Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Σκόρπιες σκέψεις, Της Κωνσταντίνας Κ.

Έτυχε στη δική μας φοιτητική ζωή η κρίση. Σε μας οι οικονομικές δυσκολίες, ραγδαίες αλλαγές στην πολιτική και την κοινωνία, αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Οι τελευταίες αλλαγές οφείλονται σαφώς στην δυσχερή κατάσταση που έφτασε η χώρα μας ύστερα από χρόνια κακής διακυβέρνησης. Και όλα αυτά φυσικά μεταφέρονται και στο πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λοιπόν πολλά προβλήματα, από την καθαριότητα μέχρι την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται μεταξύ των άλλων και δράση και κινητοποίηση από τους φοιτητές. Αυτή θα πραγματωθεί καλύτερα με τους φοιτητές ενωμένους.
Τι κάνουν όμως οι φοιτητές;
Χωρισμένοι σε παρατάξεις, προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα μόνο των «δικών» τους, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων στις εκλογές του Μαρτίου. Λες και θα χει αξία στην κατάσταση που είμαστε αυτή τη στιγμή το αν θα βγεις πρώτη ή δεύτερη δύναμη. Λες και θα κερδίσουν κάτι αν κάνουν την καλύτερη εκδρομή με πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες.
Δεν θεωρώ αναγκαίο φυσικά να απολογηθώ για τη γνώμη μου όμως επισημαίνω ότι δεν ανήκω σε κάποια παράταξη, μιας και είναι πιθανόν κάποιοι συμφοιτητές μας να με θωρήσουν εκπρόσωπο αριστερής παράταξης!
Ας συνεχίσω λοιπόν με τις ακόλουθες σκέψεις: Ειδικά στη σχολή μας, υπάρχουν τόσα προβλήματα και καμία (σχεδόν) παράταξη, δεν παλεύει πραγματικά για να επιφέρει πραγματική βελτίωση. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή στη σκέψη μας. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να βουλιάζουμε καθημερινά όλο και πιο βαθιά (φοβούμενοι ίσως ότι δεν θα μπορούμε σε λίγο ούτε να σπουδάσουμε) και να μην έχει αλλάξει η νοοτροπία μας εμάς που είμαστε η νέα γενιά, τόσο ώστε να βλέπω συμφοιτητές μου να κυνηγάνε ψήφους, καλοπιάνοντας πρωτοετείς, ή ακόμα και δευτεροετείς, και να πιστεύουν ότι διαλέγεις το φίλο σου ή και τον άνθρωπό σου με κομματικά κριτήρια! Ότι θέλεις να δημιουργήσεις μία ανθρώπινη σχέση επειδή αποσκοπείς στο κέρδος και όχι σε όσα μπορεί να σου προσφέρει ως άτομο. Και να τους βλέπεις να σε κοιτάνε σαν απειλή επειδή τόλμησες να πλησιάσεις κάποιον «φίλο» τους και να κάνουν τα πάντα για να τον «σώσουν». Είναι δυνατόν λοιπόν να βλέπουμε που οδήγησε αυτή η συμπεριφορά της προηγούμενης γενιάς, πόσα λάθη έγιναν λόγω αυτής και να συνεχίζουμε να την ακολουθούμε;
Αλλά το χειρότερο είναι όταν περνάς μπροστά από τα τραπεζάκια στον 3ο όροφο και σε κοιτάνε με μίσος επειδή δεν ανήκεις στον κύκλο τους. Οι πρακτικές αυτές παρατηρούνται σαφώς από τις παρατάξεις που ασχολούνται περισσότερο με τις δημόσιες σχέσεις, χωρίς όμως να μένουν ανεπηρέαστες περισσότερο σοβαρές παρατάξεις. Βλέποντας αυτά, σκέφτομαι, όπως πολλοί άλλοι, ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ενιαία δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πανεπιστήμιο. Όμως δεν αξίζει να προσπαθήσει κανείς; Και αυτό μπορεί να ξεκινήσει και βλέπω ήδη με χαρά να ξεκινάει από φοιτητές πολιτικοποιημένους, αλλά ΟΧΙ κομματικοποιημένους. Ένα καλό που μπορεί να έχει η κρίση είναι ακριβώς το να μας κάνει καλύτερους, εντιμότερους και πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον ένας από τους στόχους των νέων ανθρώπων για να βοηθήσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας…

3 σχόλια:

Anonymous είπε...

Ξέρουμε πως δεν είσαι αριστερή Κων/να!!Τουναντίον :Ρ!Η Τέταρτη παράγραφος πάρα πολύ σωστή!

Konstantina Kochliou είπε...

δεν ειμαι γραμμενη σε αριστερη παραταξη... οι πολιτικες μου πεποιθησεις ειναι στον αριστερο χωρο.. απλα ηθελα να το ξεκαθαρισω!

μιράντα π είπε...

πηγαίο και γι' αυτό αληθινό(και φυσικά πάλι με αντιγράφεις :ρ)