Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Κριτική στις Αριστερές Παρατάξεις της Νομικής. του Θάνου Β.


Κάθε κριτική οφείλει να είναι καλοπροαίρετη. Γιατί ειδικά στα πολιτικά ζητήματα, συμφέρει τον λαό οι πολιτικοί αντίπαλοι να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ώστε η πολιτική αντιπαράθεση να είναι γόνιμη. δημιουργική και να οδηγεί στην ορθότερη λύση. Κριτική στις αριστερές παρατάξεις της Νομικής μας λοιπόν, τις 'contra legem Ε.Α.Α.Κ.' και 'ΑΡιστερή ΕΝότητα'. Ξεκαθαρίζω ότι συμπαθώ περισσότερο αυτές τις παρατάξεις από τις άλλες της σχολής μας, αρχικά διότι δραστηριοποιούνται με αμιγώς πολιτικά όπλα. Ωστόσο, πολλά από τα σημεία που αναφέρω (μαζί με άλλους λόγους) με κάνουν να μην θέλω να ενταχθώ σε αυτές και να διατηρώ κριτική απόσταση. Συγγνώμη που δεν αναφέρομαι στο Μ.Α.Σ. αλλά το θεωρώ ιδιάζουσα περίπτωση και προτιμώ να το αφήσω εκτός του κειμένου μου. Βασικά για να μην είμαι ασαφής, το Μ.Α.Σ. και το Κ.Κ.Ε. είναι αδιάλλακτα και επιμένουν στις πάγιες θέσεις τους. Με αυτές σε μεγάλο βαθμό διαφωνώ. Οπότε λόγω της αδιαλλαξίας δεν θα γίνει εποικοδομητική κουβέντα, άρα πάμε παρακάτω.

(Παραπέμπω επίσης στο άρθρο μου 'Πως θα έπρεπε να είναι μια φοιτητική παράταξη': για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει καλύτερα το σκεπτικό μου)
http://nomikithessapopsi.blogspot.gr/2012/10/blog-post_1.html


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ/ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΑΘΗ:
Στην σχολή μας έχουμε τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που με τις συνήθεις τακτικές τους φροντίζουν να συστήνονται σε κάθε νέα φουρνιά φοιτητών με δυναμικότατο τρόπο. 'Φωνάζουν', με τρόποκατ'εμέ τελείως αθέμιτο.
 Εσείς παιδιά είστε ψιλοάφαντοι. Είδαμε την ΕΑΑΚ να μοιράζει στις εγγραφές τα φυλλάδια της, σας βλέπουμε να κολλάτε τις αφίσες σας, και που και που μέσα στην χρονιά να μοιράζετε κάποια φυλλάδια στα αμφιθέατρα και να κάνετε ανακοινώσεις. Πρωτοετής μάλιστα μου είπε: 'Για να γνωρίσεις κάποιον από ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ πρέπει να πας ο ίδιος να του μιλήσεις!'
Οκ ξεκινάτε από μειονεκτική θέση. Γιατί άλλο το να είσαι διακριτικός και να συζητάς για πολιτική, και άλλο να πρήζεις και να συζητάς για μπαράκια.
Κάθε πολιτικός φορέας χρειάζεται φώτα, δημοσιοτητα και διαφήμιση. Όχι με τις αποκρουστικές και πονηρές τακτικές των ΔΑΠ/ΠΑΣΠ. Είναι τραγικό να αφήνετε τους συμφοιτητές μας εκτεθιμένους σε αυτές τις πρακτικές, φοβούμενοι μήπως διαβρωθείτε. Το ζητούμενο είναι να κάνετε αισθητή την παρουσία σας, με απόλυτα έντιμο και πολιτικό τρόπο, ώστε να ενδιαφερθεί ο άλλος αν θέλει να σας γνωρίσει προσωπικά ή συλλογικά. Προτείνω λοιπόν:
1) Στις εγγραφές μοίρασμα φυλλαδίων γνωριμίας με τα σχήματα σας.
2) Ιστοσελίδα. Όχι σαν αυτές που έχετε τώρα, που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά το κυριότερο, δεν διαφημίζονται πουθενά! (π.χ. facebook ). Ιστοσελίδα δυναμική, καλά οργανωμένη, που θα ανανεώνεται συχνά και θα είναι ουσιαστικό εργαλείο στον αγώνα σας. Εκεί θα βάζετε τα κείμενα σας, τα πλαίσια σας, απόψεις σας για επίκαιρα ζητήματα, άρθρα μελών σας κτλ κτλ. Εμπλουτίστε τες!
3) Ομάδα στο Facebook. Πλέον είναι απολύτως απαραίτητο. Τα πάντα σε αυτό το μέσο διαδίδονται γρήγορα και αποτελεσματικά. Μάλιστα μια σελίδα στο Facebook, έχει το τεράστιο καλό ότι εμφανίζεται στις ενημερώσεις όλων όσων έχουν κάνει like. Οι δυνατότητες χρήσης της είναι απεριόριστες, δεν τις αναφέρω για οικονομία χώρου. Και σίγουρα μια σελίδα στο Fb διαδίδεται ταχύτατα και πανεύκολα, χωρίς να είναι απαραίτητα προσωπικά add κτλ.
4) Το ζήτημα της προσωπικής γνωριμίας είναι πολύ λεπτό. Όχι στο οργανωμένο, μαζικό πρήξιμο όσο αποτελεσματικό κι αν είναι. Όχι όμως και στην 'ποινικοποίηση' της απλής γνωριμίας. Πως να το κάνουμε, δεν μπορούμε να σταματάμε να γνωρίζουμε κόσμο φοβούμενοι μήπως νομίζει ο άλλος ότι πάμε να τον κάνουμε Εαακίτη! Ο κόσμος πρέπει να νιώθει ότι είστε εκεί αν σας χρειαστεί ή αν θέλει να σας ακούσει. Με μια φράση του στυλ: 'Είμαι ο τάδε από την τάδε παράταξη, είμαστε κι εμείς εδώ αν χρειαστείς ή θελήσεις να συζητήσεις οτιδήποτε.'  Το αφήνουμε στο φλου λοιπόν, προσεκτικά, με ευγένεια και πολιτικό λόγο κυρίως.
5) Ατομικός αγώνας κάθε μέλους. Στα αριστερά σχήματα νομίζω παίζουν τεράστιο ρόλο οι επιμέρους μονάδες που τα απαρτίζουν. Μάλλον διότι σε αυτά συναντάς συχνότερα αντίθετους χαρακτήρες και ποικιλία απόψεων απ'ότι στις άλλες παρατάξεις. Όπως και να'χει το κάθε μέλος μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, μέσω των φίλων του και των γνωριμιών του, μέσω των προσωπικών του συζητήσεων και δράσεων, πρέπει καθημερινά να προσπαθεί για την διάδοση των ιδεών του και του σχήματος του.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΛΑΘΗ:

1) Όχι φετίχ με την κατάληψη. Υπόθεση: Ας πούμε ότι ΟΛΟΙ οι συμφοιτητές μας συμφωνούν μαζί σας 100%. Αν προτείνετε για την διεκδίκηση όσων λέτε κατάληψη, τότε σίγουρα μια τεράστια μερίδα δεν θα σας στηρίξει/ψηφίσει. Κάλλιστα θα ψηφίσει και την αντίθετη παράταξη, που σε ΟΛΑ διαφωνεί μαζί της, αλλά δεν κλείνει την σχολή. Είναι γεγονός.
Δυστυχώς σήμερα το θέμα της κατάληψης έχει αναχθεί σε υψίστης σημασίας ζήτημα στις σχολές της χώρας.  Ίσως το σημαντικότερο. Δυστυχώς λέω, διότι χάνουμε χρόνο συζητώντας για καταλήψεις, ενώ υπάρχουν τόσο σημαντικότερα θέματα.
Let's face the truth: Εκτός από τα ενεργά μέλη αριστερών φορέων (φυσικά όχι όλων), ελάχιστοι είναι εκείνοι οι ανένταχτοι που πραγματικά πιστεύουν στην κατάληψη. Κάπως περισσότεροι είναι εκείνοι που στηρίζουν αριστερές προτάσεις 'παρά την κατάληψη' (έχω βρεθεί κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς). Η πλειοψηφία του κόσμου στις σχολές όμως αντιπαθεί σταθερά την κατάληψη. Τους λόγους δεν θα τους διαπραγματευτώ καν: είναι δικαίωμά τους και καλά κάνουν. (Δεν θέλω να μπλεχτώ σε κουβέντα περί παρανομίας, αποτελεσματικότητας κ.α., ίσως αυτό το κάνω σε επόμενο άρθρο)
Θεωρώ ότι είναι λάθος που πολλοί αντιπαθούν τις αριστερές παρατάξεις ΜΟΝΟ λόγω των προτάσεων για κατάληψη. Η ιδεολογία είναι πάντα σημαντικότερη. Ωστόσο, αυτός ο κόσμος υπάρχει και δεν πείθεται εύκολα. Επιμένουμε λοιπόν σε ένα αμφιλεγόμενο μέσο, ή προσρμοζόμαστε?
Εγώ λέω προσαρμοζόμαστε. Είναι κίνηση ματ από άποψη τακτικής. Ο αντίπαλος θα απωλέσει το βασικό του επιχείρημα εναντίον σας, ότι κλείνετε την σχολή. Ο κόσμος θα επικεντρωθεί πλέον στην πολιτική ουσία, και όχι στο δίπολο κατάληψη/αντικατάληψη. Χρησιμοποιήστε την κατάληψη με σύνεση, όταν υπάρχει ευρεία κοινωνική και πανεπιστημιακή απήχηση στα αιτήματα της. Όχι σε συχνά, όχι σε συμβολικά κλεισίματα. Μιλώντας με παραδείγματα: Ήταν τελείως λάθος η πρόταση κατάληψης της Νομικής συμβολικά ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ οι εκλογές θα γίνονταν στην Θεολογική, και μόνο η κατάληψη αυτής θα είχε το νόημα του μπλοκαρίσματος των εκλογών! Ήταν τακτικά σωστή η πρόταση κατάληψης για τον νόμο Διαμαντοπούλου. Θα ήταν σωστή και μια πρόταση κατάληψης π.χ. για το κόψιμο των συγγραμάτων, ενός θέματος ευρείας συναίνεσης περί δωρεάν παιδείας. Σκοπός σας πρέπει να είναι να αντιληφθεί ο κόσμος ότι δεν είστε γραφικοί, ότι είστε ευέλικτοι, ότι προσαρμόζεστε στο είδος του αγώνα που απαιτείται και ότι δεν έχετε κολλήματα.

2) Διαμόρφωση δράσης από κάτω προς τα πάνω - άνοιγμα στους ανένταχτους:
Οι συμπαθούντες την Αριστερά πλην ανένταχτοι φοιτητές (καλή ώρα όπως εγώ, όπως και πολλοί που ίσως διαβάζουν το άρθρο τώρα) είναι κατ'αρχήν ο κόσμος που σας ψήφισε και δεν είναι μέλη σας. Το Μαιο του 2012 πήρατε μαζί 232 ψήφους. Στις συνελεύσεις παίρνετε σταθερά πάνω από 100. Από τους ανένταχτους που σας ψηφίζουν όμως, αναρωτιέστε γιατί μόνο καμία 10αριά, άντε 20αριά είναι ακτιβιστές, έρχονται στα ανοιχτά καλέσματα, στηρίζουν ενεργά τις δράσεις σας. Αυτό συμβαίνει διότι ο κόσμος νομίζει ότι δεν θα ακούσετε την φωνή του, και έτσι προτιμά την ανάθεση. Πρέπει λοιπόν να ακούτε τον κόσμο σας. Δεν φτάνει να του δίνετε το βήμα ωστέ να έρχεται στα ανοιχτά καλέσματα, πρέπει και να τον ακούτε για να συνδιαμορφώνουμε τις προτάσεις όλοι μαζί. Να δίνουμε σάρκα και οστά στον όρο 'Ανένταχτοι αγωνιστές' στα πλαίσια σας. Τα σχήματα οφείλουν να είναι όχι μόνο ανοιχτά, αλλά και ευέλικτα. Η θέση και η αντίθεση ανάμεσα στις πάγιες θέσεις και πρακτικές σας και στις ενστάσεις και τις νέες ιδέες των ανένταχτων μπορούν να δημιουργήσουν προτάσεις με μεγαλύτερη απήχηση. Και κυριότερο θα ενεργοποιήσουν πολύ κόσμο καθώς θα νιώθει ότι συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των κοινών.

3) Μην αμελείτε τα θέματα / προβλήματα της σχολής. Ναι, καταλαβαίνω ότι η κατάσταση που βιώνουμε κεντρικοπολιτικά είναι τραγική. Ναι, ξέρω ότι πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος και ότι πρέπει να 'ξυπνήσει' και να σταματήσει να ασχολείται μόνο με την σχολή. Ναι ξέρω ότι οι περικοπές στα συγγράματα πηγάζουν από τα μνημόνια. Και συμφωνώ απόλυτα ότι δεν πρέπει να ζούμε μέσα σε γυάλα και να μας νοιάζουν μόνο οι σπουδές μας.
Όμως στο Πανεπιστήμιο βρισκόμαστε κυρίως για να σπουδάσουμε, άσχετα αν χρησιμοποιούμε τον χώρο ως εφαλτήριο πολιτικής δραστηριοποίησης. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ψηφίζεστε για να μας εκπροσωπείτε σε κάθε μας πρόβλημα. Όχι ότι γενικά δεν το κάνετε και δεν προσπαθείτε για τα θέματα της σχολής. Απλά τονίζω ότι δεν πρέπει να τα ξεχνάτε. Διότι αυτά καλώς ή κακώς ενδιαφέρουν πάρα πολύ τον μέσο φοιτητή, και όσο τα αφήνετε μονοπώλιο (έστω και στην διαφήμιση) των 'άλλων' παρατάξεων, θα χάνετε σε συμπάθεια. Φυσικά δεν είναι δουλειά σας να βγάζετε τα προγράμματα, να αντικαθιστάτε την γραμματεία και λοιπά τέτοια που κάνουν συνάδελφοι μας με ψηφοθηρικούς σκοπούς. Είναι δουλειά σας όμως να προσπαθήσετε π.χ. να αλλάξει ένα κακό πρόγραμμα εξεταστικής, να διαμαρτυρηθείτε για να πάρει ο πρωτοετής τον πολυκώδικα του. Στην τελική αυτό θα σας δώσει πόντους συμπάθειας από τον μέσο φοιτητή και ταυτόχρονα θα τον κάνει να νιώσει ότι εκπροσωπείται σωστά.
4) Όχι στις μακροσκελείς εισαγωγές σε κάθε κείμενο σας: Η πραγματικότητα τρέχει, ο κόσμος βομβαρδίζεται κάθε μέρα από πληροφορίες. Θέλει να ακούσει κάτι άμεσο και πρακτικό. Εσείς στα περισσότερα κείμενα σας έχετε αναλύσεις των αιτιών της κατάστασης, και οι προτάσεις είναι μια παράγραφος στο τέλος. Προτείνω να έχετε ένα σταθερό πολιτικό κείμενο με τα αίτια των εκάστοτε προβλημάτων, αναρτημένο πάντα στην ιστοσελίδα σας ή να το μοιράζετε μαζί με τα άλλα κείμενα σας, στα οποία όμως θα έχετε στέρεες και άμεσες προτάσεις.

5) Περισσότερες εκδηλώσεις (πολιτικές, νομικές, πολιτισμικές): Είναι πάντα μια κίνηση ουσίας και τακτικής μαζί, αποδεκτή από όλους μηδενός εξαιρουμένου.

6) Σταθερή θέση για διαχρονικά ζητήματα αλλά και τοποθέτηση στα επίκαιρα θέματα. Να εξηγήσω τί εννοώ με 3 παραδείγματα:
- Διαχρονικό θέμα: 'Πως φανταζόμαστε το ιδανικό ΑΕΙ και τι προτείνουμε ρεαλιστικά για να γίνουν βήματα προς τα εκεί' ή 'Το ιδανικό πρόγραμμα σπουδών για εμάς'. Ως φοιτητικό σχήμα οφείλετε να έχετε πάγιες θέσεις για τέτοια ζητήματα, κάτι σαν μανιφέστο, όχι όμως με ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. Η Δαπ/νδφκ για παράδειγμα έχει το 'Παιδεια 2020' που αν και  προσωπικά διαφωνώ και το βρίσκω και πολύ ουτοπικό, είναι σωστό σαν κίνηση να υπάρχει μια σταθερή απάντηση σε πάντα επίκαιρα θέματα.
- Επίκαιρο θέμα: 'Η θέση μας για τον νέο νόμο Διαμαντοπούλου για την παιδεία'. (αυτό φυσικά και το έχετε κάνει, τονίζω απλά ότι πρέπει να υπάρχει και ένα πολύ προσεγμένο σταθερό κείμενο, αναρτημένο στην σελίδα σας που να απαντά πάγια σε τέτοια θεμελιώδη ζήτηματα)
-Επίκαιρα πολιτικά θέματα: Είναι η αλήθεια ότι πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα της πολιτικής πραγματικότητας (π.χ. εναλλακτική των μνημονίων πολιτική) είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν όλα τα μέλη σας πάνω σε ένα ενιάιο κείμενο με πρακτικές λύσεις. Γι'αυτό καταφεύγετε συχνά στην λύση των ελάχιστων κοινών θέσεων που συμφωνείτε, καταλήγοντας όμως να έχετε κείμενα συχνά θεωρητικά και επαναλαμβανόμενα. Επιμένω λοιπόν στην προσπάθεια τολμηρών και πρακτικών πολιτικών κειμένων. Και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, θα ήταν πολύ όμορφο το κάθε μέλος σας με άρθρο του να εκφράζει την άποψη του μέσα από το σαιτ σας, δείχνοντας έτσι τον πλουραλισμό των φωνών, την αυτονομία τους εντός σχήματος, αλλά και την διάθεση για θυσιασμό της ατομικότητας, όπου η ενότητα προέχει.

Επίλογος: Παρέλειψα πολλά σημεία, κι εμένα ακόμη θα μου'ρθουν κι άλλα. Το βασικό νόημα όμως είναι ένα: βλέποντας και τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012 διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει, έχει ανάγκη από μια εναλλακτική πρόταση. Πολύς κόσμος βλέπει στην αριστερά την ελπίδα, χωρίς να είναι πεισμένος οτί αυτή θα τα καταφέρει. Εσείς αποτελέιτε μια από τις πρώτες γνωριμίες της νέας γενιάς με την αριστερά. Η δράση σας διαμορφώνει την αριστερά της δικιάς μας γενιάς. Γι'αυτό πρέπει οι ίδιοι να σπάσετε τις ρίζες μέσα σας, να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του κόσμου, να μιλήσετε απλά και τεκμηριωμένα. Όσοι παραμένουν κολλημένοι στο παρελθόν και στον αριστερισμό και δεν προσαρμόζονται και καινοτομούν, η ιστορία ήδη τους κρίνει. Μαζί με τους ανένταχτους φοιτητές η προσπάθεια για την ενεργοποίηση και επηρεασμό των συμφοιτητών μας δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, παρά τις πολλές αντιξοότητες.

3 σχόλια:

Anonymous είπε...

Θάνο το άρθρο σου είναι πρακτικότατο και άμεσο...Και συμφωνώ απόλυτα με όσα λες!!Σε ένα σημείο όμως θα ήθελα να σταθώ,το οποίο αφορά την επικοινωνία των αριστερών παρατάξεων με τους φοιτητές...!Έχω ρωτήσει άτομο που συμμετέχει σε αριστερή παράταξη-όχι στη σχολή μας- για ποιό λόγο είναι ακριβώς όπως είπες ψιλοάφαντοι στις σχολές και η απάντηση ήταν ότι δε θέλουν να καταντήσουν σαν τη ΔΑΠ ή την ΠΑΣΠ,με τους φοιτητές να τους αποφεύγουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν...Θέλω απλά να πω ότι, κυρίως για τους πρωτοετείς που είναι λίγο χαμένοι, θα ήταν πολύ καλό οι αριστερές παρατάξεις να 'ανοιχτούν' λίγο παραπάνω-με τους τρόπους που αναφέρεις βέβαια...Και μιλάω τώρα σαν πρωτοετής που ήμουν κι εγώ πέρυσι και όχι σαν δευτεροετής...Γιατί έτσι πραγματικά μόνο συμπάθεια θα κερδίσουν και κάθε άλλο παρά ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θα γίνουν,ίσα ίσα που θα εκτιμηθεί πολύ από τους φοιτητές-οι οποίοι μάλιστα θα ξεπεράσουν και στερεότυπα όπως ακριβώς το 'φετίχ' της κατάληψης που αναφέρεις...!

Ελεονώρα

Anonymous είπε...

εντάξει βασικά πολύ εύκολα φαντάζουν όλα στο μυαλό ενός ανένταχτου που δεν έχει μπεί στην διαδικασία να συμμετέχει σε κάποιο από τα αριστερά σχήματα της σχολής. στην πράξη όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα πράγματα είναι λίγο έως και πολύ διαφορετικά. είναι ωραίο να κάνεις κριτική ακόμα κι αν είναι καλοπροαίρετη απλά την αλήθεια για τα αριστερά σχήματα και τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν θα μπορέσεις να τα αντικρύσεις και να συνδιαμορφώσεις μαζί με τους υπόλοιπους μονάχα εάν βρεθείς εσύ ο ίδιος σε ένα τέτοιο σχήμα. βέβαια δεν εννοώ την πλήρη και 'πορρωμένη' συνδικαλιστική δράση. εννοώ απλώς να μπει στη διαδικασία να ασχοληθεί να δώσει μια ευκαιρία σε αυτά τα σχήματα που τόσα λάθη φαίνεται να κάνουν και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. ο καθένας προσφέρει στο κίνημα ό,τι ο ίδιος επιθυμεί και μπορεί να δώσει (προσοχή τα εαακ και η αρεν δεν είναι δαπ για να σου κόψουν την καλημέρα και τα τζάμπα ποτά αν αποστασιοποιηθείς για τους δικούς σου λόγους και πάψεις να ασχολείσαι!!!). κι εξάλλου αν λάβεις και ο ίδιος μέρος τις συλλογικές διαδικασίες κάποιου σχήματος, τότε θα μπορέσεις κι από πρώτο χέρι να διαφωνήσεις με κάποια πράγματα και να πεις ανοιχτά την άποψη σου, προσπαθώντας να καταλήξεις σε ένα κοινό πόρισμα..
όσον αφορά το θέμα των καταλήψεων, είναι τεράστια συζήτηση αλήθεια και δεν θα μπορούσε να ληθεί με ένα σχόλιο ή ένα άρθρο στο ίντερνετ. το μόνο σίγουρο είναι πώς οι αριστεροί, οι οργανωμένοι κυρίως, δεν βλέπουν τις καταλήψεις φετιχιστικά ούτε οπορτουνιστικά για να κερδίσουν έδαφος σε ομάδες φοιτητών που βλέπουν με καλό μάτι το κλείσιμο της σχολής χωρίς να τους ενδιαφέρει καν περί τίνος πρόκειται ή ποιό είναι το αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο. η αλήθεια για τους αριστερούς είναι μία: δεν πιστεύουν στο δόγμα 'κατάληψη για την κατάληψη' απλώς αντικρύζουν στην κατάληψη το πιο πρόσφορο μέσο προς επίτευξη των στόχων τους, δηλαδή προς την πραγματοποίηση ενός άλλου πανεπιστημίου μιας άλλης κοινωνίας εν γένει όπου όλες οι ασθενείς και πληττόμενες κοινωνικές ομάδες δεν θα παρακαλάν για τα αυτονόητα αλλά θα τα διεκδικούν με θάρρος και θα αγωνίζονται μέχρι να τα κατακτήσουν. επίσης δεν θεωρώ ότι είναι όντως πάρα πολλοί οι φοιτητές στη σχολή μας ιδιαίτερα που συμφωνούν απόλυτα με το πολιτικό περιεχόμενο του κοινού πλαισίου και το μόνο που τους ξενίζει είναι η πρόταση της κατάληψης. πιστεύω πως κάθε συνειδητοποιημένος φοιτητής που ξέρει λίγο πολύ πού έγκειται πολιτικά και η κατεύθυνση του είναι αριστερή, έχει και την αντίστοιχη ιδεολογία για την κατάληψη και για το πώς αυτή χρησιμοποιείται και γι αυτό εξάλλου συμφωνεί και ο ίδιος. εάν αυτοαπολακείται κάποιος αριστερός και διαφωνεί άρδην με την ιδέα των καταλήψεων των απεργιών και των διαδηλώσεων τότε ίσως να ψαχτεί κάπως καλύτερα.
αυτή ήταν η δική μου καλοπροαίρετη κριτική στην κριτική του συναδέλφου για τις αριστερές ''παρατάξεις''..

Anonymous είπε...

Καταλήψεις και αριστερά πάνε πάντα μαζί..Επίσης,τα προβλήματα της σχολής,αν δεν πάρουν τη γνωστή θέση ''όχι και τα θέλουμε όλα'',τότε κάτι κοσμοιστορικό θα έχει γίνει.Είναι τραγικό παρατάξεις που συγκεντρώνουν 232 ψήφους να μην έχουν καμία απολύτως πρόταση για το πανεπιστήμιο!καλά τα ψηφίσμα για την Παλαιστίνη ή για τους κρατούμενους,αλλά από φοιτητικό συνδικαλίσμο απέχουν αυτές οι παρατάξεις!Μία ολοκληρωμένη παράταξη πρέπει να ασχολείται σοβαρά και με τα θέματα της κοινωνίας γιατί είναι μέρος αυτής.Αλλά αν δεν ασχολείται και με τα φοιτητικά θέματα,τότε δεν είναι φοιτητική παράταξη αλλά μαγαζάκι ενός κόμματος...Επίσης,τα πάρτυ στα γρασίδια τι διαφορά έχουν από τα πάρτυ άλλων παρατάξεων?Για τον ίδιο σκοπό γίνονται!Αυτή είναι η δική μου κριτική για τις αριστερές παρατάξεις που έχουν χάσει το νόημα της αριστεράς και χρησιμοποιούν τρόπους ακροαριστερούς...