Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΝΟΜΙΚΗΣ (Μ.Α.Σ.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 23/10/2012

Αποτελέσματα Γενικής Συνέλευσης Τρίτης 23/10
Πλαίσιο ΔΑΠ/ΝΔΦΚ: 193 ψήφοι
Κοινό πλαίσιο (ΑΡ.ΕΝ., Ε.Α.Α.Κ. Ανένταχτοι): 143 ψήφοι
Πλαίσιο Π.Α.Σ.Π.: 53 ψήφοι
Πλαίσιο επιτροπής αγώνα (Μ.Α.Σ.): 22 ψήφοι


ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 23/10

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αφού έχουν ήδη γονατίσει τις οικογένειές μας, φέρνουν κι άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της αποζημίωσης για απόλυση, δουλειά 13 ώρες τη μέρα μέχρι τα 70, ξεπούλημα όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου πλούτου. Κι όλα αυτά «για να μη χρεοκοπήσει η χώρα». Σκέψου:Η οικογένειά σου δεν χρεοκοπεί ήδη; Τα ίδια επιχειρήματα δεν χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια τη στιγμή που ό, τι θυσίες και να έκανε ο λαός δεν βλέπει «άσπρη μέρα»;
Η αλήθεια είναι μία: Τα μέτρα παίρνονται για να σωθούν από την κρίση τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών

Δεν έχουμε όμως πει την τελευταία λέξη μας! Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, άνεργους, νέους, συνταξιούχους, που έδωσαν τη μάχη στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας στις 18/10 κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Τους μαθητές, φοιτητές, τους σπουδαστές από τους χώρους κατάρτισης και νυχτερινά σχολεία που έδωσαν δυναμικό και μαζικό παρών.
Σε όλη την Ελλάδα οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν μεγαλειώδεις. Δείχνει ότι πυκνώνουν οι γραμμές του ταξικού κινήματος. Αποδεικνύει ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να το στριμώξει στις μυλόπετρες της διαχείρισης, στην υποταγή, στο συμβιβασμό.
Είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν περιμένουμε. Προετοιμάζουμε τα επόμενα βήματά μας. Για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να απαλλαγούμε απ’ το βραχνά της πτώχευσης, το ζυγό των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, από τα δεσμά της Ε.Ε.

Σε αυτές τις συνθήκες έχουν εξαγγελθεί οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ και του φοιτητή από ενιαίο ψηφοδέλτιο την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Οκτώβρη αντίστοιχα. Πρόκειται για το Συμβούλιο που θα εφαρμόσει το νόμο για τα πανεπιστήμια, δηλαδή:
Ø Τα αναδιαρθρωμένα προγράμματα σπουδών. Οι φοιτητές θα έρχονται στο πανεπιστήμιο και στα πλαίσια της «διεπιστημονικότητας» θα μαθαίνουν λίγο νομική, λίγο οικονομικά, λίγο πολιτικές επιστήμες και θα έχουν ένα γενικό πτυχίο για να βγουν στην αγορά εξοπλισμένοι με πρακτικές συνταγές να εξυπηρετήσουν μια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη.(Δεν είναι τυχαία η συζήτηση για την κατάργηση των εμβαθύνσεων στη σχολή μας.) Κι όταν θα κριθούν ανεπαρκείς, μιας και το πτυχίο δε θα ’χει καμία σχέση με επιστημονικό αντικείμενο, θα τρέχουν «δια βίου» πίσω από σεμινάρια, μεταπτυχιακά, επανακατάρτιση. Και αφού ο ένας απόφοιτος νομικής δε θα κάνει το ίδιο με τον άλλο, ποιος ο λόγος να υπάρχει συλλογική διεκδίκηση; Γι’ αυτό άλλωστε φρόντισαν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις.
Ø Θα φωνάζει τον εισαγγελέα κάθε φορά που οι φοιτητές θα αντιδρούμε στην επιδείνωση της ζωής μας μέσα απ’ τους συλλόγους μας απαιτώντας πανεπιστήμιο για τις ανάγκες μας και όχι για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, μιας και καταργείται και τυπικά πλέον το άσυλο. Πέρσι στο μπλοκάρισμα των εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου οι σύλλογοι φοιτητών , μεταπτυχιακών, εργαζομένων και καθηγητών που μπήκαν με αποφάσεις μπροστά στη διαδικασία αυτή θεωρήθηκαν «οργανωμένες μειοψηφίες»
Ø Στα πλαίσια της καλύτερης διαχείρισης με το πρόσχημα της κρίσης θα καταργήσει τη φοιτητική μέριμνα. Από το εαρινό εξάμηνο σχεδιάζουν να καταργήσουν τα δωρεάν συγγράμματα! Τα σενάρια που εξετάζονται είναι: η αντικατάσταση του βιβλίου με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα, η διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία, οι φοιτητές να επιστρέφουν τα βιβλία των παλιότερων ετών για να ξαναμοιραστούν στους νεότερους, η επιβολή … εισοδηματικών κριτηρίων για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Σε κινητοποίηση του ΜΑΣ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ομολόγησε ότι σχεδιάζουν την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Αυτό για το τμήμα μας σημαίνει: περίπου 600 ευρώ για το πρώτο έτος μόνο για το εαρινό εξάμηνο!Η δωρεάν σίτιση κόβεται για χιλιάδες φοιτητές και η υποτυπώδης δωρεάν στέγαση γκρεμίζεται. Εστίες κλείνουν, θέλουν να βάλουν νοίκια, να τις μετατρέψουν σε ξενοδοχεία. Σχεδιάζεται η επιβολή διδάκτρων, ξεκινώντας από τους «αιώνιους φοιτητές».
Ø Όποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην «πιάτσα» της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα κριτήρια της αγοράς. Δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και μισθούς των 400€.
Ø Ξεπουλάνε τις υποδομές και την έρευνα των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις.
Ø Η συμμετοχή των φοιτητών με τα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια συνιστά ωμή παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα. Μέσα από την αντίληψη «έξω τα κόμματα», «έξω οι παρατάξεις» θέλουν να συγκροτήσουν μάλιστα μέσα από τους φοιτητές μια δύναμη συναίνεσης, ακόμα και κρούσης και υπεράσπισης της επίθεσης που δέχονται. Οι φοιτητές πρέπει να εκλέγουν για να οργανώνεται καλύτερα ο αγώνας τους, όχι για ικανότερο διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τα Συμβούλια Διοίκησης δεν είναι απλά και μόνο δείγματα ισχύος και αυταρχισμού του κράτους, όπως σκόπιμα το περιορίζουν ορισμένοι. Είναι η συγκροτημένη προσπάθεια των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων να ξεφύγουν από την κρίση τους και να περάσουν στη φάση της ανάπτυξης, έχοντας εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την αναπαραγωγή της εκμετάλλευσης του εργατικού και του επιστημονικού δυναμικού, «απλώνοντας» την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης πιο εύκολα απ’ ότι στο παρελθόν. Πρόκειται για τα όργανα διοίκησης που θα εξασφαλίσουν ότι η επιστήμη θα συνδεθεί ακόμα πιο άμεσα με τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών, παραμερίζοντας τις δικές μας ανάγκες και των οικογενειών μας. Πρόκειται δηλαδή για τα όργανα διοίκησης ενός ταξικού πανεπιστημίου είτε απαρτίζονται από μεγαλοκαθηγητάδες είτε από μάνατζερ «διεθνούς κύρους».

Μαζί με αυτά έρχεται και το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων στους εργαζομένους των ιδρυμάτων. Τρανταχτό παράδειγμα οι εργολαβικοί του ΑΠΘ που για μήνες είναι απλήρωτοι και τώρα κινδυνεύουν με απολύσεις. ο αγώνας που κάνουν τρεις εβδομάδες είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Άμεσα να χρηματοδοτηθεί το ίδρυμα, να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καλούμε τους φοιτητές να καταδικάσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός. Καθένας φοιτητής πρέπει να σκεφτεί πως τέτοια παραδείγματα δείχνουν και το δικό μας μέλλον. Είναι δική μας υπόθεση η νικηφόρα έκβαση αυτών των αγώνων, αύριο θα είμαστε στη θέση τους!
Όσοι υπερασπίζονται το σημερινό πανεπιστήμιο ή θέλουν να εξαργυρώσουν τους αγώνες με κυβερνητικές καρέκλες για να διαχειριστούν με άλλο τρόπο την ίδια μιζέρια, είναι απέναντί μας.

Η κατάσταση στη σχολή μας και το δικηγορικό επάγγελμα
Με την εφαρμογή της λίστας συγγραμμάτων και τη συνεχή υποχρηματοδότηση στην Παιδεία, ήδη έχει δοθεί ελλιπής πολυκώδικας, αντί ολοκληρωμένοι κώδικές για κάθε μάθημα με ειδικούς νόμους και συναφή απαραίτητα νομοθετήματα. Ακόμα, πολλές είναι οι φορές που αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας για πρακτικά, corpus, σημειώσεις, νομολογίες (π.χ. για Δ.Ε.Κ, εργατικό, ποινική δικονομία). Έχουν σταματήσει τα μαθήματα των Αγγλικών στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών που έχει κάνει η κυβέρνηση και στο Αριστοτέλειο. Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις είναι ελλιπείς και προβληματικές, ενώ οι αίθουσες διδασκαλίας ασφυκτικά γεμάτες, δημιουργώντας έτσι δυσκολίες στην παρακολούθηση του μαθήματος. Έχει ήδη αποφασιστεί από το τμήμα η μη διανομή βιβλίων για τις εμβαθύνσεις και στα πλαίσια συνεδρίασης της συνέλευσης τμήματος συζητήθηκε η κατάργηση συνολικά των εμβαθύνσεων.
Η επιτροπή αγώνα νομικής ενημέρωνε και πρωτοστατούσε στην οργάνωση της πάλης ενάντια σε όλα αυτά. Με πολλές παραστάσεις διαμαρτυρίες διεκδικήσαμε κανονικούς κώδικες και βιβλία που να καλύπτουν το επιστημονικό αντικείμενο του κάθε μαθήματος, το οποίο να μην περιορίζεται στη θεωρητική παράδοση, αλλά να έχει σύνδεσή με την πράξη.
Ζητάμε καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μας να έχουμε επαφή με το πρακτικό αντικείμενο (π.χ. δικόγραφα, εικονικές δίκες, επισκέψεις σε δικαστήρια κλπ).
Είναι γνωστό το μέλλον που μας επιφυλάσσουν με το “άνοιγμα” του επαγγέλματος. “Απελευθερώνουν” όλους τους τομείς της οικονομίας από κάθε περιορισμό με στόχο να κυριαρχήσουν παντού ορισμένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί. Μετατρέπουν τον απόφοιτο της νομικής ακόμα περισσότερο σε κακοπληρωμένο υπάλληλο κάποιας μεγαλοδικηγορικής εταιρείας. Η επιτάχυνση του εξοβελισμού των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, στον οποίο οδηγεί αυτή η πολιτική, στρώνει και πρακτικά το έδαφος για την εισβολή και κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στην "απελευθερωμένη" πλέον αγορά των νομικών υπηρεσιών, με ακόμη χειρότερους όρους για τους μισθωτούς δικηγόρους.
Η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρησιμοποίηση ασκούμενων δικηγόρων, ως φτηνού, ανασφάλιστου και ανακυκλούμενου υπαλληλικού προσωπικού.
Η χειροτέρευση των ήδη απαράδεκτων όρων απονομής της δικαιοσύνης (ίδρυση και ενίσχυση μονομελών δικαστηρίων, συρρίκνωση δικονομικών δικαιωμάτων διαδίκων), η κατακόρυφη αύξηση των δικαστικών εξόδων, με πιο προκλητική την επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές, με τον πρόσφατο Ν. 3994/2011 για την πολιτική δίκη, ορθώνουν νέα σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στη δικαιοσύνη.

Διεκδικούμε για την άσκηση:
 Κατάργηση της άσκησης με τη σημερινή της μορφή και ένταξή της στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να διενεργείται με ευθύνη του Πανεπιστημίου.ü
 Κατάργηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Το πτυχίο να εξασφαλίζει ολοκληρωμένα εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα.ü
Μέχρι την κατάργηση του θεσμού της άσκησης με τη μορφή που έχει σήμερα διεκδικούμε:
 Τη μείωση του χρόνου άσκησης στους 9 μήνες.ü
 Ελάχιστη αμοιβή 900 ευρώ.ü
 Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από τον εργοδότη και το κράτος.ü

Ζητάμε: για τους μισθωτούς δικηγόρους ελάχιστη μηνιαία αμοιβή τα 1400 ευρώ, και άμεση υπαγωγή τους στο καθεστώς των έμμισθων δικηγόρων που απασχολούνται σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης των αυτοαπασχολούμενων όπως και άμεση αναδιανομή της δικηγορικής ύλης.


Η επιτροπή αγώνα νομικής καλεί όλους τους φοιτητές:
- Ούτε ένας φοιτητής στα Συμβούλια Διοίκησης! Μπλοκάρουμε οργανωμένα με το πλαίσιο που έχει πάρει απόφαση η προηγούμενη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μετά από ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΑΠΘ στις 24/10 στη Θεολογική Σχολή και τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για συμβούλια και διοικήσεις την Πέμπτη στις 25/10.
- Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του τμήματος για την ανυπόφορη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των ασφυκτικά γεμάτων αιθουσών σε πολλά μαθήματα (ιδιαίτερα στο Συνταγματικό και την Εμβάθυνση Ποινικού) τη Δευτέρα 29/10 στις 12.

Απαιτούμε:

Ø Κανένας φοιτητής να μην κάνει πρακτική άσκηση με το εξευτελιστικό ποσό των 200 ευρώ.
Ø Άμεση επαρκής χρηματοδότηση για τα πανεπιστημίων και τα ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν».
Ø ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ! Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
Ø Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600€ στους φοιτητές από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000€ ετησίως. Απαγόρευση διακοπής ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ.
Ø Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ – ΤΕΙ – έρευνα.
Ø Κατάργηση του νόμου πλαίσιο. Κανείς φοιτητής στα αντιδραστικά συμβούλια διοίκησης.
Ø Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Ø Μόνιμη-πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στους μισθούς των 429€ μέχρι τα 25.
Ø Κανείς φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
Ø Όχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες των σπουδαστών των ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: