Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

What about Jessup;Το  Jessup (Philip C. Jessup International Moot Court Competition) είναι ο πιο σημαντικός διαγωνισμός εικονικής δίκης παγκοσμίως.  Συμμετέχουν νομικές σχολές από ολόκληρο τον κόσμο (πέρσι πάνω από 500) και οι τελικοί λαμβάνουν χωρά στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Αν και στην Ελλάδα ο θεσμός της εικονικής δικής είναι ομολογουμένως άγνωστος, στο εξωτερικό και κυρίως στα αγγλοσαξονικά συστήματα νομικών σπουδών αποτελεί αναπόσπαστο και υποχρεωτικό κομμάτι της διδασκαλίας. Η εικονική δίκη είναι με μια φράση μια προσομοίωση δίκης, όπου οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να υπερασπίσουν την μια η την άλλη πλευρά μιας υποθετικής αντιπαράθεσης.

Το  Jessup είναι εικονική δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, βασισμένη σε ένα εκτενές πρακτικό / υπόθεση με θεματική φυσικά το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και τις διάφορες πτυχές του. Οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν την υπεράσπιση μιας χώρας σε κατ’ αντιμωλία δίκη στο ΔΔΧ.
Με την επιλογή της ομάδας αρχίζει και η προετοιμασία για τον διαγωνισμό που περιλαμβάνει γραπτό σκέλος (μια δικογραφία που παραδίδεται κατά το τέλος του έτους) και  προφορικό. Ο διαγωνισμός έχει δυο στάδια, το εθνικό και το παγκόσμιο. Στο εθνικό θα διαγωνιστεί η ομάδα της νομικής του ΑΠΘ με αυτήν των Αθηνών και όποια άλλη δηλώσει ενδιαφέρον. Ο νικητής περνά στον τελικό που γίνεται την άνοιξη στην Αμερική.

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο επιλογής θα δοθούν στις συναντήσεις. Συνήθως χρειάζεται μια γραπτή εργασία-δικόγραφο πάνω στο πρακτικό και προφορική παρουσίαση της.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι , με μια λέξη , δύσκολος! Χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα, βιβλιογραφία, ομαδική δουλεία αλλά και συντονισμός ώστε σχεδόν να γίνεται προτεραιότητα ακόμα και σε σχέση με τα μαθήματα της σχολής. Η ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα είναι προαπαιτούμενο καθώς θα υπάρχει απασχόληση με νομική ορολογία. Πάντως και από προσωπική εμπειρία την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό και το ταξίδι στις ΗΠΑ, οι γνώσεις και η δουλεία που γίνεται είναι ανεκτίμητες ιδιαίτερα άμα ληφθεί υπόψη η κατάσταση της διδακτικής μεθόδου στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ο Διαγωνισμός βοηθά στην δημόσια ομιλία , επιτελεί εξαιρετικό ρόλο στην γνώση του πως είναι τέλος πάντων μια δίκη εμπειρία μπορώ να διαβεβαιώσω ότι πράγματι αξίζει η συμμετοχή ακόμα και χωρίς και φυσικά είναι must για όσους τους ενδιαφέρει ο Τομέας των Διεθνών Σπουδών. Εννοείται τέλος, πως είναι εξαιρετική προσθήκη σε οποιοσδήποτε βιογραφικό!

Χρήσιμα  links                       
http://www.ilsa.org/jessuphome/faqs#I_1  Συχνές ερωτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: