είναι που χολαίνει πραγματικά η κατάσταση. Υπάρχουν μέσα σε όλα αυτά όμως ορισμένες σταθερές.

Όλοι ξέρουμε πως η κρίση οφείλεται κατ' αρχήν στις βαθύτερες δομές του κοινωνικού συστήματος κι ότι ως τέτοια είναι καπιταλιστική.

Πως το ευρώ και οι ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερες "ευρωπαϊκές πολιτικές" συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση της κατάστασης.

Πως ο δρόμος των μνημονίων και της κοινωνικής κατακρεούργισης είναι αδιέξοδος και πως οφελεί μόνον ορισμένους, τους ίδιους που πάντα οφελούνταν.

Πως τη λύση υπέρ του λαού μόνον ο λαός μπορεί να τη δώσει, σε σύμπραξη με ένα αριστερό πολιτικό υποκείμενο.

Πως η αριστερά πρέπει να επιτείνει τους αγώνες ενάντια στις εμπροσθοφυλακές (κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ κλπ) και τις οπισθοφυλακές (Χρυσή Αυγή) του συστήματος, δίνοντας μια ξεκάθαρη πρόταση διεξόδου.

Πως οι δυνάμεις της αριστεράς και της ρήξης θα πρέπει να λειτουργήσουν με μια μετωπική λογική, όπως έκαναν οι πολιτικοί τους πρόγονοι σε άλλες κρίσιμες περιόδους (βλ ΕΑΜ ή Πολυτεχνείο), συμφωνώντας στα βασικά προτάγματα και αφήνοντας στην άκρη σεχταρισμούς και ιδεοληψίες.

Πως η νεολαία, που πάντα πρωτοστατούσε στους αγώνες για ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη, αυτή τη στιγμή αδρανεί, περιοριζόμενη στο να τραγουδάει το "πότε θα κάνει ξαστεριά" έξω από την αμερικανική πρεσβεία κάθε 17 Νοέμβρη.

Πως παρά την άνοδο της αριστεράς, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό υποκείμενο που τόσο η μορφή του όσο και το περιεχόμενο του να μας πείθει πως μπορεί να κινήσει τα πράγματα (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο) στο χώρο της νεολαίας και του φοιτητόκοσμου αλλά και γενικότερα στην κονίστρα της ελληνικής κοινωνίας.

Μέρος 3ο. Η πρόταση

Στη βάση όλων αυτών των σταθερών παραδοχών λοιπόν θεωρώ αναγκαία τη συγκρότηση ενός μετώπου νεολαίας, ενός αριστερού μετώπου νεολαίας. Σας καλώ λοιπόν την Τρίτη 4/12 στις 7κ30 στην αίθουσα 3 στη Νομική στην εκδήλωση για τη συγκρότηση του Αριστερού Μετώπου Νεολαίας.

Τί είναι όμως το Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας;

Who is who: η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ανήκει σε ανένταχτους φοιτητές που κινούνται στο χώρο της αριστεράς και σε μέλη του δικτύου "παρέμβαση".

Βασικά προτάγματα του είναι τα εξής:
-Υπάρχει άλλος δρόμος, ελπίδα, προοπτική για διέξοδο υπέρ του λαού από το τέλμα: με ρήξη με τους μηχανισμούς που μας οδηγούν στην εξαθλίωση

-Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους - η παιδεία θύμα κανενός


-Ενάντια στον εργασιακό Μεσαίωνα, για το δικαίωμα στην εργασία


-Ενάντια στη φασιστική απειλή

-Η νεολαία δύναμη κρούσης του λαικού κινήματος

-Ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Είναι ένα πολιτικό μέτωπο που δεν θέτει τον εαυτό του ανταγωνιστικά/αντιπαραθετικά σε σχέση με τα συνδικαλιστικά σχήματα σε κάθε σχολή (μάλιστα ο γράφων ανήκει σε τέτοιο σχήμα, στο οποίο θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται και να το πονάει) αλλά αντιθέτως περιμένει από αυτά (ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ, αυτόνομα σχήματα) να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του για μια μετωπική σύμπραξη στη βάση των συγκεκριμένων αναγκαίων προταγμάτων. Πέρα από τα βασικά προτάγματα, οι υπόλοιπες θέσεις και προτάσεις του μετώπου θα συνδιαμορφωθούνε μέσα από τη διάδραση, τη ζύμωση και την επαφή των μετεχόντων.

Την ίδια ώρα αντίστοιχες πρωτοβουλίες γίνονται σε Πάτρα και Αθήνα, με αποτέλεσμα την "πανελλαδικότητα" στη δράση του μετώπου.

Το μέτωπο θα επιδιώξει να πιέσει με κάθε τρόπο για την πραγματοποίηση των προταγμάτων του, να ξαναζωντανέψει το φοιτητικό κίνημα προς τη κατεύθυνση της ανατροπής και να δώσει στη νεολαία τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της πρέπει.

Ήρθε η ώρα να δράσουμε. Όλοι μας βιώνουμε την τραγική κατάσταση που έχουμε περιέλθει και έχουμε βαρεθεί να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις ή απλώς θεατές τους. Ο χρόνος λοιπόν είναι τώρα και ο τόπος είναι εδώ...


Περισσότερα από κοντά...


3 σχόλια:

dimitra vel είπε...

eimai apo athina prwtoeths sto fusiko anentaxth...tha hthela perissoteres plhrofories sxetika me th sustash tou aristeroy metwpou neolaias kai se athina..

Δημήτρης Μανωλίδης είπε...

στείλε μου το μειλ σου στο mitsaronog@gmail.com

laikodikasthrio είπε...

Πάντα οι νέοι ήταν ρομαντικοί. ‘Όμως,
το 2010 δεν κριθήκαμε μη βιώσιμοι. Η σοσιαλιστική ή σισιαληστρική (όποιο προτιμάς) κυβέρνηση με πρωτεργάτες τον ΓΑΠ και τον Παπακωνσταντίνου, έριξαν τη χώρα στα χέρια των Γερμανοευρωναζί.. Και κανείς “αριστεροσοσιαλιστής – συνδικαλιστής” δεν διαμαρτυρήθηκε (με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ που κι αυτοί (τα ζώα μου αργά) όταν κατάλαβαν τι παίζει ήταν αργά, βλέπεις τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ στήριζε συνεχώς το ΠΑΣΟΚ).
Για δύο χρόνια ήπιαν το αίμα των Ελλήνων. Και ήρθε ο Εθνοσωτήρας (τρομάρα μας), να μας σώσει, διαλύοντας κυριολεκτικά τα πάντα. Με συνεργάτες τον μεγαλογαμπρο του Μπακατσέλου (βλέπε Βενιζέλο) και τον “αριστερό” Φανούρη. Κι έπεται συνέχεια.
Κι ακόμα ο άλλος ο “αριστερός” (τύφλα να χει ο Μεταξάς κι ο Παπαδόπουλος) να λέει είμαστε έτοιμοι να σας ……….η λέξη δική σου. Τόσο δημοκράτης ο αριστερός Τσίπρας που θέλει να βάλει τους αλλοδαπούς (έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους μετά τις επιθέσεις από τους νεοναζί) να ρουφιανεύουν Έλληνες (κατά τα πρότυπα των κουκουλοφόρων δοσίλογων. (http://gharolastinfora.blogspot.gr/2012/12/xoynta-kai.html?spref=fb).
Ποιοι θα αντισταθούν;
Τον Τάσο Παπαδόπουλο που αντιστάθηκε (http://epanastasi-gr.blogspot.com/2012/12/blog-post_6912.html) τον φάγανε.
Όμως πρέπει και καλά κάνετε. Μην παρασύρεστε όμως από τις εύκολες λέξεις, από τους εύκολους “αγωνιστές”. Έχετε τα μάτια σας και τα αυτιά σας ανοιχτά. Ότι και να σας πούνε αριστεροί και δεξιοί, φασίστες ή μη θέλουν να σας ρίξουν στάχτες στα μάτια. Αγωνιστείτε έχοντας στο μυαλό σας αυτή την έρμη την χώρα μας. Που έχει τόσους και τόσους μεγάλους βγάλει.

Υ.Γ. Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς κάθε είδους μεγαλείο. Διονύσιος Σολωμός