Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ

ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ 

     Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και την είσοδο της χώρας στο Δ.Ν.Τ. εξαπολύεται μία σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας. Μια επίθεση δίχως αρχή και τέλος που προκειμένου η αστική τάξη να μείνει αλώβητη από την κρίση της τσακίζει κάθε δικαίωμα του λαού. Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ ,παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, τηρώντας πιστά τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ όπως άλλωστε και οι προηγούμενες (συγ)κυβερνήσεις, συνεχίζει τη μνημονιάκη πολιτική που οδηγεί τη χώρα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
    Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η κατάθεση και η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων με όρους κατ ‘επείγοντως από τη βουλή τις προσεχείς ημέρες. Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, <<κινητικότητα >> στους δημοσίους υπαλλήλους δηλαδή 150.000 απολύσεις και μετατάξεις μέχρι το 2015 και 15.000 σε εφεδρεία μέχρι τα μέσα του 2013, αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις σε ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διάλυση κάθε κοινωνικής δομής όπως υγεία και παιδεία .Παράλληλα είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά όπως και όλα τα προηγούμενα έχουν αφενός βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά καθώς πλήττουν τον κόσμο της εργασίας ευνοώντας την ίδια στιγμή το κεφάλαιο εν μέσω φοροαπαλλαγών και άλλων νομικών ρυθμίσεων και αφετέρου με μόνιμο χαρακτήρα αφού κάθε φορά εμφανίζονται ως τα τελευταία και ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της <<σωτήριας >> δόσης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου με την άσκηση των μνημονιακών πολιτικών γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει ειδική αποτύπωση στο κομμάτι της νεολαίας όπου με τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τους δείκτες ανεργίας για τους νέους να είναι στο 50% καταστρέφεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, της δικιάς μας γενιάς.
    Υπάρχει ωστόσο κι η άλλη όψη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Απέναντι στις δανειακές συμβάσεις , στις πολιτικές ΕΕ, ΔΝΤ, στα μνημόνια δίχως τέλος ο λαός έδειξε πως αγωνίζεται για να αλλάξει την κατάσταση που καταστρέφει το παρόν κι υποθηκεύει το μέλλον του. Από τις πλατείες των αγανακτισμένων και το φοιτητικό κίνημα του 2011 μέχρι τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και τις πολυάριθμες πανεργατικές απεργίες σε όλη τη χώρα το μήνυμα ήταν σαφές : αφού δεν πάει έτσι, θα πάει αλλιώς. Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, αντιστέκεται με κάθε τρόπο όπως γινόταν στην Κερατέα, όπως συμβαίνει στις Σκουριές, όπως συνέβη στις παρελάσεις που μετατράπηκαν σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Οι μαχητικοί αγώνες του λαού όλο αυτό το διάστημα κατάφεραν να φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση το αστικό σύστημα εξουσίας που υπό το βάρος και την πίεση του λαϊκού παράγοντα αναγκάστηκε να παίξει όλα του τα χαρτιά (αλλαγές κυβερνητικών σχηματισμών, πτώση κυβέρνησης, πρόωρες εκλογές) προκειμένου να επιβιώσει και να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική.
    Ειδικά σήμερα η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση είναι πιο απονομιμοποιημένη από ποτέ, χωρίς καμία κοινωνική συμμαχία και με μόνη της στήριξη την ΕΕ και το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο κι είναι εμφανής η αδυναμία της να ελέγξει και να διαχειριστεί τις αντιδράσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι αυτό παρατηρούνται δείγματα έλλειψης δημοκρατίας κι αυταρχικοποίησης του κρατικού μηχανισμού όπως η σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, η απότομη αποπομπή των Αρβανίτη και Κατσίμη από την πρωινή ζώνη της ΕΡΤ με παράλληλη αύξηση της ιδεολογικής και φυσικής καταστολής με την παρουσία του στρατού στις κινητοποιήσεις της 28ης Οκτωβρίου και την καθημερινή χρήση βίας από ΜΑΤ και τη Χρυσή Αυγή. Απέναντι σε μία κυβέρνηση που φθείρεται μέρα με τη μέρα (δεν είναι βέβαιο ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν) οι λαϊκές αντιδράσεις πρέπει να μετατραπούν σε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που θα καταφέρει νέους τριγμούς στο αστικό σύστημα μέχρι την ανατροπή του. Ένα κίνημα εργαζομένων και νεολαίας που κόντρα σε λογικές διαχείρισης, εκλογικής αναμονής και υποταγής και ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, θα αγωνίζεται με πραγματικά εξεγερσιακά χαρακτηριστικά απέναντι στους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της κατάστασης (κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ). Είναι αναγκαίος όρος νίκης ένας πραγματικός αγώνας διαρκείας που περνάει μέσα από τη 48ωρη απεργία 6-7 Νοέμβρη , την πανευρωπαική απεργία στις 14 Νοέμβρη και το τριήμερο του πολυτεχνείου που θα δίνει το στίγμα της μάχης του λαού και της νεολαίας μέχρι τη συνολικη ανατροπή.

CONTRA LEGEM _ E.A.A.K.
contralegemeaak.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: