Το nomikithess.gr είναι ένα σάιτ από τους και για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο nomikithess μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας ο,τιδήποτε θέλει (ανακοίνωση, άρθρο κλπ) πατώντας απλώς δεξιά στην επιλογή "άποψη" ή στέλνοντας στο μέσω facebook ή μέιλ.

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Για πρωτοετείς: Παρέες στην Νομική! του Θάνου Β.
Αγαπητέ συνάδελφε πρωτοετή (το 'συνάδελφος' μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσεις πλέον… Κι εμένα στην αρχή μου ακουγόταν πολύ σνομπ, αλλά θα το συνηθίσεις!) Σίγουρα είσαι ψαρωμένος στην νέα σου σχολή, στη νέα σου ζωή. Οι φίλοι σου πέρασαν αλλού, μένεις μόνος στο σπίτι, δεν ξέρεις κανέναν κτλ κτλ. Ακόμη κι αν αυτά δεν ισχύουν, πάντως ένα είναι σίγουρο: στην φοιτητική σου ζωή θέλεις νέες παρέες, πολλή διασκέδαση και πολλή τρέλα. Γι'αυτό λοιπόν θα σου μιλήσω για το πώς πιστεύω ότι θα ήταν καλό να κινηθείς 'κοινωνικά' τον πρώτο σου καιρό στην σχολή. Εννοείται ότι αυτό είναι ένα χαλαρό κειμενάκι και τίποτα παραπάνω! (υ.γ. οι φωτογραφίες είναι 100% αληθινές από περσινές τσιπουροκαταστάσεις πρωτοετών!)


Κανόνας 1ος: Τον πρώτο καιρό θα πηγαίνεις στην σχολή καθημερινά και με συνέπεια. Θα παρακολουθείς όλα τα μαθήματα. Αυτό είναι φυσικά χρήσιμο γιατί ήρθες εδώ για να σπουδάσεις (μην το ξεχνάμε κι αυτό χαχα) αλλά εδώ δεν μας αφορά αυτό. Στα μαθήματα μαζεύονται όλοι οι πρωτοετείς, που είναι στην ιδία μοίρα με σένα. Και γενικά στην σχολή έχει εκατοντάδες φοιτητόκοσμο. Άρα πες μου ποιος είναι πιο κατάλληλος χώρος για γνωριμίες?


Κανόνας 2ος: Στην νέα σου αρχή σχεδόν κανείς δεν σε ξέρει και κανέναν δεν ξέρεις. Όποτε συμβουλεύω να φροντίσεις να είσαι φιλικός, ευχάριστος και προσιτός. Στην αρχή είναι αναγκαίο να είσαι ο εαυτός σου, με ίσως λίγο παραπάνω χαμόγελο και καλή διάθεση. Αυτό ακούγεται κάπως, σαν να σου λέω προσποιήσου για λίγο καιρό και μετά βγάλε τον εαυτό σου στην επιφάνεια. Αλλά δεν εννοώ αυτό. Πέραν του ότι είναι λογικό να είσαι κάπως πιο 'ευγενικά φιλικός' σε άτομα που δεν γνωρίζεις, υπάρχει και άλλος σημαντικός λόγος, στον επόμενο κανόνα.

Κανόνας 3ος: Άδραξε κυριολεκτικά ΚΑΘΕ ευκαιρία παρέας που θα σου δοθεί και δημιούργησε κι εσύ τέτοιες ευκαιρίες. Μιλάτε με κάποια παιδιά από την σχολή? Κανόνισε καφέ. Ακούς για κάποιο πάρτι ή event που γίνεται? Πηγαίνεις και προσκάλείς και άλλους. Έχει ματς ή καμία καλή ταινία το βραδύ? Βγείτε έξω να το δείτε. Βλέπεις πολλούς κοινούς friends στο Facebook και Νομική? Κάνε add. Γενικά γίνε όσο πιο κοινωνικός γίνεται για να γνωρίσεις πολλά άτομα και ποικιλία ατόμων. Αυτό καμιά φορά θα έχει και ως συνέπεια να κάνεις πράγματα που δεν πολυγουστάρεις. Π.χ. είσαι μεταλάς αλλά αναγκάστηκες να πας σε ελληνάδικο για την παρέα. Αυτή είναι μια αναγκαία θυσία, που στην τελική δεν θα σου κοστίσει και τίποτα! Σταδιακά θα τα κόψεις αν δεν σου αρέσουν, τώρα μιλάμε μόνο για τον πρώτο καιρό.
Γιατί να τα κανείς όλα αυτά? Γιατί αν γνωρίσεις πολύ κόσμο και διαφορετικό κόσμο, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να γνωρίσεις τα παιδιά που θα ταιριάζετε, σιγά-σιγά θα γίνετε πιο στενοί φίλοι και ίσως κάποια στιγμή κολλητοί. Η ποσότητα και η ποικιλία θα δώσουν ευκαιρίες σε πολλούς ανθρώπους να σου δείξουν τι είναι, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τους πιο ταιριαστούς για σένα και να έρθετε πιο κοντά.


Κανόνας 4ος: Ο πιο σημαντικός κανόνας: Συνειδητοποίησε ότι βρίσκεσαι στην ιδία μοίρα με τους άλλους πρωτοετείς. Είστε όλοι ψαρωμένοι, κανείς σας δεν έχει φίλους και γνωστούς και όλοι θέλετε να κάνετε παρέες, να βρείτε ένα αμόρε και να διασκεδάσετε. Φιλέ πρωτοετή μπορεί να είσαι ντροπαλός και κλειστός χαρακτήρας, μπορεί να σου φαίνεται αμήχανο να πηγαίνεις σε κάποιον και να του λες ''Γεια σου είμαι ο τάδε και μπλα μπλα'' αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι και όλοι οι άλλοι έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Άρα ξεπέρνα την όποια αμηχανία ή ντροπή ή φόβο νιώθεις, και όρμα να γνωρίσεις κόσμο.
Θα σου έλεγα να 'εκμεταλλευτείς' τους άλλους. Ακούγεται πάρα πολύ κακό? Ας'τούς να 'εκμεταλλευτούν' κι εκείνοι εσένα. Τους έχεις ανάγκη, σε έχουν ανάγκη. Δεν μιλάω για μια κακή εκμετάλλευση, μια πονηρή εκμετάλλευση, μια εκμετάλλευση με κακή πρόθεση. Ακριβώς το αντίθετο. Σκοπός σας είναι να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον να προσαρμοστείτε στο νέο περιβάλλον!

Πάμε λοιπόν στους τρόπους δημιουργίας νέων γνωριμιών:

Φαντάσου τον εαυτό σου αγχωμένο στο αμφιθέατρο στο πρώτο μάθημα. Εκεί που θα κάτσεις, συστήσου στους γύρω σου. Κλασική ερώτηση που δημιουργεί πάντα κουβέντα και άνεση είναι αυτή για τον τόπο καταγωγής  'Από πού είσαι? Α από εκεί, έχω πάει είναι ωραία, έχω γνωστούς, μπλα μπλα) Βασικά εντάξει, δεν θα σου πω και για τι να μιλήσεις, αλλά ξέρεις υπάρχουν τόσα πράγματα για την Νομική, για τις Πανελλαδικές, για την Θεσσαλονίκη που μπορούν να ανοίξουν κουβέντα με πολλή άνεση. Αφού θα έχετε μιλήσει για λίγο, μετά το μάθημα προτείνετε καφέ. Σε όσο το δυνατόν πιο πολλά άτομα μιλήσετε, τόση πιο πολλή πλάκα και ενδιαφέρον θα έχει ο καφές ή ό,τι άλλη έξοδο κανονίσετε.


Εντωμεταξύ συμβουλεύω να αλληλοβοηθηθείτε με τα παιδιά που πέρασαν στην Θεσσαλονίκη από την πόλη σας. Ακόμη και από άλλες σχολές αν είναι, ακόμη και απλοί γνωστοί σας αν ήταν στην πόλη σας, επιδιώξτε να βγείτε με παρέες από την σχολή του ο καθένας για νέες γνωριμίες (τα κορίτσια ειδικά, καθώς στην σχολή δεν έχουμε και πολλά αγόρια…)

Παράλληλα εάν γνωρίσετε Θεσσαλονικείς, μπορεί κι εκείνοι να σας
'βοηθήσουν' με τις υπάρχουσες παρέες τους από την πόλη.

Και βεβαία μην ξεχνάτε να πηγαίνετε σε όσες περισσότερες δραστηριότητες και events γίνονται. Parties (παραταξιακά ή μη το αναλύω σε άλλο άρθρο μου), πολιτικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και χίλια δυο άλλα θα σας φέρουν πιο κοντά με πολύ κόσμο και βέβαια ανάλογα με τα γούστα σας.

Τέλος, θα σας φανούν νομίζω χρήσιμες και επαφές με παιδιά από τα μεγαλύτερα έτη, που θα είναι και κάπως πιο δύσκολο να τα γνωρίσετε. Χρειάζεται νομίζω προσοχή στα μελή των παρατάξεων, αλλά γενικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν με θέματα της σχολής, έχουν τις παρέες τους, μπορούν να σας μπάσουν σε διαφορά πράγματα πιο εύκολα κ.α. όποτε καλό θα ήταν να επιδιώξετε και κάποιες γνωριμίες με αυτούς. Καλά εννοείται και με εμάς του blog έτσι???

Α, και ειδικά για τα αγόρια της σχολής κάτι: Παίδες ξέρω ότι η Νομική είναι ψιλοπαραδεισος με τόσες ωραίες κοπέλες. (Η αναλογία μας είναι κάπου στο 80-20 κορίτσια-αγόρια, άρα αν όλοι ήμασταν δεσμευμένοι στην σχολή μας, ο καθένας μας θα τα είχε με 4 κοπέλες…Ναι τέσσερις προς έναν είναι η αναλογία κορίτσια σόρρυ… Αλλά εννοείται είμαστε καλύτεροι από όλες τις άλλες σχολές έτσι?) Ωστόσο μην τις βλέπετε όλες γκομενικά και παίζετε με όλες, διότι με κάποια κορίτσια θα γίνετε φίλοι ενώ, αρχικά έστω, μόνο με μία(?) θα κάνετε κάτι (για το καλό σας δηλαδή). Το ζήτημα βεβαία χρίζει προσωπικής και ιδιωτικής ανδροπαρείστικης ανάλυσης, μην λέμε δημόσια τέτοια πράγματα!Τελικά συνοψίζοντας, θέλω να σας πω να είστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι τον πρώτο καιρό. Μην βαριέστε, να είστε συνέχεια εκτός σπιτιού, να χαρείτε την επιτυχία σας και την νέα σας αρχή!

(Θα κλείσω για όποιον ενδιαφέρεται με την προσωπική μου εμπειρία του πρώτου καιρού στην σχολή σε θέματα παρεών. Με θυμάμαι στο αμφιθέατρο που μόλις κάθισα γνωρίστηκα με πολύ κόσμο, κυρίως με δική μου πρωτοβουλία. Τρία από τα κορίτσια που γνώρισα εκείνη την πρώτη στιγμή μου στην σχολή (ή δύο, δεν είμαι σίγουρος) έγιναν τελικά οι καλύτερες μου φίλες εδώ. Εκείνη την πρώτη μέρα το απόγευμα είχαμε μαζευτεί περίπου 40 άτομα, ο καθένας φέρνοντας και κάποιους που είχε γνωρίσει, και όλοι μαζί πήγαμε για καφέ στο 18-24. Συνέχεια ανταλλάζαμε τηλέφωνα και ονόματα. Παράλληλα είχα έναν παιδικό μου φίλο από την Βέροια σε διαφορετικό τμήμα με τον οποίο βγαίναμε και αξιοποιούσαμε τις γνωριμίες μας, ενώ μαζί πηγαίναμε σε πολιτικές και άλλες εκδηλώσεις συνέχεια. Εντωμεταξύ αν και δεν ήμουν ποτέ πολύ των κλαμπ και των ελληνάδικων, εν τέλει πήγα και μάλιστα αρκετές φορές σε αυτά με παρέες. Και διασκέδασα και γνωρίστηκα με κόσμο, και τελικά δεν το μετανιώνω καθόλου. Και σε πάρτυ παρατάξεων πήγα (2 συγκεκριμένα) αν και σήμερα διατηρώ κριτική απόσταση από αυτές, εν τέλει ούτε αυτό το μετανιώνω. Κάθε μέρα θυμάμαι κι εγώ και άλλα παιδιά στέλναμε το ίδιο μήνυμα σε 50 άτομα για έξοδο. Τσιπουράδικα ήταν η καλύτερη μας, γιατί είχαμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε και όχι μόνο να χορεύουμε. Και γενικά ο πρώτος μήνας κύλισε στο τρέξιμο, στον δεύτερο αρχίσαμε να βγαίνουμε πιο κλειστά και σταδιακά δημιουργήθηκαν στην σχολή οι παρέες που υπάρχουν σήμερα. Θυμάμαι κάποια παιδιά τους κούραζε το ότι βγαίναμε τόσοι πολλοί και ανησυχούσαν μήπως δεν δεθούν με κανέναν. Καταλαβαίνω το άγχος, άλλα και ο πρώτος καιρός για μένα είχε την γλύκα του, εκεί που τους θεωρούσες όλους γαμάτους και πάρταρες όλη μέρα. Μετά θα έχεις χρόνια ολόκληρα να αφοσιωθείς στους ανθρώπους που για σένα αξίζουν. Ωστόσο σίγουρα κι εγώ προσπαθούσα από τον τόσο κόσμο να αξιολογώ τον καθένα. Α ρε πρωτοετάρες σας ζηλεύω και λίγο…)

Από: Θάνος Β.

4 σχόλια:

Anonymous είπε...

παιδια  "μαμαει" το κειμενο,ημουν αγχωμενος με το τι θα αντιμετωπισω στη σχολη :P
με κανατε και ενιωσα καλυτερα-γενικα εμεις απο την επαρχια το πρωτο καιρο στις μεγαλουπολεις θελουμε λιγη καθοδηγηση στην αρχη!
πολυ γελιο στη παραγραφο για τα κοριτσια της σχολης!!!!!!φανταστειτε να το εβλεπαν οι γονεις και οι καθηγητες μας!!!!!θα νομιζαν οτι καναμε κονσομασιον στη σχολη χαχαχαχα!!! :P :D :p :D
 
KEEP CALM
AND
DATE LAWYERS
xD

Thanos Vasileiou είπε...

Γεια σου νέε συνάδελφε(?)! Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο, κι εγώ από επαρχία είμαι αλλά δεν χρειάζεται να μασάς πουθενά! Απλά ακολούθα κατά γράμμα τις συμβουλές μου χαχαχα! Πέρα από την πλάκα, τα παιδιά από την επαρχία ίσως περνάμε και καλύτερα ειδικά στην αρχή γιατί ενθουσιαζόμαστε με τις επιλογές στις εξόδους και με την ποικιλία των ατόμων. Αν και εντάξει, στην Θεσσαλονικάρα με 90.000 φοιτητές, δεν πα να'σαι και από το το Λας Βέγκας, τέλεια θα περάσεις πάλι!

Υ.Γ. Επειδή γενικά θέλουμε να αποφεύγουμε τα ανώνυμα σχόλια (για τυχόν βρισιές, προσωπικές επιθέσεις κτλ) άν θέλεις να χρησιμοποιείς ένα όνομα (ό,τι θες, κανονικό όνομα, ψευδώνυμο κτλ) αρκεί να το βάζεις σταθερά για να σε διακρίνουμε!

Anonymous είπε...

Πολύ ωραίο το κείμενό σου, μόνο που ούτε κατά διάνοια δεν τα έζησα αυτά στο πρώτο έτος. Αυτά όλα πρέπει να τα έχεις κ λίγο για να μπορείς να τα κάνεις, εννοώ να' σαι έστω κ λίγο κοινωνικός εκ φύσεως κλπ!
Αναστασία

Anonymous είπε...

σορρυ αλλα βρισκω τα λεγομενα σου ανουσια.. 1.γιατι ολα αυτα τα ξερει και τα σκεφτεται ο καθενας 2.δε μ πολυ αρεσει ο "κονσερβοποιημενος τυπος" που συμβουλευεις να αφομοιωσουν οι πρωτοετεις. Υ.Γ. ΠΙΟ ΚΛΙΣΕ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ....(ασε που θυμιζει συμβουλες τυπου cosmopolitan) Η ΚΑΝΕΝΑΣ