Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Ινδία: Σύλληψη λόγω ανάρτησης στο Facebook - Έντονες φωνές για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας

Δικηγόροι, πολιτικοί και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζονται πλέον ανοιχτά υπέρ της αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας στην Ινδία για ζητήματα του διαδικτύου.

Ειδικότερα, η διάταξη, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο είναι εκείνη του άρθρου 66Α του ινδικού νόμου (Information Technology Act), σύμφωνα με την οποία θεωρείται ποινικό αδίκημα κάθε διαδικτυακή δημοσίευση με προσβλητικό ή απειλητικό περιεχόμενο. Η υπόθεση ήλθε στο προσκήνιο μετά τη σύλληψη δύο γυναικών εξαιτίας ανάρτησής τους στο Facebook.

Πιο συγκεκριμένα, η 21χρονη Shaheen Dhada, με αφορμή το θάνατο ενός Ινδού πολιτικού, έγραψε στο λογαριασμό της: «Με όλο το σεβασμό, κάθε μέρα πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι αλλά η Γη εξακολουθεί να κινείται» ενώ η 20χρονη Renu Srinivasan έκανε «like» στο ανωτέρω σχόλιο. Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν και κατηγορούνται για παραβίαση της επίμαχης νομοθετικής διάταξης.
Νομικοί κύκλοι στην Ινδία επισημαίνουν ότι η διατύπωση του άρθρου είναι εξαιρετικά γενική με αποτέλεσμα να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια και κρίση των αστυνομικών αρχών η ερμηνεία και η υπαγωγή του περιεχομένου των διαδικτυακών δημοσιεύσεων στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης. Τέλος, να σημειωθεί ότι η Ινδική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από φορείς και οργανώσεις παγκοσμίως, για επιβολή υπερβολικού ελέγχου καθώς και για τη θέσπιση εξαιρετικά περιοριστικών όρων στην ελευθερία της έκφρασης στο στο διαδίκτυο.

πηγή: lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: