Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στην πορνεία


PUTA FEST

“στον κόσμο της πορνείας είμαστε όλοι βιαστές”

  Το αφιέρωμα αυτό είναι για την πορνεία. Την πορνεία που είναι στους δρόμους, στα σπίτια, στις ενέσεις, στα πεζοδρόμια, στα σαλόνια, στο περιθώριο της ψευτοηθικής κοινωνίας και κανονικότητάς μας. Είναι η πορνεία που όλοι γνωρίζουμε, τα σταματημένα αυτοκίνητα που διαπραγματεύονται τιμές και που όλοι επιλέγουμε να αδιαφορήσουμε είτε επειδή μας λυπεί είτε επειδή “έτσι είναι”.

            Η πορνεία στηρίζεται στην αναχρονιστική πεποίθηση πως χρειάζεται να υπάρχει πάντοτε μια διαθέσιμη «δεξαμενή» γυναικών, για να ικανοποιούν τις “ακατάβλητες” σεξουαλικές επιθυμίες των ανδρών. Διδασκόμαστε πως μπορούμε να έχουμε όποια γυναίκα ή άντρα θέλουμε, αρκεί να διαθέτουμε το ανάλογο αντίτιμο, πως το σώμα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο προς χρήση . Η πορνεία είναι το αναγκαίο κακό του κόσμου - «Μα πρόκειται για το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου άλλωστε!». Ιδού ο ισχυρισμός που προβάλλεται προκειμένου να κοπεί αμέσως κάθε σχετική συζήτηση  ως ένα «αυτονόητο»,που παρουσιάζεται σαν οριστική αλήθεια, χωρίς να χρειάζεται ούτε ανάλυση, ούτε επαλήθευση.
            Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκδιδόμενων αποτελεί θύμα trafficking. Σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια, κάθε χρόνο στρατολογούνται, αγοράζονται, πωλούνται και ενοικιάζονται από κυκλώματα πορνείας. Μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας στις χώρες καταγωγής τους όπου τους υπόσχονται υψηλούς μισθούς, δουλεύοντας ως καθαρίστριες, σερβιτόρες, χορεύτριες κ.λπ.,μετά από απαγωγή ή πώληση από την οικογένειά τους, είτε ακόμη και γνωρίζοντας ότι θα εργαστούν ως πόρνες, αλλά αγνοώντας κάτω από ποιες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται άμεσα εξαρτημένες, εφόσον υποχρεούνται να ξεπληρώσουν το σωματέμπορα για τη μεταφορά τους, ζώντας πάντα με την απειλή απέλασης, υπόκεινται τον έσχατο εξευτελισμό, ξυλοδαρμό, βιασμούς, βασανιστήρια, εθισμούς στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ.
            Αλλά ακόμα και για το ελάχιστο ποσοστό των εκδιδόμενων που ασκούν την πορνεία εθελούσια, είναι δύσκολο να μιλάμε για ελεύθερη επιλογή και δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Στην πραγματικότητα καμιά γυναίκα ή άντρας δεν βρίσκει ευχαρίστηση στη πώληση του σώματός του. Τα άτομα που καταφεύγουν στην πορνεία συνήθως δεν μπορούν να επιβιώσουν διαφορετικά, ενώ η πλειονότητα αποτελεί θύματα κακοποίησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης.
            Εκείνο που δεν αλλάζει σε κάθε περίπτωση είναι η βία των ανωνύμων πελατών . Η μεταχείριση ανθρώπινων πλασμάτων για «αναψυχή», καθιστά τους πελάτες συνένοχους αφού, εκτός των άλλων, επάνω τους στηρίζεται όλο αυτό το σύστημα. Στο καθεστώς αυτό του σύγχρονου δουλεμπορίου, οι γυναίκες υπόκεινται στους νόμους της προσφοράς του νταβατζή και της ζήτησης του “πελάτη”, που  εμφανίζεται μόνο ως συμβαλλόμενο μέρος της ανταλλαγής, ασκώντας ένα συμβατικό αστικό δικαίωμα, ως καταναλωτής.
            Το κράτος, από τις μίζες του αστυνομικού ή του συνοριοφύλακα μέχρι την ανοχή του δικαστικού και νομικού συστήματος, υποθάλπει τον πραγματικό εγκληματία και στοχοποιεί τα πραγματικά θύματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την δημοσιοποίηση  στοιχείων και φωτογραφιών των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών για την προστασία του  αθώου, ανυποψίαστου οικογενειάρχη.

Κινηματογραφική Ομάδα Συλλόγου Φοιτητών Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: