Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Δικαστική νίκη των υπαλλήλων του Starbucks για τα φιλοδωρήματα

Δικαίωση βρήκαν περίπου 2.500 υπάλληλοι των Starbacks στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι το 2008 είχαν ασκήσει ομαδική αγωγή επιδιώκοντας να κηρυχθεί παράνομη η πολιτική των Starbucks σχετικά με τα φιλοδωρήματα.


Οι δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου εξέτασαν προσεκτικά τις επίμαχες διατάξεις, σημειώνοντας ότι δεν είχε τεθεί παρόμοιο ερμηνευτικό ζήτημα για το νόημά τους στο παρελθόν. Το βασικό ερώτημα που χειρίστηκαν οι δικαστές ήταν κατά πόσο ενέπιπταν στην έννοια των “managers” οι υπάλληλοι των Starbucks που δεν εξυπηρετούν τους πελάτες στο μπαρ, αλλά επιβλέπουν τις βάρδιες και συντονίζουν τις επιμέρους λειτουργίες του καταστήματος.
Τελικά, θεώρησαν ότι το γράμμα του νόμου εν προκειμένω ήταν εξαντλητικά περιοριστικό, ώστε σύμφωνη με τον νόμο ερμηνεία θεώρησαν εκείνη με την οποία αποκλείεται από την συμμετοχή στα φιλοδωρήματα οποιοσδήποτε υπάλληλος αναλαμβάνει έστω και μέρος διευθυντικών καθηκόντων στο πλαίσιο της εργασιακής του θέσης.
προϊσταμένους τους αντιβαίνει στον οικείο πολιτειακό νόμο “Tips Act”, όπου μεταξύ άλλων απαγορεύεται να μοιράζονται τα φιλοδωρήματα με τους managers της επιχείρησης. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δικαίωσε τους υπαλλήλους ερμηνεύοντας κατά γράμμα την διάταξη, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε προσφάτως και το ομοσπονδιακό Εφετείο [Απόφαση PDF].
πηγή: lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: