Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων;


Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ) είναι το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων. Έλληνες φοιτητές, από κάθε σχολή της χώρας ή του εξωτερικού, λαμβάνουν θέσεις βουλευτών, υπουργών και επιτρόπων, με σκοπό τη συζήτηση και εν τέλει την ψήφιση των νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση, όπως και στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Το ΜΒΕ απαρτίζεται από τέσσερις ισάριθμες κοινοβουλευτικές ομάδες (Εθνικό Κίνημα, Φιλελεύθερη Κίνηση, Σοσιαλιστική Δύναμη, Ενωμένη Αριστερά) - οι οποίες καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της πολιτική σκηνής- γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία τους για την ψήφιση των νομοσχεδίων. Κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, αποτελείται από τον αρχηγό της, τους τομεάρχες και τους βουλευτές της, οι οποίοι χαράσσουν τη γενική πολιτική της γραμμή. Σκοπός των Κ.Ο. είναι η όσο το δυνατό δημοκρατικότερη λειτουργία τους και η μεγαλύτερη επιρροή στα ψηφιζόμενα νομοσχέδια.

Όσον αφορά σε αυτά, πριν ψηφισθούν στην Ολομέλεια, συζητούνται σε τέσσερις επιτροπές (Εξωτερικών Υποθέσεων & Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Δημοσίας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης) ανάλογα με το θέμα τους. Κάθε επιτροπή αποτελείται από ισάριθμους βουλευτές κάθε Κ.Ο. Το ΜΒΕ 2014 απαριθμεί 200 βουλευτές, οπότε 2 επιτροπές αποτελούνται από 48 βουλευτές και 2 επιτροπές αποτελούνται από 52, ώστε στις μεν πρώτες κάθε Κ.Ο. να έχει από 12 και στις δε δεύτερες από 13 βουλευτές. Στις επιτροπές αυτές, οι βουλευτές συζητούν επί των άρθρων των νομοσχεδίων, με σκοπό να τα υπερασπιστούν ή να τα τροποποιήσουν, αλλά και να προσθέσουν νέα άρθρα. «Συντονιστής» της γραμμής της Κ.Ο. εντός της επιτροπής είναι ο αρμόδιος Τομεάρχης, κάτι που όμως σε καμία περίπτωση δε νοθεύει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών.

Η επιτυχημένη φοιτητική προσομοίωση του ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά την παρθενική της χρονιά στη Θεσσαλονίκη, "κατεβαίνει" στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα, στην Βουλή των Ελλήνων και την Παλαιά Βουλή! Στις ιστορικές αυτές τοποθεσίες θα λάβει χώρα το συνέδριο από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου, με σκοπό να μυήσει τους νέους στις αξίες της Δημοκρατίας και στον τρόπο της νομοθέτησης.


Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.mve.gr/
Σελίδα στο facebook: http://www.facebook.com/mve2013?fref=ts

Δεν υπάρχουν σχόλια: