Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο


1. Πότε διδάσκεται;
θα διδάσκεται κάθε Δευτέρα, 8.30-10.00 στην αίθουσα 5 και ανά δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από 18/10, την Παρασκευή, 10.00-12.μ στην αίθουσα «Κωνσταντόπουλος». Το ακριβές πρόγραμμα των μαθημάτων καθώς και διάγραμμα της ύλης έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

2. Ύλη μαθήματος;
Στο μάθημα Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο του Απόστολου Γέροντα «Δημόσιο Οικονομικό Δίκαιο», εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη (2011), και καλύπτει ολόκληρο το βιβλίο εκτός από τις σελίδες 113-151.
Για όσους μελετήσουν από το εγχειρίδιο του Α. Τάχου «Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο» (1992) η εξεταστέα ύλη καλύπτει ολόκληρο το βιβλίο εκτός από τις παρ. 1, 2 και 3 του Μέρους Α’ κεφαλαίου Α’ (σελ. 15-35 ) και τις παρ. 4 και 5 του κεφαλαίου Γ’ ( σελ. 127-143) .

Ι. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (εξετ Ιαν 2015)
Απαντήσεις:
1) Παράνομη. Παρότι η διαδικασία της πρόσκλησης δεν είναι παράνομη, δεν έλαβε χώρα προς όλες τις τράπεζες και έτσι δεν τηρήθηκαν οι γενικές αρχές του δικαίου των συμβάσεων: της ίσης μεταχείρισης, της απαγόρευσης των διακρίσεων, του υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού καθώς της εξ αυτών απορρέουσας διαφάνειας και επαρκούς δημοσιότητας κατά την σύναψη των συμβάσεων, ώστε να επιτραπεί το άνοιγμα της αγοράς αυτής υπηρεσιών στον ανταγωνισμό και ο έλεγχος του αμερόληπτου χαρακτήρα της διαδικασίας ανάθεσης (ΕΣ μειζ.Σύνθεση 1284/2011) - παρότι η δανειακή αυτή σ. δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδ. 2004/18/ΕΚ (αρ. 13 περ. δ π.δ. 60/2007, ΕΣ Τμ VI 19/2012, ΝΟΜΟΣ) (2 μονάδες)
2) Ναι, να ασκήσει αίτηση αναθεώρησης κατά της απόφασης του Κλιμακίου ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του ΕΣ για «συγγνωστή πλάνη», η οποία θα είναι απίθανο να τελεσφορήσει (1 μονάδα). Η απόφαση του ΕΣ δεν αποτελεί διοικητική πράξη του προσυμβατικού σταδίου της σύμβασης, ώστε να προσβάλλεται με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αλλά ιδιόμορφη απόφαση όχι δικαιοδοτικού χαρακτήρα, η οποία αποτελεί ουσιώδη τύπο της διαδικασίας κατάρτισης της σύμβασης (1 μονάδα)
3) Έλεγχος αναλογικότητας του μέτρου. Ο περιορισμός κρίθηκε συνταγματικός από το ΣΕ με βάση την αναγκαιότητα της ξεκούρασης για την προστασίας της υγείας αλλά και για λόγους θρησκευτικής ελευθερίας κ.λπ.  (2 μονάδες)
4) Δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση διότι α) δεν αφορά σε δέσμευση κρατικών πόρων προς όφελος των ταξί και β) τα δύο μεταφορικά μέσα δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα (2 μονάδες).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλιο του Γεροντα μου φαινεται χαος. Οι σημειωσεις του Enter ειναι απαραδεκτες και οπωσδηποτε δεν επαρκουν. SOS υπαρχει κατι αλλο που θα μπορουσα να διαβασω (πιο συνοπτικο και περιεκτικο) απο το εγχειριδιο του γεροντα; Η αν δεν υπαρχει σε ποιες θεματικες να δωσω βαση; Ας ανταποκριθει καποιος γιατι ειναι σημαντικο να το περασω.
Ευχαριστω εκ των προτερων